Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Ανοιξε το πιο μεγάλο παράθυρο του Διαστήματος

Ενώ ο Διαστημικός Σταθμός περνούσε πάνω από την Ελλάδα, έμπαινε σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα παρατήρησης
ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ Το μεγαλύτερο παράθυρο με θέα τον πλανήτη Γη άνοιξαν χθες οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΙSS), την ώρα που ο Σταθμός πετούσε περίπου 350 χιλιόμετρα επάνω από τη Γαλλία και την Ελλάδα. Στον τρίτο διαστημικό τους περίπατο άνοιξαν τα κλείστρα της νέας πλατφόρμας παρατήρησης, η οποία είναι εφοδιασμένη με το μεγαλύτερο παρατηρητήριο που έχει εκτοξευθεί ποτέ στο Διάστημα.

Τα επτά διαστημικά «μάτια» του βρίσκονται στη νέα Μονάδα 3 του Σταθμού, η οποία εγκαταστάθηκε εκεί την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για το τελευταίο μεγάλο τμήμα του πολυεθνικού τροχιακού εργαστηρίου, κόστους άνω των 100 δισ. δολαρίων (730 δισ. ευρώ). Στη μία άκρη του εργαστηρίου βρίσκεται ένας θόλος παρατήρησης που προσφέρει θέα 360 μοιρών στη Γη, στον ίδιο τον σταθμό αλλά και στα σκάφη που προσεγγίζουν σε αυτόν για ανεφοδιασμό. Ως σήμερα η καθοδήγηση βασιζόταν μόνο σε κάμερες.

Ο πανοραμικός θόλος, με ύψος ενάμισι μέτρο και διάμετρο πέντε, αποτελείται από έξι τραπεζοειδή παράθυρα διατεταγμένα γύρω από ένα μεγαλύτερο, κεντρικό, πολυεδρικό παράθυρο.

Στη διάρκεια του χθεσινού διαστημικού περιπάτου δύο αστροναύτες αφαίρεσαν το μονωτικό κάλυμμα που προστάτευε τον εξοπλισμό κατά την εκτόξευση και άνοιξαν ένα ένα τα «παντζούρια» που κάλυπταν τα τετραπλά, θωρακισμένα κρύσταλλα.

«Οπως περιμέναμε,η θέα από το παράθυρο 7 [το κεντρικό παράθυρο] είναι συγκλονιστική» είπε ο κυβερνήτης του ΙSS Τζέφρι Γουίλιαμς.

Την ίδια ώρα στο Κέντρο Ελέγχου της ΝΑSΑ «έπαιζε» ως μουσική υπόκρουση το τραγούδι «Window on the world» («Παράθυρο στον κόσμο») του Τζίμι Μπάφετ. «Δεν νομίζω ότι ο διαστημικός σταθμός θα είναι πια ίδιος μετά από αυτό» σχολίασε ένας από τους παρισταμένους από το σύστημα επικοινωνίας.

«Μπορεί να είναι η μικρότερη άτρακτος του σταθμού, αλλά τα καλά πράγματα έρχονται μέσα σε μικρά κουτιά» είπε ο Πάτρικ Μπένκεν, ο οποίος μαζί με τον Νίκολας Πάτρικ ήταν οι αστροναύτες οι οποίοι πραγματοποίησαν τον ιστορικό διαστημικό περίπατο.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών που θα γίνονται στον Θόλο τα παράθυρα (τα προστατευτικά «παντζούρια» τους, δηλαδή) θα παραμένουν ανοικτά. Οταν δεν γίνονται εργασίες, ανοικτά θα μπορούν να παραμένουν μόνο το παράθυρο της οροφής και ένα-δύο από τα υπόλοιπα, εκείνα που ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκεται ο Σταθμός θα είναι προστατευμένα από άλλα μέρη του.

Τα παράθυρα που θα είναι εκτεθειμένα στο διαστημικό κενό θα παραμένουν ερμητικά κλειστά για να προστατεύονται από τυχόν πρόσκρουση υπολειμμάτων αστεροειδών τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στον Θόλο αλλά και στον Σταθμό γενικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: