«Στον κήπο μου επέλεξα να φυτέψω δέντρα και φυτά που παράγουν διπλάσιο οξυγόνο, όπως τα πεύκα και η αλόη. Έτσι, με το χόμπι μου, την κηπουρική, νιώθω ότι συνεισφέρω στο περιβάλλον», λέει ο Γιάννης Κότσιρας
Στα διαλείμματα από τις περιοδείες του αλλά και τις χειμερινές εμφανίσεις, ο Γιάννης Κότσιρας βρίσκει λίγο χρόνο για ν΄ ασχοληθεί με το χόμπι του, την περιποίηση του κήπου του στο σπίτι στη Ραφήνα όπου διαμένει.
«Ασχολούμαι με τον κήπο δύο ώρες την ημέρα, όχι συνεχόμενα βέβαια. Συνήθως τ΄ απογεύματα. Είναι ένας τρόπος να ξεφύγω από την καθημερινότητα και τα επαγγελματικά άγχη
«Η ενασχόληση με τον κήπο κάνει καλό στην ψυχική ηρεμία ενώ παράλληλα συνεισφέρω έστω και λίγο στην προστασία του περιβάλλοντος. Ο καθένας μας μπορεί να βάλει το δικό του λιθαράκι για να δούμε πιο πράσινες τις περιοχές της Ελλάδας. Μακάρι να υπήρχαν περισσότεροι περιποιημένοι κήποι και μπαλκόνια με πανέμορφα λουλούδια», λέει ο τραγουδιστής που με κάθε ευκαιρία συμμετέχει σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, ανάπλασης και αναδάσωσης.
Άρχισε από το μηδέν να φτιάχνει έναν κήπο σύμφωνα με τα γούστα του, με τη βοήθεια ενός κηπουρού. Δεν άντεχε στη θέα των παρατημένων δέντρων και των μαραμένων λουλουδιών. «Άλλαξα το χώμα της περιοχής και έφερα αμμόχωμα που βοηθάει στην ανάπτυξη των φυτών, καθώς φιλτράρει και απορροφά καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά», λέει ο Γιάννης Κότσιρας. Δεν ήθελε έναν κήπο με γκαζόν- όπως στις αμερικανικές μονοκατοικίες- επειδή, όπως λέει, «μαζεύει κουνούπια, βρωμιά και δημιουργεί προβλήματα».
Προτίμησε να ομορφύνει τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού με γεράνια, τριαντάφυλλα- «που κόβω και κάνω δώρο στους φίλους»- γιασεμιά, λέιλαντ, ρυχόσπερμα. Καθώς και με πεύκα, πορτοκαλιές, λεμονιές. «Οι επιλογές των φυτών και των δέντρων στον κήπο μου δεν είναι τυχαίες και έχουν να κάνουν περισσότερο με το περιβάλλον. Για παράδειγμα, τα πεύκα κατά το μεγάλωμά τους παράγουν τριπλάσιο οξυγόνο απ΄ ό,τι στην αρχή. Το ίδιο και η αλόη. Ακόμη, φύτεψα θυμάρι, δάφνη, ευκάλυπτο, που είναι προϊόντα της περιοχής. Ο κηπουρός ήταν εκείνος που μου είπε πού να φυτέψω το κάθε τι, καθώς μόνο εκείνος γνωρίζει καλά τις ανάγκες κάθε φυτού», εξηγεί. Αυτήν τη περίοδο ταξιδεύει ανά την Ελλάδα στο πλαίσιο των καλοκαιρινών συναυλιών με τη Ραλλία Χρηστίδου και τον Μύρωνα Στρατή.
Ποιός φροντίζει τα λουλούδια και τα δέντρα πίσω στη Ραφήνα;
«Το αυτόματο πότισμα», απαντά. «Όταν λείπω για μέρες από το σπίτι, είμαι ήσυχος ότι έτσι ο κήπος θα ποτιστεί. Βέβαια, όταν γυρίζω πίσω
πρέπει να καθαρίσω», προσθέτει. Η βροχή δεν τον ανησυχεί, αντίθετα τον διευκολύνει καθώς έτσι τα φυτά ποτίζονται μόνα τους. Η καταιγίδα και το χιόνι είναι επικίνδυνα. Αυτό όμως που τον τρομάζει πραγματικά είναι η φωτιά. «Θυμάμαι τη φωτιά που ξέσπασε σε Ραφήνα και Καλλιτεχνούπολη το 2005. Ευτυχώς μόνο ένα μικρό μέρος του κήπου κάηκε. Είναι δύσκολο να επανέλθει έπειτα από φωτιά. Θέλει προσπάθεια και υπομονή καθώς πρέπει να αλλάξεις το χώμα και αρχίσεις από την αρχή. Η καταστροφή των περιουσιών, όμως, είναι λιγότερο σημαντική από εκείνη του περιβάλλοντος», λέει ο Γιάννης Κότσιρας.
«Δεν ψεκάζω με χημικά»
«Τα έντομα και τα ζουζούνια που μαζεύονται στον κήπο δεν με απασχολούν. Όσο για τα βλαβερά, όπως οι σαρανταποδαρούσες, έχω συμβιβαστεί. Πάντως δεν ψεκάζω με χημικά, καθώς βλάπτουν το περιβάλλον. Υπάρχουν και τα φυσικά εντομοαπωθητικά. Για παράδειγμα, η λεμονιά διώχνει τα κουνούπια και τα γεράνια διώχνουν τις σαρανταποδαρούσες», λέει ο Γιάννης Κότσιρας.
Στον κήπο του έχει βάλει μια ψησταριά- την οποία χρησιμοποιεί μόνο το Πάσχα- και ένα τραπέζι με καρέκλες για να υποδέχεται τους φίλους του.
«Όλοι μαζί απολαμβάνουμε τον καφέ μας και την ομορφιά του κήπου. Μπορώ να πω ότι τώρα βλέπω περισσότερο τους φίλους μου, καθώς έρχονται όλο και πιο συχνά στο σπίτι. Τους αρέσει η εξοχή και το όμορφο περιβάλλον που έχω δημιουργήσει», λέει.
Πέντε συμβουλές προς «νέους»
Οφείλει κανείς: 1. Να συμβουλεύεται συχνά κηπουρό ή γεωπόνο
2. Να ενημερώνεται από εξειδικευμένα βιβλία
3. Να τοποθετήσει αυτόματο πότισμα για να μη σπαταλά νερό
4. Να αφιερώνει μία με δύο ώρες την ημέρα στην περιποίηση του κήπου
5. Να έχει ξεκαθαρίσει στο μυαλό του πώς θέλει να είναι ο κήπος του και να αγαπά το περιβάλλον
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου