1-Τα μυστικά και τις ομορφιές του Αμβρακικού Κόλπου θα σας αποκαλύψει μία βαρκάδα με τα πριάρια. Πριν επιβιβαστείτε σε αυτά θα κάνετε μια στάση στο Κέντρο Υγροτόπων Ροδιάς (τηλ.: 26830 41219, κιν.: 6936706090, www. rodiawetlands.gr), το οποίο βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του Αμβρακικού, στο χωριό Στρογγυλή (15΄ από την Άρτα). Το ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα ξενάγησης θα σας ενημερώσει για τη σημασία και τις ιδιαιτερότητες του υγροτόπου της Ροδιάς, ο οποίος έχει τον μεγαλύτερο ενιαίο καλαμιώνα των Βαλκανίων (Σύμβαση Ramsar). Επίσης, θα μάθετε τα πάντα γύρω από την ιστορία και τα θρησκευτικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής.
Η πανίδα
Αν επισκεφτείτε τον υγρότοπο τη φθινοπωρινή και τη χειμερινή περίοδο, κάπου ανάμεσα από τα καλάμια και τις αρμυρήθρες- νησίδες καλυμμένες από φυτά- θα δείτε σουβλόπαπιες, νεροβουβάλους (επανεμφανίστηκαν, από τη δεκαετία του ΄50) κιρκίνια, αμμοσφυριχτές, μαχητές και χαλικοκυλιστές. Αν είστε τυχεροί δεν αποκλείεται να εντοπίσετε κάποιους αργυροπελεκάνους.
2-Επιβίβαση
Στον μόλο Χατζάρα της Στρογγυλής μπορείτε να δείτε από κοντά τους φτερωτούς κατοίκους του βάλτου, οι οποίοι κάθε εποχή είναι διαφορετικοί. Από εδώ θα επιβιβαστείτε στα πριάρια- όπως ονομάζονται τα διάσημα οξύπρυμνα σκάφη με επίπεδο πυθμένα που χρησιμοποιούνται στις λιμνοθάλασσες και στις εκβολές των ποταμών της δυτικής Ελλάδας, τα οποία χρησιμοποιούνται από τους ντόπιους- και θα αρχίσετε τη βαρκάδα στα νερά του Αμβρακικού.
Στη λιμνοθάλασσα του Κωνστάντιου με τον πλωτό ναό της Αγίας Άννας, το πριάρι πιάνει λιμάνι μισή ώρα έπειτα από την αναχώρηση από τον μ΄ολο Χατζάρα. Θα αποβιβαστείτε και θα περπατήσετε στον ξύλινο διάδρομο που οδηγεί στα διβάρια- τις ειδικές καλαμωτές κατασκευές των ψαράδων οι οποίες ενώ επιτρέπουν την ελεύθερη είσοδο ψαριών από τη θάλασσα, τα εμποδίζουν να επιστρέψουν- με αποτέλεσμα να παγιδεύονται και να αλιεύονται ευκολότερα.
3-Εδώ θα γνωρίσετε τους ψαράδες και τις εγκαταστάσεις ενός φυσικού ιχθυοτροφείου χελιών. Για τους λάτρεις των τοπικών γεύσεων υπάρχει η δυνατότητα (μόνο κατόπιν συνεννόησης) ενός γεύματος σε παραδοσιακή ψαροκαλύβα, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε κυριολεκτικά από τη θάλασσα στο τηγάνι ή στη φωτιά, χέλι, κέφαλο και αθερίνα.
Τελευταίος σταθμός της βαρκάδας στον Αμβρακικό είναι το μεταβυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας Ροδιάς με τις αξιόλογες αγιογραφίες του 1884. Αξίζει όμως να επισκεφθείτε στο Μαυροβούνι τη σπηλιά του Αγίου Βλασίου, όπου βρίσκονται τα απομεινάρια του ασκηταριού με τις καπνισμένες και χαραγμένες από τους βοσκούς τοιχογραφίες των αγίων της οροφής
πηγή:νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου