Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010
«Δεν αλλάζουμε με τίποτα τις Πρέσπες»Οι κάτοικοι των Πρεσπών δηλώνουν ευτυχισμένοι που ζουν σ΄ έναν μοναδικό υγρότοπο
«Η επιστροφή στον Λαιμό Πρεσπών από τη Θεσσαλονίκη δεν ήταν εύκολη απόφαση. Με τη σύζυγό μου φτιάξαμε τον παραδοσιακό ξενώνα χρησιμοποιώντας ντόπια πέτρα και ξύλο. Παράλληλα, καλλιεργούμε φασόλια. Με τίποτα δεν θ΄ αλλάζαμε τη ζωή που κάνουμε εδώ, στις Πρέσπες. Ο μόνος φόβος μας είναι μην κλείσουν τα σχολεία και έτσι υποχρεωθούμε να φύγουμε, λόγω των παιδιών».
O κ. Γιώργος Διακόπουλος, 46 ετών, αφού εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στη Θεσσαλονίκη, πριν από οκτώ χρόνια αποφάσισε να δημιουργήσει έναν αγροτουριστικό ξενώνα στον Λαιμό Πρεσπών. Είναι ένας από τους περίπου 24.000 ανθρώπους που ζουν στους συνολικά 68 οικισμούς γύρω από τις λίμνες των Πρεσπών, στην Ελλάδα, την Αλβανία και τα Σκόπια. Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου αυτών των ανθρώπων και στις τρεις χώρες, αλλά και η προώθηση κοινών προγραμμάτων για την προστασία του οικοσυστήματος των λιμνών, ενός υγρότοπου μοναδικού για ολόκληρη την Ευρώπη, είναι οι λόγοι για τους οποίους δημιουργείται το πρώτο διασυνοριακό πάρκο στα Βαλκάνια. Η σχετική συμφωνία μάλιστα υπογράφτηκε χθες - Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπωνστην Πύλη Πρεσπών Φλώρινας από τους υπουργούς Περιβάλλοντος της Ελλάδας Τίνα Μπιρμπίλη, της Αλβανίας Φατμίρ Μεντίου και της ΠΓΔΜ Νετζάτι Γιακούπι, ενώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσώπησε ο απερχόμενος επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας.
Οι Πρέσπες είναι ένας οικολογικός παράδεισος, με πάνω από 160 είδη πουλιών, 1.500 είδη φυτών, 23 είδη ψαριών, 60 είδη θηλαστικών. Με τη δημιουργία του πάρκου Πρεσπών οι τρεις γειτονικές χώρες δεσμεύονται απέναντι στους διεθνείς περιβαλλοντικούς οργανισμούς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με στόχο την προστασία του μοναδικού οικοσυστήματος των δύο λιμνών.
Έως τώρα το διασυνοριακό πάρκο λειτουργούσε άτυπα, ελλείψει μιας δεσμευτικής συμφωνίας- αυτής που υπάρχει από χθες. Η ανάπτυξη, με τις αρνητικές συνέπειες σε άλλα οικοσυστήματα, έχει επηρεάσει λιγότερο τις Πρέσπες. Ωστόσο, όπως είπε στα «ΝΕΑ» η κ. Μαριάννα Βλάσση, συνεργάτις της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, τεράστιες ποσότητες νερού χάνονται από τη Μεγάλη Πρέσπα και καταλήγουν μέσα από υπόγειες καταβόθρες στη λίμνη Αχρίδα των Σκοπίων. Τα τελευταία είκοσι χρόνια η στάθμη της λίμνης έπεσε πάνω από οκτώ μέτρα και η απώλεια νερού συνεχίζεται χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ανθρώπινης παρέμβασης. ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
Είναι ένας οικολογικός παράδεισος με πάνω από 160 είδη πουλιών, 1.500 είδη φυτών, 23 είδη ψαριών
Η μεγαλύτερη αποικία αργυροπελεκάνων
Ο ΠΛΟΥΣΙΟΣ υγρότοπος των Πρεσπών, που περιλαμβάνει δύο από τις παλαιότερες λίμνες της Ευρώπης, συγκαταλέγεται μεταξύ των περιοχών με μεγάλη βιοποικιλότητα και μάλιστα σε περιορισμένη έκταση. Δύο είδη πελεκάνων, ο αργυροπελεκάνος και ο ροδοπελεκάνος, οι λαγγόνες, τα επτά είδη ερωδιών, οι σταχτόχηνες και οι χαλκόκοτες καταδεικνύουν τη μοναδικότητα της λεκάνης των Πρεσπών, η οποία φιλοξενεί και τη μεγαλύτερη αναπαραγωγική αποικία αργυροπελεκάνων στον κόσμο (1.200- 1.400 ζευγάρια). Τις τελευταίες δεκαετίες και οι τρεις χώρες ανέλαβαν πρωτοβουλίες και υλοποίησαν υποδομές για την προστασία του οικοσυστήματος. Στην Ελλάδα, το 1974 ιδρύθηκε ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών και το 1975 η περιοχή ανακηρύχθηκε Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους. Επίσης, το ελληνικό τμήμα της λεκάνης των λιμνών περιλαμβάνεται στον εθνικό κατάλογο των περιοχών που έχουν προταθεί για ένταξη στο δίκτυο «Φύση 2000», σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τους οικοτόπους και για την προστασία των άγριων πουλιών. Αντίστοιχα, στην Αλβανία ιδρύθηκε το 1999 το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών, με αντικείμενο την αποκατάσταση και αειφορική προστασία κρίσιμων εδαφικών και υδάτινων οικοσυστημάτων. Η κυβέρνηση της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας ίδρυσε το 1948 το Εθνικό Πάρκο του Πέλιστερ, στα ανατολικά της Μεγάλης Πρέσπας, και το 1958 το Εθνικό Πάρκο της Γκαλίτσιτσα. Το 1996 ιδρύθηκε το ορνιθολογικό καταφύγιο Εζέρανι για την προστασία μεταναστευτικών και άλλων υδρόβιων πουλιών.
πηγη:νέα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου