Απόλυτη είναι η δημοκρατία, όταν ο λαός κατά την άσκηση της κρατικής εξουσίας είναι νομικά απεριόριστος, δυνάμενος να καταργεί ή να αλλάζει οποιαδήποτε διάταξη του Συντάγματος έχει καταστεί προβληματική ως προς τη λειτουργία της ενώ,
Περιορισμένη είναι η δημοκρατία, όταν ο λαός, κατά την άσκηση της κρατικής εξουσίας, αυτοπεριορίζεται από το ίδιο το Σύνταγμα, μη μπορώντας έστω να αλλάξει ορισμένες διατάξεις του Συντάγματος, ακόμα και αν αυτές έχουν καταστεί προβληματικές.
Όπως γίνεται αντιληπτό εμείς (και δεν είμαστε οι μόνοι στον κόσμο), έχουμε περιορισμένη δημοκρατία. Δηλαδή μερικές διατάξεις του Συντάγματος, όπως αυτές που προβλέπουν την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, δεν μπορούν ΠΟΤΕ, να αλλάξουν, έστω και αν η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία μας οδήγησε στο σημερινό χάλι, ενώ άλλες διατάξεις απαιτούν τη δύσκολη αναθεωρητική διαδικασία.
Τέτοια Συντάγματα όμως που εισάγουν την περιορισμένη δημοκρατία, είναι στατικά και δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις σε δυναμικά προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Ενώ η κοινωνία μας οδηγείται, με μαθηματική ακρίβεια, σε πολιτικό αδιέξοδο το Σύνταγμα δεν μπορεί να δώσει διέξοδο ακόμα και για απλά πράγματα, όπως η βουλευτική ασυλία ή ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Δυστυχώς, ακόμα και η αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως και το δημοψήφισμα εξαρτώνται αποκλειστικά από την εκάστοτε κυβέρνηση, η οποία φυσικά δεν θέλει να απολέσει τα κεκτημένα της και όταν τελικά πιέζεται καταφεύγει σε επουσιώδεις αλλαγές.
Είδαμε πριν μερικές ημέρες τον Αντώνη Σαμαρά να καλεί τον Γ. Παπανδρέου να προχωρήσουν σε αναθεώρηση του Συντάγματος έστω για μετά το 2013 όταν και επιτρέπεται από το ίδιο το Σύνταγμα. Η κυβέρνηση το αρνήθηκε. Τα πράγματα οδηγούνται όμως έτσι σε αδιέξοδο και η κοινωνία πνίγεται και ασφυκτιά
Το Σύνταγμά μας δεν παρέχει διέξοδο αλλαγών, όταν τις χρειαζόμαστε.
Έτσι όμως, όπως πάνε τα πλέον πράγματα, κάποια στιγμή θα μας αναγκάσει το ίδιο το Σύνταγμα σε πλήρη αλλαγή του.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου