Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

"Γιατί μας γερνάει πρόωρα το τσιγάρο"

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh9wRVq7r_3gus0Uoy7b_dm7MV4PNOGxH57E2HEvR7kHSPBVoxOUXE7x6JADy33X3SO0cPZ_vBaKzRB135rp3SCTZMRb3prd0I9GYKFFSqpH2EZtpV07V2l5LBWZRRl6W37TvQxnjGEVG4/s1600/25.jpg


"Είναι καλά γνωστό ότι το κάπνισμα γερνάει πρόωρα την καρδιά, το δέρμα, τους πνεύμονες και άλλα τμήματα του σώματος, αλλά το γιατί έμενε να αποδειχτεί. Τις αποδείξεις βρήκαν Ιάπωνες ερευνητές, που ανακάλυψαν ότι το τσιγάρο προκαλεί σκλήρυνση στις αρτηρίες μας με διπλάσια ταχύτητα απ’ ό,τι φυσιολογικά συμβαίνει – και χωρίς καλή παροχή αίματος, τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά.
«Όλοι ξέρουμε ότι καθώς γερνάμε οι αρτηρίες γίνονται πιο “σκληρές”», λέει ο καρδιολόγος δρ Γουϊλιαμ Μπ. Μπόρντεν, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Weill Cornell, στη Νέα Υόρκη. «Η νέα...



μελέτη αποδεικνύει πως η διαδικασία αυτή επιταχύνεται από το τσιγάρο – και γι’ αυτό το κάπνισμα παίζει τόσο καθοριστικό ρόλο στην πρόωρη ανάπτυξη εμφράγματος, εγκεφαλικού και πολλών άλλων δεινών».

Στη νέα μελέτη, ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο μέτρησαν την ταχύτητα με την οποία το αίμα φτάνει στην παρακείμενη βραχιόνιο αρτηρία (την κύρια αρτηρία του μπράτσου) αλλά και στην απομακρυσμένη ποδοκνημική αρτηρία (την αρτηρία του αστραγάλου). Το αίμα κυλάει πιο αργά στις αρτηρίες που έχουν σκλήρυνση και έτσι όσο πιο μικρή είναι η παραπάνω ταχύτητα, τόσο πιο μεγάλη είναι αυτομάτως η σκλήρυνση.
Εξετάζοντας περισσότερους από 2.000 ενήλικες, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η ταχύτητα αυτή επιβραδυνόταν χρόνο με το χρόνο στους καπνιστές με διπλάσιο ρυθμό απ’ ό,τι στους μη καπνιστές.
Η μελέτη διήρκησε έξι χρόνια.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας», η σκλήρυνση των αρτηριών είναι μία από τις πιο πρώιμες και αδιόρατες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα των καπνιστών. Με το πέρασμα των ετών, όμως, η σκλήρυνση συσσωρεύεται και σύντομα γίνεται εμφανής.
Τα καλά νέα, κατά τον δρα Νταίηβιντ Βόρτσχαϊμερ, αναπληρωτή καθηγητή Καρδιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη, είναι πως όταν οι καπνιστές κόβουν το κάπνισμα, υπάρχει περίπτωση αυτή η βλάβη να υποστραφεί.
Η μελέτη έδειξε ακόμη πως η σκλήρυνση είναι «δοσοεξαρτώμενη»: όσο περισσότερο κάπνιζαν οι εθελοντές, τόσο πιο αργή ήταν η ταχύτητα ροής του αίματος, άρα τόσο μεγαλύτερη η σκλήρυνση.

πηγή:Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: