Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

«Έκανα επάγγελμα το ποτό μου» «Έπινα ρετσίνα με κόλα σε μια ταβέρνα και αποφάσισα να την εμπορευτώ


«Πριν από δέκα χρόνια έτρωγα με τη σύζυγό μου σ΄ ένα εστιατόριο στην Κρήτη.
Όπως πάντα, παραγγείλαμε να πιούμε ρετσίνα με κόλα.
Μετά το πέμπτο μπουκάλι, η ιδέα ήρθε εύκολα: θα μπορούσα να εμφιαλώσω και να εμπορευτώ το αγαπημένο μου ποτό».

Το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο δούλεψε ξανά άριστα, μετατρέποντας σε εμπορικό προϊόν μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές κάθε πότη στις ταβέρνες και τα εστιατόρια.

Ο κ. Μιλτιάδης Ρουμελιώτης, μετανάστης δεύτερης γενιάς στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας με καταγωγή από τη Δράμα, εξηγεί πώς έκανε επάγγελμα το αγαπημένο του ποτό, γεμίζοντας τα ψυγεία περιπτέρων και ψιλικατζίδικων με εμφιαλωμένη ρετσίνα - κόλα.

«Δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με το εμπόριο κρασιού ή κάτι παρεμφερές. Αντίθετα, ήμουν ιδιοκτήτης μεταφορικής εταιρείας με έδρα τη Γερμανία και έκανα ταξίδια σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ιδέα άρχισε περισσότερο στην πλάκα από εκείνη την ταβέρνα της Κρήτης, όμως σήμερα οι παραγγελίες μου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα», εξηγεί ο δραστήριος Έλληνας μετανάστης, που βάλθηκε να τρελάνει τους απανταχού πότες, αλλά και τους παραδοσιακούς εμπόρους κρασιού. Η ιδέα ωρίμασε πριν από δύο χρόνια, οπότε ο κ. Ρουμελιώτης αποφάσισε να κάνει πράξει την έξυπνη ιδέα του. Εισήγαγε ρετσίνα από το Κορωπί Αττικής, ενώ απευθύνθηκε σε εργαστήριο της Βιέννης για να παρασκευάσει το αναψυκτικό ποτό κόλα.

Σχεδίασε μόνος του το αλουμινένιο κουτάκι (μαύρο με χρυσά γράμματα και έμβλημα ένα αρχαίο νόμισμα), έκλεισε συμφωνία με εμφιαλωτήριο στην Αυστρία και ονόμασε το πρωτότυπο δροσερό κοκτέιλ Βlack Retsina (μαύρη ρετσίνα).
Δύσκολα στην αρχή Όμως, η αρχή δεν ήταν τόσο εύκολη. Οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν την πρώτη παρτίδα που έφθασε στη χώρα μας, γιατί υπήρχαν παραλείψεις στα συστατικά που αναγράφονταν στη συσκευασία. Όπως λέει ο κ. Ρουμελιώτης, όταν απευθύνθηκε στις ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες για να διευκρινίσει το λάθος και να το διορθώσει, κανείς δεν του έλεγε με σαφήνεια τι ακριβώς έπρεπε να αλλάξει. Επιπλέον, οι ντόπιοι έμποροι κρασιού αντιμετώπισαν στην αρχή τουλάχιστον με επιφύλαξη τον Έλληνα που αποφάσισε να... εμφιαλώσει μια συνήθεια δεκαετιών. «Δεν το έβαλα κάτω. Συμβουλεύτηκα δικηγόρους, διόρθωσα τα γραφόμενα στη συσκευασία και προχώρησα, αγοράζοντας στο μεταξύ ρετσίνα από την Ένωση Πατρών.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο το αλκοολούχο ποτό κυκλοφορεί κανονικά στη Γερμανία και εξάγεται νόμιμα στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν υπεύθυνοι διανομείς και έμποροι», σημειώνει.


Ο ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΠΟΥ ΤΡΕΛΑΝΕ ΤΟΥΣ ΠΟΤΕΣ
Ο δραστήριος Έλληνας μετανάστης, που βάλθηκε να τρελάνει τους απανταχού πότες αλλά και τους παραδοσιακούς εμπόρους κρασιού «Μην το βάζετε κάτω χωρίς να πολεμήσετε»

Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ των Ελλήνων της Γερμανίας στη συσκευασμένη ρετσίνα- κόλα ήταν μεγάλη. Μετά την πρώτη αμηχανία οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατακόρυφα, ενώ το ίδιο συνέβη και στην ελληνική αγορά. Εκτός από τους καταναλωτές σε περίπτερα και μίνι μάρκετ, σημαντική ζήτηση του ποτού καταγράφεται σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και μπαρ.

«Η πρώτη παραγωγή ανέρχεται σε 150.000 κουτάκια των 250 ml και ήδη ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για τις επόμενες παραγγελίες», σημειώνει ο δαιμόνιος Έλληνας επιχειρηματίας. Κλείνοντας στέλνει από τη Νυρεμβέργη μία συμβουλή στους επίδοξους επιχειρηματίες που έχουν πρωτότυπες ιδέες, όμως διστάζουν να ρισκάρουν: «Όσες δυσκολίες και να προκύψουν στην πορεία, μην το βάζετε κάτω χωρίς να πολεμήσετε». «Τούμπα λίμπρε» «Τούμπα λίμπρε» ζητούν στις ταβέρνες της Θεσσαλονίκης οι οπαδοί του ΠΑΟΚ πριν από τα μεγάλα ντέρμπι, παραφράζοντας με χιούμορ το γνωστό κοκτέιλ «Κούμπα λίμπρε» και εννοώντας φυσικά την αγαπημένη ρετσίνα αναμεμειγμένη με κόλα (χρησιμοποιούν εμμέσως και το όνομα της έδρας της αγαπημένης τους ομάδας, της Τούμπας).
πηγη:νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια: