Ο χειμώνας βρίσκεται προ των πηλών και πολλοί από εμάς θα αρχίσουν να βλέπουν τα πρώτα σημάδια ενός κοινού κρυολογήματος να τους «χτυπούν την πόρτα».
Παρόλο που τα σωστά τρόφιμα, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των πιθανοτήτων να αρρωστήσει κανείς, οι ενοχλητικοί αυτοί ιοί δεν αποδυναμώνονται εύκολα και έτσι οι πιθανότητες νόσησης τουλάχιστον μια φορά μέσα σε ένα χρόνο, δεν εξαρτώνται από το πόσο υγιής είναι κάποιος ή από το πόσο ισορροπημένη διατροφή ακολουθεί. Τα κρυολογήματα, ενώ συνήθως δεν είναι απειλητικά για τη ζωή του ασθενούς, είναι, κατά γενική ομολογία, πολύ ενοχλητικά και όσοι νοσούν δεν θέλουν τίποτα περισσότερο από το να σταματήσουν να αισθάνονται τόσο άθλια.
Τα καλά νέα σε αυτή την υπόθεση είναι, ότι υπάρχουν πολλά τρόφιμα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ελάττωση των συμπτωμάτων του κρυώματος καθώς και στην ταχύτερη ανάκαμψη του οργανισμού. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάται κανείς είναι αυτό που συνιστούν οι περισσότεροι γιατροί: κατανάλωση μικρών ποσοτήτων τροφής κατά τη διάρκεια του κρυώματος. Στην πλειονότητά τους οι ασθενείς, τις ημέρες που έχουν προσβληθεί από ιό της γρίπης, αποφεύγουν το φαγητό λόγω μειωμένης όρεξης.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο οργανισμός προσπαθεί με διάφορους μηχανισμούς να απαλλαγεί από περιττά συστατικά, μέσα στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός, και να ισορροπήσει. Ενώ η ελαττωμένη πρόσληψη τροφής είναι καλή για την υγεία σε τέτοιες περιόδους, αντίθετα η κατανάλωση υγρών πρέπει να είναι πλούσια, ώστε να διατηρείται ο οργανισμός ενυδατωμένος, πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλλα.
Αυτά θα οδηγήσουν σε μια πιο γρήγορη ανάκαμψη. Αν και η κατανάλωση χυμών προσδίδει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, η οποία αποτελεί σημαντική βοήθεια ενάντια σε ένα κρύωμα, αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ότι η ποσότητα ζάχαρης που περιέχεται σε αυτούς μπορεί πραγματικά να επιβραδύνει το ανοσοποιητικό σύστημα, οδηγώντας τον οργανισμό σε αργή ανάκαμψη.
Καλή επιλογή αποτελεί, ο αραιωμένος σε νερό, φρέσκος φυσικός χυμός λεμονιού ή λάιμ. Τα δυο αυτά φρούτα έχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, ενώ περιέχουν πολύ λιγότερη ζάχαρη από τον χυμό πορτοκαλιού.
Ένα άλλο ποτό που μπορεί να βοηθήσει είναι το κρύο ή το ζεστό τσάι, το οποίο περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Για πιο ευεργετικά αποτελέσματα, μέσα στο νερό που βράζει, μπορούμε να ρίξουμε και φρεσκοκομμένα κομμάτια τζίντζερ, το οποίο μειώνει τον πυρετό, βοηθάει το στομάχι και συμβάλει στην μείωση του βήχα.
Μεγαλύτερη πρόσληψη βιταμίνης C γίνεται όταν μέσα στο αφέψημα προστεθούν λίγες σταγόνες από χυμό λεμονιού ή λάιμ.Ένα από τα γνωστότερα φαγητά «καταπολέμησης» του κρυώματος είναι η σπιτική κοτόσουπα. Το κοτόπουλο περιέχει υψηλές ποσότητες ψευδαργύρου, που δίνει ώθηση στο ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και στο αναπνευστικό, αφού οι υδρατμοί της σούπας βοηθούν στο άνοιγμα των βουλωμένων ρινικών χοανών.
Η προσθήκη κρεμμυδιού και σκόρδου σε αυτή, καθώς και σκούρων λαχανικών, αυξάνουν την περιεκτικότητα των βιταμινών και των ανόργανων συστατικών της σούπας, για την ενίσχυση της καλής επαναλειτουργίας του νοσούντος οργανισμού. Παρόμοια συστατικά με το κοτόπουλο έχουν οι γαρίδες ενώ οι ντομάτες περιέχουν αυξημένες ποσότητες βιταμινών, οι οποίες αν καταναλωθούν με καυτερά μπαχαρικά, βοηθούν στη διάνοιξη των αεροφόρων οδών.
Αν και τίποτα δεν μπορεί να αποτρέψει ένα κρυολόγημα, τρώγοντας κάποιος όλα αυτά μπορεί να το κάνει να είναι πιο υποφερτό και η περίοδος νόσησης να γίνει συντομότερη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου