Μαζί με τους τεχνικούς, τους γραμματείς και τους ειδικευμένους τεχνίτες αποτελούν τα πιο δυσεύρετα επαγγέλματα για τους... εργοδότες
Εξειδικευμένοι τεχνίτες, στελέχη πωλήσεων, γραμματείς, τεχνικοί και πτυχιούχοι μηχανικοί. Αυτά είναι τα επαγγέλματα που αναζητούν σήμερα οι εργοδότες στην Ελλάδα αλλά δεν τα βρίσκουν. Στην αυτονόητη ερώτηση «πόσο δύσκολο είναι να βρεις γραμματέα ή τεχνικό» η απάντηση ξαφνιάζει: « Πολύ δύσκολο » λέει η κυρία Μεταξία Κλάδη, συνεργάτις της εταιρείας ανθρώπινου δυναμικού Μan power, που αποτελεί έναν «μεσολαβητή» μεταξύ επιχειρήσεων και πολιτών που αναζητούν εργασία. Οπως εξηγεί, παρ΄ ότι τα επαγγέλματα αυτά φαίνονται εύκολα, στην πραγματικότητα απαιτούν ειδικές επικοινωνιακές ικανότητες, καλή κοινωνική συμπεριφορά, σωστή ανταπόκριση υπό συνθήκες πίεσης. Από την άλλη πλευρά
βέβαια, για εκείνους που επιλέγουν σπουδές στις περιζήτητες πολυτεχνικές σχολές, πρώτο σε ποσοστά απορροφητικότητας παραμένει το επάγγελμα των πολιτικών μηχανικών.
Πάντως, όπως δηλώνουν εκπαιδευτικοί, οι υποψήφιοι για τα Ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης «απομακρύνονται» πλέον από την αναζήτηση θέσεων στον δημόσιο τομέα που χάνει τα προνόμιά του, επιλέγουν σπουδές με κριτήριο τα επαγγελματικά δικαιώματα και κυρίως βάσει δυνατότητας να εργαστούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς στην Ελλάδα το επαγγελματικό μέλλον μοιάζει «θολό». Οπως λέει ο φροντιστής και εκπαιδευτικός κ. Γ. Χατζητέγας «αυτό που κατοχυρώνει σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση το επαγγελματικό δικαίωμα είναι το πρώτο πτυχίο, γι΄ αυτό και οι περισσότεροι υποψήφιοι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί». Σχετικά με τις σχέσεις εργοδοτών- εργαζομένων αλλά και των... οδών που πρέπει να ακολουθήσει ένας υποψήφιος για ένα επιτυχημένο μέλλον, η ετήσια έρευνα της εταιρείας Μan power στην Ελλάδα- που έγινε τον περασμένο Μάρτιο σε δείγμα 750 εργοδοτών- παρουσιάζει ενδιαφέροντα ευρήματα. Μεταξύ αυτών, προκύπτει ότι το 29% των εργοδοτών στη χώρα μας αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εύρεση εργαζομένων με τα κατάλληλα προσόντα.
Η έρευνα αυτή διεξήχθη για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά σε 36 χώρες σε όλο τον κόσμο, σε σύνολο 35.000 εργοδοτών. Η Ελλάδα συμμετείχε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το ποσοστό των εργοδοτών που δυσκολεύεται να βρει υποψηφίους με τα προαπαιτούμενα προσόντα ανέρχεται παγκοσμίως σε 31%. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 29%, δηλαδή περίπου 1 στους 3 εργοδότες δεν βρίσκει τους κατάλληλους υπαλλήλους! Τo σημαντικότερο έλλειμμα της ελληνικής αγοράς εργασίας εντοπίζεται στα στελέχη πωλήσεων, ενώ ακολουθεί ο χώρος της εξυπηρέτησης και υποστήριξης πελατών. Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης με τις θέσεις που οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν, βρίσκονται οι ειδικότητες των εξειδικευμένων τεχνιτών, των στελεχών πωλήσεων, των τεχνιτών και των πτυχιούχων μηχανικών.
πηγή
Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου