Παρασκευή 30 Απριλίου 2010
Κάντε το μπαλκόνι σας μια μικρή όαση
Από αύριο Μάιος. Η φύση φοράει τα οργιαστικά της χρώματα, και όχι μόνο στην ύπαιθρο. Το πράσινο έχει σκαρφαλώσει σε βεράντες και ταράτσες, προσφέροντας φυσικό κλιματισμό και μόνωση, χαλάρωση και μια ανάσα δροσιάς και ευεξίας. Η μόδα με τις πράσινες βεράντες έχει καθιερωθεί πλέον στη συνείδηση των κατοίκων των μεγάλων πόλεων της Ελλάδας, δίνοντας μάλιστα την ευκαιρία σε δήμους, όπως η Λάρισα, να πραγματοποιήσουν και σχετικούς διαγωνισμούς.
«Η κάλυψη με φυτά ακόμη και σε μικρή έκταση και κλίμακα βοηθά στη διατήρηση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος στο νοικοκυριό σε χαμηλότερα επίπεδα. Είναι φυσικός κλιματισμός» τονίζει η αρχιτέκτων τοπίου κυρία Ελλη Παγκάλου. Εχει αποδειχθεί ότι, όταν τους θερινούς μήνες επικρατεί στην ταράτσα θερμοκρασία ακόμη και 60 βαθμών Κελσίου, η τοποθέτηση φυτών και δένδρων, με το κατάλληλο σύστημα προστασίας και αποστράγγισης, ρίχνει κατακόρυφα τη θερμοκρασία ακόμη και κατά 50%. Το κόστος κατασκευής και τοποθέτησης εξαρτάται από τον όγκο των φυτών και το συνολικό εμβαδόν που καλείται κανείς να καλύψει. Πάντως, για μια μέση αθηναϊκή ταράτσα ή βεράντα το κόστοςπεριλαμβάνεται το σύνολο της μελέτης και των εργασιών- κυμαίνεται από 90 ως 100 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Η κατάλληλη εποχή, όπως σημειώνει η κυρία Παγκάλου, «είναι τώρα, από τον Μάιο ως το τέλος Ιουνίου, καθώς τα φυτά που ούτως ή άλλως τοποθετούμε δεν είναι πολύ μεγάλα και διευκολύνεται η διαδικασία μεταφύτευσης».
Σύμφωνα με την κυρία Παγκάλου για την ιδανική πράσινη βεράντα ή ταράτσα αξιοποιείται η ποικιλία της ελληνικής χλωρίδας. «Για τη βεράντα θα ήταν ξεχωριστή και οικονομική η τοποθέτηση φυτών όπως είναι οι δάφνες του Απόλλωνα, οι φιλύρες, οι αγριελιές, διάφορα είδη βολβών και ίριδες. Για την ταράτσα ουσιώδη ρόλο διαδραματίζει η σωστή υποδομή και το μέγεθος της επιφάνειας που θέλει κανείς να καλύψει. Και εδώ όμως η βάση θα μπορούσε να αποτελείται από φυτά με ενδιαφέρουσα και ποικίλη ανθοφορία». Επισημαίνει παράλληλα ότι «μια τέτοια περιβαλλοντικά ορθή πρόταση πρέπει να απαρτίζεται από φυτά που καταναλώνουν λίγο νερό».
Τη φύτευση του εξώστη στο κτίριο γραφείων στα Εξάρχεια προτίμησαν ο πολιτικός μηχανικός κ. Αντ. Κονιάκος και οι υπόλοιποι ένοικοι, προκειμένου, όπως σημειώνει, «να αποκτήσει ο χώρος ομορφιά, ώστε να απολαμβάνουν οι συνεργάτες και οι πελάτες ένα διάλειμμα για καφέ και να ατενίζουν πράσινο». Ο κ. Κονιάκος μυήθηκε στην πράσινη διαμόρφωση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων κατά τη διάρκεια των σπουδών του στις ΗΠΑ.
«Στο Λος Αντζελες ήταν κανόνας να υπάρχει πράσινο στα κτίρια. Για λόγους καλαισθησίας, πνευματικής χαλάρωσης και ψυχικής ευφορίας, αν και οι περισσότερες κατασκευές με γκαζόν και χλοοτάπητα απαιτούσαν συντήρηση με αρκετά υψηλή κατανάλωση νερού». Στον συγκεκριμένο εξώστη τοποθετήθηκαν ελληνικές ποικιλίες, όπως ελιές, φιλύρα, θυμάρι, δενδρολίβανο και λεβάντα. Οι μελέτες στατικότητας είναι προαπαιτούμενο για τέτοιες παρεμβάσεις, καθώς το κτίριο επιβαρύνεται ακόμη και κατά 100 κιλά ανά τ.μ. με την επάλληλη τοποθέτηση υποστρώματος, χλοοτάπητα, συστήματος απορροής και φυτών. Ετσι, ανάλογα με την επιβάρυνση του κτιρίου από άλλες αιτίες, όπως είναι οι πιθανές ζημιές από σεισμούς, καθώς και οι προδιαγραφές κατασκευής που έχουν τροποποιηθεί μέσα στις δεκαετίες, καθορίζεται το εύρος του πράσινου εγχειρήματος στην ταράτσα ή στη βεράντα ως προς τα τετραγωνικά που θα καλυφθούν και το βάρος που θα κατανεμηθεί σε αυτά.
πηγή:Νέα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου