Τετάρτη 12 Μαΐου 2010
Ε. Μυτιληναίος: Πως "είδα" την κρίση των ελληνικών ομολόγων
Κάθε χρόνο, ο Ε. Μυτιληναίος δεν παραλείπει στη γενική συνέλευση των μετόχων του ομίλου Μυτιληναίος, να σχολιάζει τη γενικότερη οικονομική κατάσταση και την πορεία της οικονομίας. Έτσι ήδη από τη συνέλευση του 2008 είχε χτυπήσει το καμπανάκι για τα δύσκολα χρόνια που έρχονται, ενώ το 2009 είχε προειδοποιήσει ότι στην Ελλάδα δεν είχαμε δει τίποτα από την κρίση που τότε είχε γενικευθεί στο εξωτερικό.
Φέτος οι μέτοχοι που παραβρέθηκαν στη γενική συνέλευση είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μια από τις πιο εύστοχες αναλύσεις για την κρίση που έφερε τους τελευταίους μήνες τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας με αιχμή του δόρατος την κρίση των ομολόγων.
«Αυτό που συνέβη τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα και διαχύθηκε στην Ευρώπη είναι κατεξοχήν πολιτική κρίση» είπε καταρχήν ο κ. Μυτιληναίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετόχου. Όπως τόνισε η Ελλάδα έγινε στόχος των κερδοσκόπων γιατί ακριβώς έδωσε τη δυνατότητα στους κερδοσκόπους να τη στοχοποιήσουν. Και βέβαια εάν δεν είχαν ληφθεί μέτρα ο επόμενος στόχος θα ήταν η Πορτογαλία.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτές τις μέρες που διανύουμε, εάν δεν είχαν ληφθεί οι αποφάσεις του Σαββατοκύριακου, το spread για τα Πορτογαλικά ομόλογα θα είχε φτάσει τις 700 και τις 800 μονάδες βάσης. Και πίσω από την Πορτογαλία λόγω των οικονομικών σχέσεων και δεσμών της Ιβηρικής χερσονήσου, η κρίση θα μεταφερόταν στην Ισπανία, δηλαδή το πρόβλημα θα ήταν ανεξέλεγκτο για την ευρωζώνη.
Γιατί σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο βρισκόμαστε ενώπιον μιας κατεξοχήν πολιτικής κρίσης; Οι ευρωπαίοι όπως είπε ξεκίνησαν να δημιουργήσουν μια νομισματική ένωση, η κάθε χώρα για διαφορετικούς λόγους, αγνοώντας παντελώς την οικονομική και πολιτική ένωση. Ήταν λοιπόν θέμα χρόνου η παραγωγική Βόρεια Ευρώπη να αποκλίνει σε σχέση με το νότο. Και η διεθνής οικονομική κρίση έπαιξε ρόλο καταλύτη για να έρθει πιο γρήγορα αυτή η απόκλιση καθώς βγήκαν γρηγορότερα στην επιφάνεια τα προβλήματα.
Η Ελλάδα ως ο αδύναμος κρίκος του νότου μπήκε στο στόχαστρο, είπε ο Ε. Μυτιληναίος, προσθέτοντας: Συμφωνώ με αυτό που είπε ένας σημαντικός παράγοντας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δεν ψήφισε υπέρ του μηχανισμού, ότι δηλαδή τα μέτρα αυτά είναι «μορφίνη στον ασθενή, δεν είναι πάντως η θεραπεία». Η θεραπεία είναι μία και αν δε ακολουθηθεί θα ξαναβρεθούμε σύντομα ενώπιον των ίδιων προβλημάτων: Η οικονομική ένωση.
Υπάρχουν, όπως είπε, μεγάλες αποκλίσεις στην Ευρώπη που μόνο με κοινή οικονομική πολιτική μπορούν να αντιμετωπιστούν. Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα, κατέληξε.
Όσο για το παιχνίδι το κερδοσκόπων, ο κ. Μυτιληναίος ήταν εξόχως αποκαλυπτικός: Από τα cds βγήκαν δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη, τόνισε. Το δεκαετές ελληνικό ομόλογο έφτασε στις 1047 μονάδες βάσης ωστόσο είναι ζήτημα εάν άλλαξαν χέρια 10 ομόλογα σε αυτή την τιμή. Η πράξη έγινε μόνο για να γραφτεί η τιμή. Πως έγινε το «παιχνίδι»; Στην αρχή της ημέρας οι κερδοσκόποι ανέβαζαν το spread σε επίπεδα δυσθεώρητα με τεχνικό τρόπο και με ελάχιστα κομμάτια.
Όταν λοιπόν γραφόταν μια υψηλή τιμή, αμέσως στα διεθνή οικονομικά πρακτορεία έβγαιναν έκτακτα reports για «νέο ρεκόρ spread στα ελληνικά ομόλογα». Η είδηση προκαλούσε την αντίδραση των αγορών και εκεί άρχιζε το «μεγάλο παιχνίδι»: Οι μεγάλες αγορές «χτυπάγανε» το ευρώ, οι μικρές τα χρηματιστήρια. Έτσι έγινε και στην Ελλάδα όπου είχαμε μεταπτώσεις 500 και 700 μονάδων και κερδήθηκαν δις στο σορτάρισμα της αγοράς.
Και όλα ξεκινούσαν από το παιχνίδι στο spread με ελάχιστο κόστος μερικών χιλιάδων ευρώ, κατέληξε με νόημα ο Ε. Μυτιληναίος…
πηγή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου