Μια ολόκληρη κοινότητα νέων ελλήνων μουσικών, αλλά και ανεξάρτητων εταιρειών, επιβιώνει, δημιουργεί και ενίοτε «γεννά» μεγάλες επιτυχίες, δρώντας έξω από τον χώρο της παραδοσιακής (και παραπαίουσας) δισκογραφίας
Tους Semen of the Sun πόσοι, αλήθεια, τους γνωρίζετε; Και όμως, το κομμάτι τους «Chocolate Cake» μετράει 4.000 διαδικτυακές «πωλήσεις». Τους Ενα Βήμα Μπροστά- συγκρότημα που «ανεβάζει» τη δουλειά του δωρεάν στην ιστοσελίδα του; Τη δισκογραφική εταιρεία Spinalonga Records; Την επίσης ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Ιnner Εar με έδρα την Πάτρα; Τους Αn Οrange Εnd, τους Flakes, τους Ρlayground Νoise, τους Εlectric Litany;
Σε περίπτωση, πάντως, που σας αρέσει η μουσική και περιδιαβαίνετε το Ιnternet, ενδεχομένως τα παραπάνω ονόματα να μη σας είναι άγνωστα. Στον κυβερνοχώρο υπάρχει πλέον μια κοινότητα που ζει και αναπνέει με την ανεξάρτητη μουσική (αγγλόφωνη και ελληνόφωνη), τα μέλη της οποίας ενημερώνονται μεταξύ τους για τα επικείμενα live, ανταλλάσσουν μηνύματα και παρουσιάζουν τη δουλειά τους, σπάζοντας έτσι τον αποκλεισμό τους από τη δισκογραφική «πιάτσα».
Με άλλα λόγια, ο μουσικός κόσμος του Διαδικτύου ζει και βασιλεύει ερήμην της καθεστωτικής τάξης. Συγκροτήματα και καλλιτέχνες πάνε και έρχονται με απόλυτη ελευθερία. Αυτό ακριβώς συμβαίνει, για παράδειγμα, με τους Ενα Βήμα Μπροστά. Το γκρουπ δημιουργήθηκε το 2001 σε ένα πάρτι αποφοίτησης. Σύντομα μπήκαν στο «κόλπο» του Ιnternet, καταλήγοντας να διαθέτουν διαδικτυακώς, και απολύτως δωρεάν, τα άλμπουμ τους. Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονίου σημειώνει στο «Βήμα» ότι αυτός ο τρόπος επικοινωνίας «αποτέλεσε διέξοδο για να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας. Αν έβλεπες τι συμβόλαια μας πρότειναν κάποιες δισκογραφικές εταιρείες, θα το έβαζες στα πόδια. Οσο για τους όρους;Δεν θα είχαμε λόγο ούτε στα κομμάτια που είχαμε γράψει εμείς».
Εφτιαξαν λοιπόν τη δική τους ιστοσελίδα στην οποία ανεβάζουν τα τραγούδια τους. Και η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε άμεση. «Από το πρώτο μας CD μέσω της ιστοσελίδας έχουμε διαθέσει 5.500 “αντίτυπα” και περίπου 500 από τη δεύτερη δουλειά μας η οποία κυκλοφορεί εδώ και ενάμισι μήνα.Δεν είναι και άσχημα». Ασχημα μπορεί να μην είναι, αλλά πώς βγαίνουν τα έξοδα; «Εχουμε φίλους που μας υποστηρίζουν οικονομικά. Και στα live μας μοιράζουμε δωρεάν το CD μας». Οσο και αν... χαλάνε την πιάτσα ( «αν και αυτό δεν το καταλαβαίνω. Γιατί χαλάμε εμείς την πιάτσα και δεν τη χαλάνε οι δισκογραφικές εταιρείες με τα ψίχουλα που δίνουν από τις πωλήσεις στους καλλιτέχνες;» ), θεωρούν ότι αυτός ο τρόπος επικοινωνίας τούς έχει βοηθήσει. «Οσοι μας μαθαίνουν έρχονται στη συνέχεια στις συναυλίες μας.Αρακερδίζουμε από αυτό. Από τη ζωντανή παρουσία του κόσμου».
Η Χριστιάννα Φινέ, εκπρόσωπος της δισκογραφικής εταιρείας Ιnner Εar, είναι επίσης υπέρμαχος του τρίπτυχου μουσική- Ιnternet- κοινό. «Ως εταιρεία, αυτός ο τρόπος επικοινωνίας αλλά και διάθεσης των δίσκων μας,μας έχει βοηθήσει πολύ. Οπως πολύ μας έχει βοηθήσει και στα live των καλλιτεχνών μας. Τρομερή βοήθεια μας έχουν προσφέρει τα newsletter που στέλνουμε.Η ανταπόκριση του κοινού είναι άμεση.Υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα του κοινού που αγοράζει μέσω Ιnternet. Εχουμε και καλύτερες τιμές, άλλωστε».
Η Χριστιάννα Φινέ, εκπρόσωπος της δισκογραφικής εταιρείας Ιnner Εar, είναι επίσης υπέρμαχος του τρίπτυχου μουσική- Ιnternet- κοινό. «Ως εταιρεία, αυτός ο τρόπος επικοινωνίας αλλά και διάθεσης των δίσκων μας,μας έχει βοηθήσει πολύ. Οπως πολύ μας έχει βοηθήσει και στα live των καλλιτεχνών μας. Τρομερή βοήθεια μας έχουν προσφέρει τα newsletter που στέλνουμε.Η ανταπόκριση του κοινού είναι άμεση.Υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα του κοινού που αγοράζει μέσω Ιnternet. Εχουμε και καλύτερες τιμές, άλλωστε».
Τ ρανό παράδειγμα καλλιτέχνη της Ιnner Εar που έκανε αίσθηση, κατ΄ αρχήν μέσω Ιnternet, είναι ο Lolek. Το θέμα, βέβαια, είναι ότι σε αυτό το απέραντο μουσικό... κυβερνοχωριό συμβαίνουν πράγματα που στους «απ΄ έξω» δεν είναι γνωστά. Από την άλλη, μόλις κάποιοι καλλιτέχνες γίνουν γνωστοί μέσω του Διαδικτύου, τραβούν αμέσως την προσοχή των δισκογραφικών εταιρειών αλλά και των συναυλιακών χώρων. Γνωστή και μη εξαιρετέα, η Πειραιώτισσα SugahSpank! Αν κάποιος μπει στη σελίδα της στο myspace, θα δει ότι τα τραγούδια της μετρούν περίπου 150.000 «χτυπήματα»- xωρίς καλά καλά να έχει ένα άλμπουμ στο ενεργητικό της. Ο κόσμος όμως στον οποίο απευθύνεται τη γνωρίζει πολύ καλά, ενώ η έντονη live παρουσία της είχε ως αποτέλεσμα εφέτος να εμφανισθεί σε μεγάλη μουσική σκηνή.
Τo Ιnternet φαίνεται να έχει λύσει τα χέρια και της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας Spinalonga. Ο Βασίλης ( «τό όνομα αρκεί, δεν χρειάζεται και το επίθετο» ) σημειώνει ότι «μέσω του Facebookεπικοινωνούμε με 1.200 ανθρώπους. Μόνο με ένα κλικ. Δεν είναι τρομερά θετικό αυτό;Ολος αυτός ο κόσμος ενημερώνεται άμεσα για τα live μας».
Αν η ελληνική μουσική σκηνή και δη η λεγόμενη ανεξάρτητη, τρίβει τα χέρια της για την ανακάλυψη της διαδικτυακής οδού και τους... παραδρόμους που της άνοιξε, υπάρχει εντούτοις και ο αντίλογος. Κάποιος από τους «ιντερνετικούς» καλλιτέχνες, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του θεωρεί ότι «όλο αυτό το πακέτο μάς έχει κάνει πιο μαλθακούς. Δεν βγαίνουμε έξω, δεν ψάχνουμε όπως παλιά, δεν κουνιόμαστε». Ενδεχομένως να μην έχει άδικο. Και κάτι ακόμη. Ολοι συμφωνούν ότι όσοι προτίθενται να αγοράσουν ένα CD δεν πρόκειται να κάνουν πίσω επειδή υπάρχει η δυνατότητα του ελεύθερου download.
Οι «Εξαιρέσεις» δεν αποτελούν εξαίρεση
Τυπική περίπτωση δημιουργού που έγινε πασίγνωστος μέσω του Ιnternet είναι ο Γιώργος Γεωργιάδης ή Rous, ο οποίος με τις «Εξαιρέσεις» του έγινε πρώτης γραμμής «αστέρας»για να ακολουθήσει το πρώτο άλμπουμ του. Οπως δήλωσε και ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξή του στο «Βήμα», «οι “Εξαιρέσεις” είχαν “ανεβεί” στο myspace εδώ και δύο χρόνια.Τις ανακάλυψε το ευρύ κοινό και από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Πιστεύω πάντως ότι είναι ωραίο τραγούδι».
Ο Τhe Βoy, από την άλλη, πιστεύει στην αξία του Ιnternet στον βαθμό που «το ελέγχεις και το διαχειρίζεται εσύ ο ίδιος. Πάντως δεν θεωρώ ότι έγινα περισσότερο γνωστός μέσω αυτού στο κοινό.Βοηθά απλώς σε πρακτικά ζητήματα:επικοινωνία, live κ.ο.κ.».
πηγη:βήμα
Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου