Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Ανάμεσα στην Πιερία και το Βέρμιο



Εκεί όπου τα μυθικά Πιέρια σμίγουν με το Βέρμιο, τα πλούσια νερά του ποταμού Αλιάκμονα συνθέτουν ένα εξαιρετικό θέαμα. Οι υπέροχοι μαίανδροί του σχηματίζονται ανάμεσα σε απόκρημνους βραχώδεις όγκους και πυκνά φυλλοβόλα δάση στο νοτιότερο άκρο του νομού Ημαθίας. Στην ανεξερεύνητη
διαδρομή κατά μήκος των Στενών του Αλιάκμονα ο ταξιδιώτης συναντά θεόρατες βουνοπλαγιές, γαλήνιες λίμνες και ορεινά χωριά
Πανάρχαιο ποτάμι, όπως φανερώνει και το όνομά του (αλς, θάλασσα και άκμων=αμόνι), ο Αλιάκμονας ήταν στη μυθολογία ποτάμιος θεός, γιος του Ωκεανού και της Τηθίδος. Σήμερα αποτελεί πηγή ζωής για όλο τον βορειοελλαδικό χώρο. Το μεγαλύτερο σε μήκος ποτάμι της χώρας που πηγάζει από ελληνικό έδαφος αρχίζει το μακρύ ταξίδι του (μήκους 297 χλμ.) από την οροσειρά του Γράμμου για να διασχίσει του Νομούς Καστοριάς, Κοζάνης, Γρεβενών και Ημαθίας.

Λίγο προτού εκβάλλει στον Θερμαϊκό Κόλπο, ρέει ανάμεσα στα Πιέρια και το Βέρμιο μέσα από μια στενή χαράδρα, σχηματίζοντας τους περίφημους μαιάνδρους του. Τα Στενά του Αλιάκμονα αποτελούν μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και οικολογικής αξίας. Στα πλούσια νερά του και την πυκνή βλάστηση κατά μήκος του έχουν καταγραφεί 215 είδη πουλιών, που είτε φωλιάζουν, είτε ξεχειμωνιάζουν, είτε αναπαύονται εδώ προτού συνεχίσουν το μακρύ ταξίδι της μετανάστευσης.

Ανάμεσα στα στενά του ποταμού, δύο εντυπωσιακές λίμνες συναγωνίζονται σε ομορφιά, προκαλώντας το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών. Οι τεχνητές λίμνες των Ασωμάτων και της Σφηκιάς δημιουργήθηκαν χάρη στα φράγματα του ποταμού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Έχουν όμως εξελιχθεί σε σημαντικούς υγροτόπους για πολλά είδη πτηνών και ψαριών. Δύο παραποτάμιες διαδρομές σας καλούν να γνωρίσετε τούτη την άγνωστη γωνιά της Ημαθίας. Η μία αγναντεύει το ποτάμι αφ΄ υψηλού και έπειτα φιδοσέρνεται πλάι στο φαράγγι του ποταμού στο στενότερο σημείο του, ακολουθώντας τους εντυπωσιακούς μαιάνδρους του Αλιάκμονα. Η άλλη αφήνει πίσω της το ποτάμι για να διασχίσει τις υπέροχες βουνοπλαγιές του βουνού των Μουσών, περνάει μέσα από χωριά πνιγμένα στο πράσινο και καταλήγει στην εκπληκτική, άγνωστη, λίμνη Σφηκιάς (ή Λογγά) που σχηματίζουν τα ήρεμα νερά του Αλιάκμονα.


πηγη:Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: