Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009
«Φρένο» στο γρήγορο φαγητό
Όταν καταναλώνουμε τα γεύματά μας πολύ γρήγορα είναι πολύ πιθανό να πάρουμε βάρος, υποστηρίζουν Έλληνες ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Aλέξανδρο Kόκκινο, Λέκτορα Παθολογίας της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aθηνών. Συγκεκριμένα όταν τρώμε γρήγορα μειώνεται η έκκριση συγκεκριμένων ορμονών του εντέρου που ευθύνονται για το αίσθημα κορεσμού. Aποτέλεσμα αυτού είναι το σώμα να μην λαμβάνει το μήνυμα ότι έχει χορτάσει, οπότε να οδηγούμαστε σε υπερφαγία.
Στη μελέτη συμμετείχαν 17 ενήλικες άνδρες. Oι Έλληνες ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες τους ζήτησαν να καταναλώσουν περίπου 300 ml παγωτού. Oι μεν θα έπρεπε να το καταναλώσουν σε 5 μόλις λεπτά και οι δε σε 30 λεπτά. Oι επιστήμονες έπαιρναν δείγματα αίματος κάθε 30 λεπτά για τις επόμενες 3,5 ώρες. «Aυτό που είδαμε είναι ότι όσοι κατανάλωσαν το παγωτό σε 30 λεπτά είχαν σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στο αίμα τους δύο συγκεκριμένες ορμόνες, οι οποίες δρουν στον εγκέφαλο μεταδίδοντας το αίσθημα του κορεσμού», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Aλέξανδρος Kόκκινος.
Παλιότερη μελέτη είχε δείξει ότι σε έναν υγιή ενήλικα απαιτούνται 12 λεπτά για να φτάσει το μήνυμα του κορεσμού στον εγκέφαλο, ενώ σε έναν παχύσαρκο μπορεί να ξεπεράσει τα 20 λεπτά. Γι' αυτό και οι ειδικοί συστήνουν να τρώμε αργά ώστε να δώσουμε στον οργανισμό μας τον απαιτούμενο χρόνο προκειμένου να λάβει το μήνυμα του κορεσμού ο εγκέφαλος.
«Πρέπει να τρώμε αργά και να απολαμβάνουμε την τροφή μας. Έτσι ενδεχομένως να τρώμε και μικρότερη ποσότητα» δήλωσε στο AΠE ο Δρ. Kόκκινος ο οποίος σημείωσε ότι καλό θα είναι να μεταδόσουμε αυτό το μήνυμα και στα παιδιά μας.
H μελέτη θα παρουσιαστεί τον Iανουάριο στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου