Φωτογραφικές εκθέσεις του Αγίου Όρους, της φυσικής ομορφιάς του τοπίου της ιερής χερσονήσου, της ευλαβικής καθημερινότητας των μοναχών και της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής των μονών, έχουμε θαυμάσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Παρ' όλα αυτά, η έκθεση «Ο Αθως των bloggers», που εγκαινιάζεται στις 8 Ιουνίου στην Αγιορείτικη Εστία, εκτός από την εικαστική της αξία, παρουσιάζει μία ακόμη ιδιομορφία που την καθιστά μοναδική: την ... αμφίδρομη σχέση που αναπτύσσει με το διαδίκτυο.
Αμφίδρομη, γιατί αφενός «τρέφεται» από τον κυβερνοχώρο, καθώς τα έργα της έκθεσης αποτελούν ουσιαστικά φωτογραφικά καρέ ταξιδιωτών του Αγίου Ορους - κάποιοι από αυτούς υπήρξαν επαγγελματίες φωτογράφοι, όχι, όμως, όλοι - αναρτημένα σε blog, αφετέρου για πρώτη φορά η έκθεση θα είναι επισκέψιμη ολόκληρη και μέσω της ιστοσελίδας της Αγιορείτικης Εστίας (www.agioritikiestia.gr) από τις 8 Ιουνίου κι έπειτα.
.
Εικονική περιήγηση
«Για πρώτη φορά δίνεται η ευκαιρία περιήγησης στους - εικονικούς, βέβαια - εκθεσιακούς χώρους της Αγιορείτικης Εστίας. Ο εικονικός επισκέπτης θα μπορεί να θαυμάσει όλα τα έργα, καθώς και να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες, όπως οι εντυπώσεις των ταξιδιωτών - φωτογράφων», εξηγεί στον «ΑτΚ» ο Νεκτάριος Αντωνίου, συνεπιμελητής της έκθεσης μαζί με τον Αναστάσιο Ντούρο και επιστημονικός συνεργάτης της Αγιορείτικης Εστίας. Ενδιαφέρον, ακόμη, παρουσιάζει το γεγονός ότι αυτή η ηλεκτρονική αποτύπωση των χώρων της Εστίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιθανότατα και για μελλοντικές εκθέσεις.
Δε λείπουν και οι καταχωρίσεις με αμιγώς θρησκευτικό περιεχόμενο και προβληματισμούς πάνω στην έννοια της φιλοξενίας, έτσι όπως ο Αμερικανός Michael Tishell, ένας ακόμη προσκυνητής - blogger τη βίωσε από τους μοναχούς του Αγίου Ορους.
Στην έκθεση συμμετέχουν 23 φωτογράφοι από επτά χώρες, ενώ τα έργα που θα παρουσιαστούν είναι συνολικά 80. Το γεγονός ότι προέρχονται από τόσο διαφορετικούς ανθρώπους που ζουν σε διαφορετικές γωνιές του πλανήτη και έχουν ληφθεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους συμβάλλει στην ποικιλομορφία του εικαστικού αποτελέσματος.
Για τον Νεκτάριο Αντωνίου αυτή η πολυσυλλεκτικότητα είναι στα αναμφισβήτητα ατού της διοργάνωσης. Σε αυτά τα έργα κατέληξαν οι επιμελητές έπειτα από μια μακρά διαδικασία συλλογής του υλικού. «Ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο πρότζεκτ περίπου δύο χρόνια. Ξεκινήσαμε με τη συγκομιδή γενικών πληροφοριών από το διαδίκτυο, ιστοσελίδων, καταχωρίσεων σε μπλογκ κ.ά., όπου αναφερόταν η Μοναστική Πολιτεία και χρησιμοποιούνταν φωτογραφικό υλικό. Αφού αποκλείσαμε τις πηγές όπου γινόταν απλά αναδημοσίευση πληροφοριών και εικόνων, φτάσαμε αρχικά στους εκατό bloggers. Κάποιοι από αυτούς ζουν στην Αμερική, άλλοι στην Κίνα, την Ιαπωνία και φυσικά σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Κοντά στα φωτογραφικά καρέ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πολυσέλιδες αναφορές των περιηγητών με τις εντυπώσεις τους. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι το κυρίαρχο κριτήριο επιλογής έργων ήταν η αισθητική τους αξία. Και, όπως θα δείτε και στην έκθεση, το επίπεδο είναι πράγματι πολύ υψηλό, παρόλο που δεν πρόκειται πάντα για επαγγελματίες φωτογράφους. Επικοινωνήσαμε, λοιπόν, μαζί τους μέσω μέιλ, και τους γνωστοποιήσαμε την πρόθεσή μας για την οργάνωση αυτής της έκθεσης. Ανταποκρίθηκαν θετικά σε αυτό το κάλεσμα και ήδη πολλοί έχουν αναρτήσει στα μπλογκ τους πληροφορίες για την έκθεση. Ετσι, αυτοί οι σύγχρονοι προσκυνητές μετατρέπονται σε πρεσβευτές του Αγίου Ορους στην μπλογκόσφαιρα», προσθέτει με νόημα ο κ. Αντωνίου.
Στο ερώτημα που μοιραία προκύπτει του κατά πόσο αυτά τα πρωτότυπα πρότζεκτ μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρω γνωριμία με την Αγιορείτικη Εστία και το έργο της, ιδίως από ένα κοινό πιο νεανικό που χρησιμοποιεί το Ιντερνετ, η απάντηση των διοργανωτών είναι σαφής: «Δεν υπήρξε ποτέ στόχος μας εκ των προτέρων αλλά το να γνωρίσουν περισσότεροι το έργο μας αποτελεί μια θετική συνέπεια».
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου