«Η γιαγιά μου έλεγε ότι για να έχεις μια καλή χρονιά πρέπει να πιεις μια γουλιά ρόδι την Πρωτοχρονιά. Μάλιστα, ετοίμαζε το δικό της λικέρ από νωρίς το φθινόπωρο. Στη συνέχεια μού έμαθε ότι όλα τα φρούτα έχουν ζάχαρη και μπορεί το άρωμά τους να σερβιριστεί στο ποτήρι.
έμεναν απούλητα, αρχίσαμε πριν από πέντε χρόνια να φτιάχνουμε τα δικά μας λικέρ. Η πρώτη ύλη άλλωστε, τα φρούτα, εδώ στη Νάουσα είναι υπεραρκετή».
Ο 45χρονος έμπορος φρούτων Χάρης Αρβανιτίδης, μια 30χρονη γραφίστρια, η Κατερίνα Φωτσινού και μία 26χρονη χημικός, η Αλέκα Ευαγγελοπούλου, έστησαν πριν από πέντε χρόνια ένα ποτοποιείο που παράγει αποκλειστικά λικέρ από φρούτα της Νάουσας.
Μάλιστα, για καλύτερα αποτελέσματα επιλέγουν τα πιο ώριμα φρούτα που έχουν περισσότερα φυσικά σάκχαρα.
«Στην οικογένειά μου όπως και στις περισσότερες οικογένειες της περιοχής μας, η παραγωγή λικέρ από τα φρούτα της παραγωγής μας είναι παράδοση. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι αυτή η παράδοση θα μπορούσε να γίνει κάποια στιγμή επαγγελματική απασχόληση», λέει ο κ. Αρβανιτίδης και προσθέτει: «Στην αρχή μαζέψαμε τις συνταγές και ξεκινήσαμε. Τώρα, πέντε χρόνια μετά, καταφέραμε να εμφιαλώνουμε- ανάλογα με την παραγωγή των φρούτων- από διακόσιες μέχρι και τριακόσιες χιλιάδες φιάλες τον χρόνο και ήδη ετοιμάζονται οι πρώτες παρτίδες για τη Ρωσία και την Ουκρανία αφού τα χρησιμοποιούν για τα κοκτέιλ που κάνουν με βότκα».
«Η συνταγή της γιαγιάς δεν είναι τρικ για την προώθηση των προϊόντων μας, αλλά η πραγματική διαδικασία που ακολουθούμε», λέει η 30χρονη Κατερίνα Φωτσινού, υπεύθυνη των πωλήσεων του ποτοποιείου, η οποία όμως είχε σπουδάσει και εργαζόταν ως γραφίστρια. «Δεν χρησιμοποιούμε χρωστικές ουσίες και η διαδικασία παραγωγής είναι ανάλογη της σπιτικής σε... μεγέθυνση».
Όπως λένε οι τρεις συνέταιροι, οι πελάτες τους είναι κυρίως νέοι άνθρωποι. «Εμένα πάντως, μου αρέσει πολύ το λικέρ από τσάπουρνο, ένα από τα 23 διαφορετικά λικέρ μας», λέει η κ. Φωτσινού, εξηγώντας ότι το συγκεκριμένο ποτό προέρχεται από τους καρπούς ενός άγριου θάμνου. Οι καρποί μοιάζουν με αυτούς του βατόμουρου και μετά τη ζύμωση το ποτό έχει ένα βαθύ μπλε- μοβ χρώμα».
Η νεαρή γραφίστρια μένει στη Θεσσαλονίκη και πηγαινοέρχεται καθημερινά στη Νάουσα, αφού «αγαπάει αυτό που κάνει», όπως λέει.
«Το δικό μας λικέρ βασίζεται στα φρούτα που χρησιμοποιούμε», λέει η 26χρονη χημικός της παρέας Αλέκα Ευαγγελοπούλου. «Διαλέγουμε εκείνα που είναι αρκετά ώριμα και τα οποία κάτω από άλλες συνθήκες θα κατέληγαν σε κάποια χωματερή».
«Κατά τη δημιουργία του τελικού χαρμανιού του λικέρ χρησιμοποιούνται πενήντα αυτοφυή βότανα και αρωματικά φυτά του Βερμίου και έτσι στο τελικό προϊόν έχουμε ένα ιδιαίτερο πάντρεμα γεύσεων και αρωμάτων», λέει η κ. Ευαγγελοπούλου.
23 ξεχωριστές γεύσεις
ΣΥΝΟΛΙΚΑ στο ποτοποιείο παράγονται 23 ξεχωριστές γεύσεις λικέρ: κράνα, ρόδι, βατόμουρο, τσάπουρνο, κάστανο, καρυδάκι, μαστίχα, τριαντάφυλλο, κεράσι, βύσσινο, φράουλα, δαμάσκηνο, ροδάκινο, μήλο, βερίκοκο, κυδώνι, αχλάδι, amaretto, κρέμα- σοκολάτα, κοκτέιλ, εξωτικό, λεμόνι, μανταρίνι. Τα λικέρ της Νάουσας που προέρχονται από φρέσκα φρούτα της περιοχής όπως ροδάκινα, κεράσια τραγανά Ροδοχωρίου και μήλα έχουν αναγνωριστεί ως Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης από την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία. Οι τρεις νέοι ποτοποιοί αυτήν την περίοδο ετοιμάζουν και την ηλεκτρονική εκδοχή του ποτοποιείου και καταστήματός τους, ενώ έως τώρα διαθέτουν τα προϊόντα τους σε κάβες και σούπερ μάρκετ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
πηγη:Νεα
Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου