Παρασκευή 28 Μαΐου 2010
Διαδρομές στο πράσινο βουνό -Οδηγώντας στην απόλυτη ηρεμία
Χωριά αυθεντικά, πυκνά δάση από καστανιές, οξιές και δρυς, καταπράσινα λιβάδια, σμαραγδένιες μικρές λίμνες και θαυμάσιοι καταρράκτες προσμένουν να τα ανακαλύψετε με αυτοκίνητο ή με τα πόδια στα απάτητα μονοπάτια του βουνού
Ανηφορίζοντας τις κατάφυτες πλαγιές του Πάικου με εκκίνηση την κωμόπολη της Γουμένισσας , ο δρόμος στριφογυρίζει ακατάπαυστα, ενώ τα πρώτα χωριά ξεπροβάλλουν σκαρφαλωμένα στο βουνό. Πρώτος σταθμός η Γρίβα με την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου του 817- ανακατασκευάστηκε το 1801- όπου σώζονται αρκετές παλιές τοιχογραφίες.
Συνεχίζοντας για Καστανερή το Πάικο ξετυλίγει την απρόσμενη γοητεία του. Κινείστε μέσα σε πυκνό δάσος από καστανιές, καρυδιές και μηλιές, με τους ήχους των τρεχούμενων νερών να ταράσσουν την απόλυτη ηρεμία της φύσης. Στα 10 χλμ. από τη Γουμένισσα θα συναντήσετε ένα ξύλινο κιόσκι που προσφέρει μια απέραντη θέα προς την κοιλάδα του Αξιού .
Διασχίζοντας δάση με τις περίφημες καστανιές της περιοχής, φτάνετε σύντομα στην Καστανερή. Κτισμένη αμφιθεατρικά στα 950 μ. καλεί τον επισκέπτη για έναν περίπατο στα στενά σοκάκια της, πλάι σε παλιά σπίτια με ολάνθιστους κήπους.
Αφήνοντας το χωριό με κατεύθυνση τα Μεγάλα Λιβάδια θα συναντήσετε έπειτα από 5 χλμ. το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Πάικου (επισκέψεις κατόπιν συνεννόησης με το Δασαρχείο Γουμένισσας στο τηλ. 23430 41207). Μόλις 1,3 χλμ. πιο κάτω, στη θέση Πριματάρι , θα βρείτε ένα ξύλινο παρατηρητήριο με εντυπωσιακή θέα στο ομώνυμο φαράγγι. Από εδώ ξεκινάει μια πανέμορφη πεζοπορική διαδρομή πλάι στο ρέμα του Στραβοποτάμου
Σύντομα το τοπίο μεταμορφώνεται. Τα πυκνά δάση δίνουν τη θέση τους σε ένα γυμνό οροπέδιο κυκλωμένο από ομαλές κορυφές. Εδώ στο υψηλότερο οροπέδιο του Πάικου στα 1.200 μ. απλώνονται τα Μεγάλα Λιβάδια, που αν και βλαχοχώρι δεν φημίζεται τόσο για τα τυροκομικά προϊόντα του, αλλά για τις εξαιρετικής ποιότητας πατάτες του. Στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία, πλάι στο μνημείο των πεσόντων του Μακεδονικού Αγώνα, βρίσκεται χαραγμένη σε μια μαρμάρινη στήλη η ιστορία του οικισμού. Το χωριό έφτιαξαν στα 1769 βλαχόφωνοι Ελληνες από τη Μοσχόπολη μετά την καταστροφή της πόλης τους, ενώ στα τέλη του 18ου αιώνα εγκαταστάθηκαν σε αυτό νέοι μέτοικοι από διάφορα βλαχοχώρια της Πίνδου. Ο οικισμός εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους της Κεντρικής Μακεδονίας στις αρχές του 20ού αιώνα και αποτέλεσε ένα από τα προπύργια του ελληνισμού κατά τον Μακεδονικό Αγώνα, ώσπου πυρπολήθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς το 1944 από τους Γερμανούς. Ξεκινώντας από τα Μεγάλα Λιβάδια με προορισμό τον Αρχάγγελο, ετοιμαστείτε να απολαύσετε μια από τις ωραιότερες ασφάλτινες διαδρομές της περιοχής. Μόλις 700 μ. από τον οικισμό αντικρύζετε ένα πανέμορφο θέαμα: στα δεξιά του δρόμου, ανάμεσα σε πατατοχώραφα και κατάφυτες λοφοπλαγιές, ξεπροβάλλει μια μικρή λίμνη, ενώ μπροστά σας ορθώνεται ο εντυπωσιακός ορεινός όγκος της Τζένας. Μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας στον μικρό χώρο που υπάρχει παραπλεύρως της ασφάλτου για να θαυμάσετε το τοπίο και έπειτα να συνεχίσετε με μόνιμη συντροφιά τα καταπράσινα λιβάδια, τις ομαλές πλαγιές και τις άγριες κορυφές του γειτονικού βουνού.
πηγή:Νέα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου