Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Καισαρική: Μήπως είναι «μόδα»;


Οι μισές Ελληνίδες γεννάνε σήμερα τα παιδιά τους με καισαρική τομή. Ποιοί είναι οι λόγοι που τις οδηγούν να απαρνηθούν με τόση ευκολία τον φυσιολογικό τοκετό και πόσο επικίνδυνη για την υγεία της μητέρας και του μωρού μπορεί να γίνει αυτή η νέα τάση;

Ας αρχίσουμε με αριθμούς. Μόλις το 17% των τοκετών στην Ευρώ­πη γίνονται με καισαρική τομή, λέ­νε τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα: τρεις φορές περισσότερο. Για άλλη μια φορά... επρωτεύσαμε. Και όπως δείχνει μια μελέτη, που έγινε από ομάδα επιστημόνων του London School of Economics, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Ηλία Μόσσιαλο, είμαστε πολύ μακριά από τις υπόλοιπες χώρες. Σύμφω­να με την έρευνα, το ποσοστό των καισαρικών τομών στην Ελλάδα αγγίζει το 47,3%, την ώρα που στις ΗΠΑ είναι 23%, στο Ηνωμένο Βασίλειο 19% και στην Ιτα­λία 31%. Τα στοιχεία, μάλιστα, συμπληρώνουν ότι οι περισσότερες καισαρικές γίνονται σε ιδιωτικά μαιευ­τήρια, με «προτιμότερες» μέρες την Τρίτη και το Σάββατο. Τις Κυριακές, οπότε συνήθως διημερεύουν ει­δικευόμενοι γιατροί, αυξάνονται κατακόρυφα οι φυ­σιολογικοί τοκετοί.

Οι λόγοι που οδηγούν στην καισαρική

Τελικά, τί είναι αυτό που έχει κάνει την καισαρική τομή «μόδα» στην Ελλάδα; Τί είναι αυτό που οδηγεί γυ­ναίκες και γιατρούς σε μια μέθοδο τοκετού, που στις αρχές της δεκαε­τίας του '70 άγγιζε μόλις το 5%; «Τα αυξημένα ποσοστά καισαρικής τομής έναντι του φυσιολογικού το­κετού στη χώρα μας οφείλονται σε έναν συνδυασμό παραγόντων ιατρι­κής, νομικής, κοινωνικής, αλλά ενίο­τε και οικονομικής φύσεως», επιση­μαίνει η γυναικολόγος κ. Λιλιάνα Κολομπέρο. «Ας μιλήσουμε για τους ιατρικούς λόγους, κατ' αρχάς. Οι πε­ρισσότεροι γιατροί, αρκετά συχνά, μετά από καισαρική τομή, διενερ­γούν ξανά καισαρική χωρίς να εξε­τάσουν το ενδεχόμενο φυσιολογι­κού τοκετού. Πέρα από αυτό, πρέ­πει να υπογραμμίσουμε ότι δεν υπάρχουν ή δεν χρησιμοποιούνται τεχνικές που να βοηθάνε στη φυσιο­λογική εξέλιξη του τοκετού και της γέννας. Στα περισσότερα μαιευτή­ρια, δηλαδή, δεν υπάρχει υποδομή που να επιτρέπει σε μια γυναίκα να χαλαρώσει, να κάνει μπάνιο, να εί­ναι όρθια και να περπατάει κατά τη διάρκεια του τοκετού. Και ακόμα, υπάρχει η περίπτωση παρενεργειών που ίσως προκύψουν από κάποιες τεχνικές που θα εφαρμοστούν από τον γιατρό. Για παράδειγμα, φαίνε­ται, σύμφωνα με μελέτες, ότι η πρό­κληση του τοκετού αυξάνει τις πι­θανότητες καισαρικής τομής, κυρίως όταν γίνεται πολύ νωρίς στην εγκυ­μοσύνη ή όταν ο τράχηλος της μή­τρας είναι πολύ ανώριμος». Σημαντικό ρόλο στην επιλογή της καισαρικής παίζει και η πίεση που νιώθουν οι γιατροί να ασκήσουν «αμυντική ιατρική», καθώς αισθά­νονται ότι είναι λιγότερο πιθανό να έχουν νομικές συνέπειες αν υπάρ­ξουν επιπλοκές. Ακριβώς γι' αυτό οι γυναικολόγοι προτιμούν να προχω­ρήσουν σε αυτήν τη μέθοδο χωρίς να δοκιμάσουν διάφορες τεχνικές για να την αποφύγουν. Έτσι, δεν επιχειρούν να γυρίσουν το μωρό σε περί­πτωση ισχιακής προβολής ή δεν πε­ριμένουν αρκετό χρόνο ώστε να εξελιχθεί φυσιολογικά ένας πιο παρατεταμένος τοκετός.



η πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: