Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Χέσε μέσα Πολυχρόνη που εγίναμε ευρωζώνη

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjKG5Rpyh6sk21rItxq3JfK8Vh620o6Q8ZV61vNMbn382HmQHe1AdJan0vKVZAqY1F8beC2nyD5B4mf9KJt5bL9my_h3A6N9pF1es0yseBH4b0P8rUfSi0247sleTt8xdGeyl77o566P20/s400/happypig.jpg

του Νίκου Βεντούρα


Τα χειρότερα φαίνεται να πέρασαν. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΔΝΤ «όσοι ποντάρουν στη χρεοκοπία μας θα χάσουν και το πουκάμισό τους». Και μόνο η αντιαισθητική εικόνα των άνευ πουκαμίσου κερδοσκόπων να ασελγούν στο σώμα της χώρας μας, με τις χρυσές τους καδένες να κουδουνίζουν στο τριχωτό τους στέρνο, ήταν αρκετή για να ξεκουνήσει τους ηγέτες της Ευρωζώνης.


Κόντρα στις παραδοσιακές αντιλήψεις που θέλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση μια άκαμπτη γραφειοκρατία, η τελευταία αντέδρασε άμεσα: όρισε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για τις 2 Μαΐου, συζήτηση επί των διαπραγματεύσεων στις 4 Μαΐου και τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών - μελών της Ε.Ε. για τις 10 Μαΐου. Αν μέχρι τότε δεν έχει διευθετηθεί το ζήτημα, η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να προχωρήσει, χωρίς καθυστέρηση σε πρόσθετες διαβουλεύσεις.

Χάρη σε αυτές τις εξελίξεις η κυβέρνηση φαίνεται να ανακτά την αξιοπιστία της! Ιδίως ο πρωθυπουργός δικαιώνεται πανηγυρικά για την προεκλογική του διαβεβαίωση ότι «λεφτά υπάρχουν». Πράγματι, λεφτά υπάρχουν εν αφθονία στα ταμεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και σύντομα 25 δισ. από αυτά τα λεφτά θα γεμίσουν τα κρατικά μας ταμεία εν είδει δανείου, αρκεί να συμμορφωθούμε με μια σειρά μετριοπαθείς απαιτήσεις.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τον Στέφανο Μάνο, «τα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ, για το σύνολο του ελληνικού λαού θα είναι χρήσιμα και ευχάριστα», ενώ, όπως δήλωσε, «θα πλήξουν συντεχνίες». Ο πάντα δίπλα στον εργάτη πολιτικός, αναφέρεται βέβαια στις τρεις μεγάλες συντεχνίες που λυμαίνονται την οικονομική ζωή του τόπου, και συγκεκριμένα την συντεχνία των δημοσίων υπαλλήλων, την συντεχνία των ιδιωτικών υπαλλήλων και τη συντεχνία των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, «ο υπουργός Οικονομίας στην συνέντευξη Τύπου μίλησε επίσης ανοιχτά στο ποιους τομείς θα γίνουν οι σκληρότερες παρεμβάσεις-μεταρρυθμίσεις που προωθεί (ασφαλιστικό, αγορά εργασίας), ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας (αποκρατικοποιήσεις)». Πρόκειται για μια σειρά από φιλολαϊκά μέτρα τόνωσης της αγοράς, υπό την αυστηρή επίβλεψη του πρωθυπουργού και προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κ. Παπανδρέου. Ειδικά οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας αναμένεται να πλήξουν ιδιαίτερα το μεγάλο κεφάλαιο.

Ακόμη, σύμφωνα πάντα με την έγκυρη εφημερίδα της συμπολίτευσης, «αναφορικά με τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας, ο κ. Παπακωνσταντίνου τα αρνήθηκε κατηγορηματικά». Η παραπάνω δήλωση σημαίνει πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πάρει τα «πουκάμισα» των κερδοσκόπων με άλλο τρόπο (ίσως με γλυκόλογα) και όχι μέσω της αναδιάρθρωσης του χρέους η οποία ενέχει το κίνδυνο να τους αφήσει τελείως τσίτσιδους.
Η χώρα διατηρεί την αξιοπρέπεια της, και δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην εύκολη λύση της πτώχευσης και αναδιάρθρωσης του χρέους, αν προηγουμένως δεν ξεπουλήσει ό,τι έχει και δεν έχει προσπαθώντας να πληρώσει στο πολλαπλάσιο το διεθνές κερδοσκοπικό κεφάλαιο και τους ευγενείς δανειστές μας με το σπρέντ του 6%. Σε αντίθεση, άλλωστε, με την Ισπανία και την Πορτογαλία η χώρα μας διαθέτει ένα μοναδικό πλεονέκτημα, και συγκεκριμένα εκατοντάδες μικρά και μεγάλα νησιά προς πώληση.

Εντωμεταξύ, έμαθαν -στην Ευρώπη- ότι ζοριζόμαστε και πλάκωσε και ο Κον-Μπεντίτ, ο θρυλικός «Κόκκινος Ντάνυ» του Μάη του '68. Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων (κάτι σαν πασόκος του ευρωκοινοβουλίου με ολίγη από Τρεμόπουλο), ήρθε στη χώρα μας για να μιλήσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, επ' αφορμή της κυκλοφορίας στα ελληνικά του βιβλίου του «Τι να κάνουμε;» Φίλοι της «Ρήξης» που διάβασαν το προσχέδιο του άρθρου πρόσφεραν την άποψή τους για το «τι να κάνει» ο Ντάνυ, αλλά το ήθος της στήλης δεν μας επιτρέπει να την αναδημοσιεύσουμε.

Το αισιόδοξο είναι ότι η χώρα δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερη ηγεσία για να αντιμετωπίσει την παρούσα κρίση. Σε αντίθεση με τον κ. Καραμανλή, ο οποίος (σύμφωνα με φήμες) έπαιζε Playstation αδιαφορώντας για τα προβλήματα του τόπου, ο νυν πρωθυπουργός συμπάσχει τόσο με τον καϋμό του απλού πολίτη ώστε «δεν κοιμάται κάθε βράδυ και κλαίει», σύμφωνα με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, κ. Σωκράτη Ξυνίδη. Όπως υποστηρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρωθυπουργός, μετά την ανακοίνωση περί επίσπευσης της ευρωπαϊκής στήριξης, προσπαθεί να φανεί δυνατός, ενώ ακούστηκε να προσπαθεί να στηρίξει την καταβεβλημένη σύζυγό του με τα λόγια, «Άντα μην κλαις θα γυρέψουμε βερεσέ απ' τον μπακάλη».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: