Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009
Μακροζωία με ισορροπημένη διατροφή
Η συνταγή για μακροημέρευση με καλή υγεία φαίνεται ότι είναι η ισορροπημένη διατροφή και ειδικότερα το πρωτεϊνικό ισοζύγιό μας. Αυτό προκύπτει από έρευνα βρετανών επιστημόνων του Ιnstitute of Ηealthy Αgeing του University College του Λονδίνου που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης «Νature». Στόχος του πειραματισμού ήταν η διερεύνηση του φαινομένου που ονομάζεται «θερμιδικός περιορισμός» (caloric restriction) και το οποίο συνίσταται σε επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής ως αποτέλεσμα της μειωμένης κατανάλωσης φαγητού. Το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί σε μια σειρά οργανισμών, από τις μύγες ως τα ποντίκια και τους πιθήκους, και θεωρείται ότι πρόκειται για εξελικτική προσαρμογή η οποία παρατείνει τη ζωή σε περιόδους «ισχνών αγελάδων».
Φαίνεται όμως ότι δεν είναι απαραίτητο να πεινάσουμε δραματικά προκειμένου να μακροημερεύσουμε: προσπαθώντας να αναλύσουν το φαινόμενο του θερμιδικού περιορισμού, οι βρετανοί ερευνητές διεπίστωσαν ότι για όλα ευθύνεται ένα αμινοξύ, η μεθειονίνη. Πρόκειται για ένα από τα βασικά αμινοξέα, αυτά που ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει, και το οποίο οφείλει να το λαμβάνει από την τροφή του. Οπως εξήγησε μιλώντας στο «Βήμα» ο Μάθιου Πάιπερ που πραγματοποίησε τον πειραματισμό, «η μείωση της κατανάλωσης μεθειονίνηςείχε συνέπεια την επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής των πειραματοζώων, χωρίς να απαιτείται μείωση της κατανάλωσης θερμίδων» .
Η μεθειονίνη εντοπίζεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στο κρέας, στα γαλακτοκομικά, στα ψάρια, στα όσπρια (είναι ιδιαίτερα αυξημένη στους σπόρους σουσαμιού και στα βραζιλιάνικα φιστίκια). «Στην παρούσα φάση δεν είναι σκόπιμο να πούμε “μην καταναλώνετε”, παραδείγματος χάριν, “ φιστίκια”. Θα μπορούσαμε ίσως να πούμε “μην υποβάλλεστε σε δίαιτες τύπου Ατκινς και μην παίρνετε πρωτεϊνικά συμπληρώματα για μπόντι μπίλντινγκ”» δήλωσε ο δρ Πάιπερ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου