Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Λύση στην κρίση… η επιστροφή στη φύση




Άνθρωποι που τόλμησαν να μεταναστεύσουν από τις πόλεις στην ύπαιθρο μιλούν για το επιχειρείν στο χωριό. Ποιες επιχειρηματικές ευκαιρίες προσφέρει η ελληνική περιφέρεια.

Τη λύση στην οικονομική κρίση μπορεί να δώσει η εγκαταλειμμένη επί δεκαετίες ελληνική περιφέρεια. Την ίδια στιγμή που το όνειρο της επιτυχημένης καριέρας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχει μετατραπεί για πολλούς εξαιτίας της ύφεσης σε εφιάλτη, στην ελληνική ύπαιθρο δημιουργούνται νέες, επιτυχημένες και καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ανάβρα: το χωριό που νίκησε την κρίση


Η Ανάβρα του νομού Μαγνησίας αποτελεί το χωριό- πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και απαριθμεί 600 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία. Το ποσοστό ανεργίας είναι στο μηδέν, ενώ το ετήσιο εισόδημα των κατοίκων κυμαίνεται από 30.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ!!!
Η μετατροπή του φτωχικού χωριού σε ενεργειακή κοινότητα έγινε χάρη στην απόφαση του προέδρου της Δημήτρη Τσουκαλά να αφήσει την Αθήνα και να επαναπατριστεί στην γενέτειρά του. «Πριν αποφασίσω να μετακομίσω στο χωριό, ζούσα στην Αθήνα και εργαζόμουν ως επιθεωρητής της ΔΕΗ. Γύρισα στην Ανάβρα και η κατάσταση που συνάντησα ήταν απελπιστική. Δεν υπήρχε πουθενά άσφαλτος και τα ζώα των κτηνοτρόφων γυρνούσαν μέσα στο χωριό», θυμάται ο κ. Τσουκαλάς.


Με την αγάπη και το μεράκι του κοινοτάρχη το χωριό απέκτησε, μεταξύ άλλων, ένα αιολικό πάρκο, το οποίο εξασφαλίζει στην κοινότητα 100.000 ευρώ ετησίως, τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα, ένα δημόσιο βιολογικό σφαγείο και ένα σύγχρονο σχολείο.


«Χάρη στην ανάπτυξη της Ανάβρας, καταφέραμε όχι μόνο να κρατήσουμε τους νέους στο χωριό αλλά να προσελκύσουμε και ξένους πολίτες, οι οποίοι απογοητευμένοι από την πόλη ήρθαν στην περιοχή μας για ένα καλύτερο μέλλον», αναφέρει ο κ. Τσουκαλάς.


Μάλιστα, ο ίδιος καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει πληθυσμιακή ανάπτυξη. Κάθε νέος κάτοικος που μετακομίζει στο χωριό δικαιούται οικόπεδο, στο ¼ της αντικειμενικής αξίας, το οποίο έχει το περιθώριο να ξεπληρώσει σε 8 χρόνια, αλλά με βασική προϋπόθεση να χτίσει σπίτι. «Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τους νέους που ονειρεύονται τη ζωή τους στην ύπαιθρο, έρχονται, ρωτάνε, βλέπουν και δένονται με το χωριό. Το ευχάριστο είναι ότι η Ανάβρα διαθέτει ακόμα πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες ακόμη και για άτομα που δεν θέλουν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία», υπογραμμίζει ο κ. Τσουκαλάς.

... Η συνέχεια, καθώς και περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: