Οι επιλογές σε καταλύματα είναι πολλές, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι θέλουν να συνδυάσουν τις μίνι διακοπές τους με κάποια δραστηριότητα
Ξενώνες σε όλη την Ελλάδα προσφέρουν από μαθήματα μαγειρικής έως εξορμήσεις στα βουνά για συλλογή βοτάνων
Οι βασικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν οι επισκέπτες του ξενώνα «Κυψέλη» στα Τζουμέρκα θυμίζουν άλλη εποχή, αφού πρόκειται για τον παραδοσιακό τρόπο πλυσίματος στη νεροτριβή αλλά και το άλεσμα σιταριού στον νερόμυλο του χωριού «Αυτό που με ενοχλούσε ως ταξιδιώτη ήταν το γεγονός ότι αρκετοί ξενοδόχοι προσπαθούσαν να “πουλήσουν” το τζακούζι, τη σάουνα, πράγματα δηλαδή ξένα προς εμάς. Δημιουργώντας τον ξενώνα, θέλησα να δημιουργήσω ένα φιλόξενο κλίμα για τους επισκέπτες, παράλληλα όμως να τους δείξω τον τόπο μου».
Τον Δεκέμβριο του 2006, ο κ. Κώστας Παπαϊωάννου δημιούργησε στον τόπο καταγωγής του, τα Τζουμέρκα, τον ξενώνα «Κυψέλη». Τα 13 δωμάτια υποδέχονται τα τελευταία χρόνια τους επισκέπτες, οι οποίοι τα επιλέγουν για έναν επιπλέον λόγο: δεν προσφέρει μόνο διαμονή, αλλά και τρεις παραδοσιακές δραστηριότητες. «Τα Τζουμέρκα είναι ορεινός τόπος, δεν έχει πεδιάδες και κάμπους να κάνουμε άλλου είδους δραστηριότητες. Έτσι, αυτό που μπορούσα να δείξω στους επισκέπτες μου είναι πώς λειτουργούν η νεροτριβή του χωριού Κυψέλη, αλλά και πώς γίνεται το άλεσμα του σιταριού σε παραδοσιακό νερόμυλο. Με το αλεύρι που βγάζουμε φτιάχνουμε στα σεμινάρια μαγειρικής που διοργανώνουμε στον ξενώνα τηγανίτες, πίτες, αλλά και ζυμωτό ψωμί», λέει ο κ. Παπαϊωάννου. Οι επιλογές σε καταλύματα είναι πολλές, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν να συνδυάσουν τις μίνι διακοπές τους με κάποια δραστηριότητα. Γι΄ αυτό και οι θεματικοί ξενώνες αποτελούν ιδανική λύση. Κάποιος ξενώνας έχει ως βασικό θέμα τη συλλογή μανιταριών, άλλος τη μουσική, παρέχοντας παράλληλα και τη δυνατότητα ηχογράφησης σε στούντιο. Κάποιοι είναι πιο παραδοσιακοί, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής και πλύσιμο ρούχων σε νεροτριβή, ενώ άλλοι διοργανώνουν εξορμήσεις στο βουνό για να συλλέξουν μαζί με τους επισκέπτες βότανα. Εκδρομές στο βουνό. Ο ξενώνας της οικογένειας Ζιάκου, στο χωριό Αμάραντος, έξω από την Κόνιτσα, δεν έχει κλείσει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας. Κι όμως το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών είναι αυξημένο. Και αυτό, γιατί δεν είναι μόνο η διαμονή που προσφέρεται στο «Αμάραντος Τhermal Center». Σε υψόμετρο 1.260 διοργανώνονται εκδρομές στο βουνό με σκοπό τη συλλογή βοτάνων και καρπών. Όπως επισημαίνει ο κ. Κώστας Ζιάκος, ένας εκ των υπευθύνων του ξενώνα, η βοτανολογία είναι το βασικό στοιχείο που μας χαρακτηρίζει». Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι το κόστος διαμονής σε θεματικούς ξενώνες είναι «τσιμπημένο». Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες επισημαίνουν ότι οι τιμές των δωματίων δεν επηρεάζονται από τις δραστηριότητες που προσφέρει ο εκάστοτε ξενώνας. Έτσι, οι τιμές κυμαίνονται από 80- 120 ευρώ το δίκλινο για την υψηλή περίοδο ζήτησης τον χειμώνα. Υπάρχουν ξενώνες οι οποίοι δεν χρεώνουν για τις θεματικές δραστηριότητες που παρέχουν.
Οι τιμές κυμαίνονται από 80 έως 120 ευρώ το δίκλινο για την υψηλή χειμερινή περίοδο
Διαμονή καβάλα στα άλογα!
Η ΑΘΗΝΑ, ο Άδωνις, ο Τζιοβάνι, ο Λουκουμάς, η Μελίνα και η Νενεμούσα υποδέχονται τους επισκέπτες στον ξενώνα «Τετράπολις» στο Παλαιοχώρι Φθιώτιδας. Πρόκειται για τα άλογα, ελληνικής ράτσας, τα οποία φιλοξενούνται στο κτήμα των 10 στρεμμάτων. Όπως επισημαίνει η ιδιοκτήτρια κ. Φωτεινή Κουκοβίνου, ο ξενώνας έκλεισε φέτος 10 χρόνια λειτουργίας. «Θέλαμε να ασχοληθούμε με τον τουρισμό. Φτιάξαμε τις ξύλινες κατοικίες φινλανδικού τύπου. Παράλληλα όμως μας άρεσε η ιππασία, οπότε είπαμε να την εντάξουμε σε αυτά που θα προσφέρουμε στους επισκέπτες μας. Άλλωστε, για να αντέξεις στον χώρο του τουρισμού πρέπει να κάνεις κάτι που σου αρέσει. Κάτι που να ξεχωρίζει, κάτι διαφορετικό». Με τα θεσσαλικά άλογα και τα άλογα Πίνδου οι πελάτες μπορούν να κάνουν ελεύθερη ιππασία, να ανέβουν στις πλαγιές και να ακολουθήσουν τα μονοπάτια. Αρκεί να μη βρέχει ή χιονίζει. Η βόλτα κοστίζει 15 ευρώ.
Στους δρόμους της ελιάς
Τη διαδικασία της συγκομιδής ελιάς και της παραγωγής ελαιολάδου μπορούν να παρακολουθήσουν από κοντά όσοι μείνουν στον ξενώνα «Τάλετον», στους πρόποδες του Ταϋγέτου
ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ του Ταϋγέτου, λίγο έξω από τη Σπάρτη, οι ιδιοκτήτες του ξενώνα «Τάλετον» θέλησαν να δείξουν στους επισκέπτες τους όχι μόνο πώς είναι να μένει κανείς σε έναν βιοκλιματικό χώρο, αλλά να δουν από κοντά την περιοχή και κυρίως να παρακολουθήσουν στενά τη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου. Άλλωστε, στον χώρο του ξενώνα, κάτω από τον χώρο της υποδοχής, υπάρχει μία παλιά δεξαμενή ελαιολάδου, η οποία κατασκευάστηκε το 1850. Το πρόγραμμα που πραγματοποιούν από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο περιλαμβάνει επίσκεψη σε ελαιώνα στο Ξηροκάμπι, αλλά και στην αιωνόβια ελιά του δήμου, η οποία ξεπερνά τα 12 μέτρα διάμετρο και λέγεται ότι είναι από τη βυζαντινή εποχή. «Θέλουμε ουσιαστικά να δείξουμε στους επισκέπτες μας πώς γίνεται η συγκομιδή της ελιάς, την ώρα που οι ντόπιοι έχουν απλώσει τα δίχτυα κι έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία», λέει η κ. Δήμητρα Κολομβάκου, ιδιοκτήτρια του ξενώνα.
Συλλέκτες μανιταριών
Βόλτες στο βουνό, προκειμένου να μαζέψουν βότανα, μπορούν να κάνουν όσοι επιλέξουν τον ξενώνα «Αμάραντος
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ από το Πήλιο, το ερωτεύτηκε όμως, όπως λέει χαρακτηριστικά, από τότε που το επισκεπτόταν. Ο ξενώνας του κ. Φιλάρετου Ψημμένου στην Τσαγκαράδα κλείνει φέτος τρία χρόνια λειτουργίας. «Ξεκίνησα με τη λογική να προσφέρω στους επισκέπτες μου αυτά που κάνω εγώ και μου αρέσουν, προκειμένου να τους δείξω ποιο είναι το πραγματικό Πήλιο», λέει ο Ψημμένος. Από την αρχή λειτούργησε ως θεματικός ξενώνας, με βασική δραστηριότητα τη συλλογή μανιταριών στο βουνό των Κενταύρων. Αυτό άλλωστε δηλώνει και το όνομα του ξενώνα «Αμανίτα». «Ήταν μία δραστηριότητα που έκανα κι εγώ. Νερατζάκι, καλογεράκι, βασιλομανίταρο και γουργουλιανές είναι τα τέσσερα βασικά είδη που συλλέγουμε στις εξορμήσεις μας».
Αναβιώνει ο παραδοσιακός τρόπος ζωής
Αναβίωση ξεχασμένων επαγγελμάτων, σεμινάρια κηροπλαστικής και ξυλογλυπτικής περιλαμβάνει η διαμονή στο οικολογικό παραδοσιακό πάρκο «Λάσινθος» στο οροπέδιο Λασιθίου
OΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ βλέπουν να αναβιώνουν τα ξεχασμένα επαγγέλματα, όπως αυτό του ξυλογλύπτη ή του κηροπλάστη. Μπορούν να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στα εργαστήρια της κεραμικής και της υφαντικής τέχνης. Οι επισκέπτες του Οικολογικού Παραδοσιακού Πάρκου «Λάσινθος», στο οροπέδιο Λασιθίου, έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν τη διαμονή τους στον ξενώνα με μία σειρά από δωρεάν παραδοσιακές δραστηριότητες. Όπως επισημαίνει ο κ. Μάνος Περιφινάκης, υπεύθυνος του Πάρκου, «αξίζει να δει κανείς τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και πώς ζούσαν οι Κρητικοί. Αυτή την άλλη Κρήτη προσπαθούμε να δείξουμε στους επισκέπτες μας». «Όσοι μένουν στον ξενώνα μας μπορούν να ταΐσουν, να φροντίσουν και να δουν από κοντά τα 15 διαφορετικά είδη ζώων, όπως αγριογούρουνα, κρικρι, ελάφια, αγελάδες, πόνι, αλλά και σπάνια είδη αγριόπαπιας».
πηγή:Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου