Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Ο έλληνας «άγιος» της Αϊτής Αφησε τη σίγουρη καριέρα στη Θεσσαλονίκη για να πάει με τους Γιατρούς του Κόσμου

«Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες εδώ. Ρεύμα έχει πολύ σπάνια και όταν κόβεται, δεν έχουμε τρεχούμενο νερό. Καύσιμα υπάρχουν μόνο στη μαύρη αγορά και πωλούνται προς 60 δολάρια το γαλόνι, οπότε κάνουμε απίστευτη οικονομία στις γεννήτριες».

Τέσσερις μήνες μετά τον φονικό σεισμό στη μακρινή Αϊτή, τα διεθνή πρακτορεία έπαψαν να μεταδίδουν εικόνες καταστροφής. Ενας γιατρός από τη Θεσσαλονίκη παραμένει στο πλευρό των σεισμόπληκτων. Ο χειρουργός Θάνος Γαργαβάνης έκανε την ειδικότητά του στο νοσοκομείο «Θεαγένειο» μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, όταν εγκατέλειψε τη σίγουρη καριέρα στη Θεσσαλονίκη για να ενταχθεί στην ελληνική αποστολή των Γιατρών του Κόσμου στο ερειπωμένο Πορτο-Πρενς.

Ο έλληνας «άγιος» των Αϊτινών, όπως τον αποκαλούν, χειρουργεί και φροντίζει καθημερινά δεκάδες ασθενείς σε αντίσκηνα που βράζουν από τη ζέστη και την υγρασία. Συχνά αναγκάζεται να περιοδεύει στους καταυλισμούς που στήνονται στα ισοπεδωμένα προάστια και μόνο το βράδυ βρίσκει λίγο χρόνο για να απολαύσει μια μπίρα, «που κρατιέται παγωμένη σε βαρέλια με πάγο, αφού για ηλεκτρικό ψυγείο ούτε λόγος», όπως λέει.

«Το πρώτο διάστημα τα επείγοντα περιστατικά ήταν ο κύριος όγκος της δουλειάς, ξεπερνώντας τα 100 την ημέρα. Πλέον αντιμετωπίζουμε περιστατικά που προέκυψαν από τον σεισμό ή και παλιότερα, αλλά και πάλι τα επείγοντα δεν λείπουν. Δουλεύω με έναν ακόμη γιατρό και δύο διοικητικά στελέχη, μιας και η γραφειοκρατία στην Αϊτή θυμίζει την εικόνα της χώρας μας στις αρχές του ΄80. Η ομάδα περιλαμβάνει επίσης μια γαλλίδα μαία και ακόμη δύο γυναίκες γιατρούς, μια από τις οποίες κατάγεται από τη Λέσβο και είναι μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης», λέει ο Θάνος Γαργαβάνης.

Κοντά στους εθελοντές γιατρούς βρίσκονται καθημερινά αγγλόφωνοι ντόπιοι, οι οποίοι βοηθούν στο έργο των νοση λευτών και στη μετάφραση. «Τα γαλλικά έχουν πάντως τον πρώτο λόγο στην επικοινωνία με τους ασθενείς και τις αρχές. Η ομοιότητά τους με τα κρεόλικα είναι μόνο στην προφορά, οπότε αν δεις κάτι γραμμένο πρέπει να το διαβάσεις δυνατά, έτσι ώστε από τον ήχο και τα συμφραζόμενα να καταλάβεις το νόημα», λέει ο γιατρός. Η ελληνική αποστολή των Γιατρών του Κόσμου ήταν από τις πρώτες που έφτασαν στην Αϊτή, μόλις τρεις ημέρες μετά τον σεισμό. Οι εθελοντές εγκαταστάθηκαν έξω από το τεχνολογικό κέντρο Sonapi, σε χώρο που παραχωρήθηκε από την Κλινική του Οfatma, ενός τοπικού κέντρου υγείας σαν τα μικρά ιατρεία των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων.

Μεγάλη εντύπωση, όπως λέει, τού προκάλεσε η όρεξη του λαού της Αϊτής να εργαστεί για την αποκατάσταση των φοβερών καταστροφών, καθώς και η ευαισθητοποίηση του ντόπιου πληθυσμού για την προστασία των γιατρών, αλλά και του εξοπλισμού τους από επιδρομές πλιατσικολόγων.

«Η Αϊτή ήταν σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση και πριν από τον σεισμό, γι΄ αυτό και οδηγήθηκε σε υποτίμηση του τοπικού νομίσματος. Παλιότερα 1 δολάριο ισοδυναμούσε με 6 gourd, ενώ μετά την υποτίμηση αντιστοιχεί σε περίπου 40. Μετά την υποτίμηση, ο αμερικανικός στρατός εγκαταστάθηκε στη χώρα και απρόσκοπτη πρόσβαση είχαν μόνο οι γάλλοι πολίτες, εκτός από τους Αμερικάνους. Από τον σεισμό και έπειτα η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει ποιες ΜΚΟ θέλουν να βοηθήσουν αληθινά τους σεισμόπληκτους και ποιες βρίσκονται στην Αϊτή με σκοπό την ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας», σημειώνει ο Θάνος Γαργαβάνης.

Κυκλοφορεί μόνος
Ο ίδιος πάντως επιμένει να κυκλοφορεί μόνος το βράδυ στους ερειπωμένους δρόμους, παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών για συμμορίες που κάνουν πλιάτσικο στα χαλάσματα. Η κατάσταση στο Πορτ-ο-Πρενς παραμένει εφιαλτική και όπως λέει χαρακτηριστικά, «οι φωτογραφίες και τα βίντεο που μεταδίδονται από την Αϊτή δεν αποκαλύπτουν ούτε το ένα δέκατο της καταστροφής».

«ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΝΑ ΔΕΚΑΤΟ...»

«Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που μεταδίδονται από την Αϊτή, δεν αποκαλύπτουν ούτε το ένα δέκατο της καταστροφής»


πηγή:Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: