Η μετανάστευση των Ελλήνων στην Τυνησία άρχισε περίπου το 1500 μ.Χ., όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία κυριαρχούσε στην περιοχή.Το 1647 μ.Χ., ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αναγνώρισε την ύπαρξη μιας σημαντικής Ελληνικής Κοινότητας στην χώρα.Σήμερα η Ελληνική Κοινότητα στην Τυνησία έχει μειωθεί σημαντικά. Δεν περιλαμβάνεται από περισσότερο από 50 άτομα (περίπου 30 οικογένειες), οι οποίοι, ως επί το πλείστον, έχουν διπλή υπηκοότητα. Οι περισσότεροι από αυτούς διαμένουν στην Τύνιδα. Ορισμένοι είναι απόγονοι της κάποτε ισχυρής Ελληνικής Κοινότητας των επιχειρηματιών και των εμπόρων, καθώς και από δύτες σπογγαλιείς που ζούσαν στην Σφαξ , την Τζέρμπα και την Τύνιδα. Εκτός από πολύ λίγους επιχειρηματίες, η σημερινή Ελληνική Κοινότητα στην Τύνιδα περιλαμβάνεται κυρίως από Ελληνίδες που είναι σύζυγοι Τυνησίων, που έχουν εγκατασταθεί εδώ τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Η Τύνιδα είναι η έδρα της Μητρόπολης της Καρθαγένης, η οποία καλύπτει μια ευρεία περιοχή, από τη βορειοδυτική Αίγυπτο μέχρι τη Μαυριτανία, συμπεριλαμβανομένης της Τυνησίας, της Αλγερίας και του Μαρόκου, αλλά όχι της Λιβύης. Η αποκατάσταση του καθεδρικού ναού του Αγίου Γεωργίου στην Τύνιδα, χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών. Ο Σεβ. Αλέξιος ενθρονίστηκε Μητροπολίτης Καρχηδόνας κατά την επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου (27-30.11.2004), η οποία ήταν η πρώτη του επίσκεψη εκτός Αιγύπτου μετά την εκλογή του ως Πατριάρχη. Τέλος, εκτός από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, υπάρχουν δύο άλλες Ελληνικές Ορθόδοξες εκκλησίες, στη Σφαξ και την Τζέρμπα, απομεινάρια της άλλοτε σημαντικής Ελληνικής παρουσίας εκεί.
Η Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία στην Τύνιδα, η οποία είναι αφιερωμένη στον άγιο Γεώργιο, χτίστηκε γύρω στο 1862 μ.Χ. κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μοχάμεντ Σαντόκ Μπέη με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού του, του Μουσταφά Χαζναντάρ, έτσι ώστε η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα που ζούσε στην Τύνιδα να μπορεί να έχει ένα δικό της τόπο λατρείας. Από θρησκευτικής άποψης, το 1647 η Κοινότητα είχε τεθεί κάτω από την εποπτεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο.Σήμερα η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Τύνιδα είναι κάτω από τη φροντίδα της Ελληνικής Πρεσβείας και είναι στη Οδό Ρώμης (Rue de Rome).Η Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία της Σφαξ χρωστά την ύπαρξη της σε ένα μεγάλο Ελληνικό πληθυσμό που κάποτε ζούσε σε αυτή τη πόλη, και η οποία ασχολήθηκε κυρίως με την αλιεία σφουγγαριών.Αυτή η εκκλησία είναι ένα από τα παλαιότερα κτίρια της νέας πόλης της Σφάξ και χτίστηκε το 1892.Όμως με την αναχώρηση σχεδόν όλης της Ελληνικής Κοινότητας της πόλης, δεν έμειναν σχεδόν καθόλου Ορθόδοξοι πιστοί για να την συντηρούν.Αφού ούτε η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και ούτε το Ελληνικό Κράτος δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για τη διατήρηση αυτής της ιστορικής εκκλησίας, τέθεικε κάτω από τη διαχείριση της Καθολικής Εκκλησίας, και οι Καθολικοί ανάλαβαν την ευθύνη για τη φροντίδα της.Όμως, η εκκλησία έμεινε κλειστή και κατέρρευε λόγο παραμέλησης.
Πρόσφατα, ευαισθητοποιημένοι πολίτες της Σφαξ ανακαίνισαν, ξανάβαψαν και ξανάνοιξαν την εκκλησία.Ένας Τυνήσιος που έχει Ελληνίδα μητέρα, ανέλαβε εθελοντής για να την προσέχει. Οι Καθολικοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την εκκλησία ενώ έχει επίσης γίνει και ένας τόπος λατρείας για Τυνήσιους και ξένους Προτεστάντες. Η πλειοψηφία των ξένων που χρησιμοποιούν την Ελληνική εκκλησία στην Σφαξ είναι σύζυγοι Τυνήσιων, Ευρωπαίοι μουσικοί, και φοιτητές της Ανατολικής Ευρώπης και της Αφρικής.'Ομως ακόμη και κάποιοι Τυνήσιοι Μουσουλμάνοι παρακολουθούν την λειτουργία στα κρυφά κάθε Σάββατο.Επιπλέον, αρκετοί Τυνήσιοι, Μουσουλμάνοι αλλά και ακόμη και άθεοι, χρησιμοποιούν τη εκκλησία για φιλανθρωπικούς σκοπούς.Έχει μετατραπεί σε εργαστήριο για άτομα με ειδικές ανάγκες, κέντρο για οργανισμούς, όπως για την καταπολέμηση της ασθένειας του καρκίνου, καθώς και για μέλη από οργανισμούς που συνηθίζουν να έρχονται εδώ για φαγητό και για να μοιραστούν συζητήσεις σε ένα μέρος ειρηνικό. Είναι ένα καλό παράδειγμα για τη συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών, ενωμένοι από την επιθυμία τους να βοηθήσουν άλλους και να ζουν σε ειρήνη.Ο Καθολικός ιερέας και μερικές μοναχές είναι πάντα εκεί, μαζί με άλλους ξένους που διαμένουν στην Σφαξ, όπως φοιτητές από την Αφρική.Μαζί με αυτούς είναι επίσης και Τυνήσιοι Μουσουλμάνοι, ακόμη και γυναίκες που φορούν το βέλο, Τυνήσιοι Χριστιανοί, και Τυνήσιοι άθεοι.'Ολοι γιορτάζουν μαζί τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, το Μπαϊράμι, κλπ.Το μόνο κακό είναι ότι η εκκλησία δεν λειτουργεί πλέον ως ένας Ορθόδοξος Ναός όπως έπρεπε, χάριν της αδιαφορίας των Ορθοδόξων Ελλήνων του κόσμου.Η Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία της Σφαξ βρίσκεται στην Οδό Αθηνών (Rue d'Athenes).
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου