Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Σωθείτε μειώνοντας το αλάτι

Mειώστε το αλάτι στο φαγητό, σώστε τα αγγεία, την καρδιά, τα νεφρά και τη ζωή σας, προτρέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.



«Η μείωση της κατανάλωσης αλατιού, που υπολογίζεται στα 9-12 gr ημερησίως, στα 5-6 gr θα επιφέρει μείωση στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια κατά 24% και ελάττωση της θνησιμότητας λόγω στεφανιαίας νόσου κατά 18%», επισήμανε ο καθηγητής παθολογίας Χρύσανθος Ζαμπούλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Αρτηριακής Υπέρτασης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 28-30 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Από τα στοιχεία μελέτης, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σαν Φραντσίσκο σε συνεργασία με άλλα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του New England Journal of Medicine, προέκυψε ότι ελαττώνοντας το αλάτι κατά 3gr την ημέρα υπολογίζεται να ελαττωθεί στις ΗΠΑ ο ετήσιος αριθμός νέων περιπτώσεων με στεφανιαία νόσο από 60.000 έως 120.000, των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων από 32.000 έως 66.000 και των εμφραγμάτων από 54.000 έως 90.000. Παράλληλα, ο συνολικός αριθμός θανάτων από οποιαδήποτε αιτία θα ελαττωθεί κατά 44.000 έως 92.000 και το κόστος της παροχής υπηρεσιών υγείας θα ελαττωθεί κατά 10 έως 24 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Η μέση ημερήσια κατανάλωση αλατιού παγκοσμίως υπολογίζεται ότι είναι 9-12 γραμ. κατ' άτομο, με τον ΠΟΥ να συστήνει κατανάλωση έως 5-6 γραμ., δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού, ενώ είναι γνωστό ότι η αιτία για την ανάπτυξη υπέρτασης σε 3 στους 10 ενήλικες οφείλεται στη μεγάλη κατανάλωση αλατιού. Η ποσότητα αυτή εξακολουθεί να είναι περίπου δέκα φορές μεγαλύτερη από την ποσότητα που καταναλώνονταν μέσα στα εκατομμύρια χρόνια της εξέλιξής μας. Τα τελευταία 200-300 χρόνια αποκτήσαμε τη συνήθεια να καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες. Συνήθως, προσλαμβάνουμε αλάτι που είναι κρυμμένο στα τρόφιμα. Ακόμη και τα δημητριακά που καταναλώνουμε περιέχουν ποσότητα αλατιού, που μαζί αυτή που θα πάρουμε από 1-2 φέτες ψωμιού που θα φάμε, καλύπτουν το μισό της ποσότητας που πρέπει να καταναλώνουμε. Να σημειωθεί ότι ο χρόνος, που χρειάζεται για να συνηθίσει κανείς το λιγότερο αλάτι στο φαγητό και να το βρίσκει νόστιμο είναι περίπου 2 εβδομάδες», ανέφερε ο κ. Ζαμπούλης.

Υπέρταση και μεταβολικό σύνδρομο
Εξάλλου, στοιχεία μελέτης, που αφορά τον ελληνικό πληθυσμό και δημοσιεύθηκε σε διεθνές περιοδικό, έδειξαν ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων σε σχέση με την επίπτωση των παραμέτρων του μεταβολικού συνδρόμου.

«Οι άνδρες εμφανίζουν συχνότερα υπέρταση και υψηλά τριγλυκερίδια, ενώ οι γυναίκες κοιλιακή παχυσαρκία και χαμηλή HDL-χοληστερόλη. Εντούτοις οι άνδρες παρουσιάζουν διπλάσιο κίνδυνο για την ανάπτυξη θανατηφόρου καρδιαγγειακού επεισοδίου στην επόμενη δεκαετία», ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας Κωνσταντίνος Παλέτας, παρουσιάζοντας τα στοιχεία της μελέτης.

«Στους ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο υπέρταση και παχυσαρκία συνιστάται μια δίαιτα περιοριστική σε θερμίδες κατά 500 έως 1.000 Kcal ημερησίως με στόχο τη μείωση του σωματικού βάρους κατά 7% μέχρι 10% σε ένα χρόνο. Η μείωση του σωματικού βάρους κατά 4,5 Kg στους παχύσαρκους υπερτασικούς αποδείχθηκε ότι μειώνει τη διαστολική πίεση κατά 11 περίπου mmHg», πρόσθεσε ο κ. Παλέτας

Στη συνέχεια τόνισε την ανάγκη άσκησης των υπερτασικών ασθενών είτε λαμβάνουν είτε όχι αντιυπερτασική αγωγή.

«Στους υπερτασικούς ασθενείς συνιστάται μέτριας έντασης άσκηση όπως, βάδισμα, ποδηλασία ή κολύμβηση μη ανταγωνιστική, διάρκειας 30 λεπτών ημερησίως επί 5 ημέρες εβδομαδιαίως».

Τέλος, σημείωσε ότι πρέπει να αποφεύγεται η χρήση αλατιού στο μαγείρεμα και η ύπαρξη αλατιέρων στο τραπέζι.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: