Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Πολύς κόσμος (και) εφέτος στη Μόστρα


Ανακοινώθηκε χθες το πρόγραμμα του κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βενετίας

Γνωστοί δημιουργοί από όλον τον κόσμο- αν και με απούσα ξανά την Ελλάδα- υπογράφουν τις 23 ταινίες του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος του 66ου Φεστιβάλ Βενετίας (2-12 Σεπτεμβρίου), με πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής τον ταϊβανό σκηνοθέτη Ανγκ Λι, το πρόγραμμα του οποίου ανακοινώθηκε χθες. Από μια πρώτη ματιά αντιλαμβάνεσαι αμέσως ποιοι θα αποτελέσουν «θέματα». Το «Capitalism: Α love story», για παράδειγμα, τελευταίο ντοκυμαντέρ του Μάικλ Μουρ, σκηνοθέτη που έχει εντρυφήσει στον προβοκατόρικο σχολιασμό των «κακών κειμένων» της αμερικανικής κοινωνίας, προβάλλεται εντός διαγωνισμού και αποπειράται μια βουτιά στο φαινόμενο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στη μετά Μπους και προ Ομπάμα περίοδο.

Τόσο εντός όσο και εκτός διαγωνισμού, όμως, η αμερικανική παρουσία είναι για μία ακόμη φορά έντονη. Εντός διαγωνισμού θα βρούμε τον φουτουριστικό «Δρόμο» του Τζον Χίλκοουτ με τον Βίγκο Μόρτενσεν και τη Σαρλίζ Θερόν, το αστυνομικό δράμα του Γερμανού Βέρνερ Χέρτσογκ «Βad Lieutenant: Ρorts of Call Νew Οrleans» με τον Νίκολας Κέιτζ (εμπνευσμένο από το cult του Εϊμπελ Φεράρα «Βad Lieutenant» με τον Χάρβεϊ Καϊτέλ ), το «Life during wartime» του εκκεντρικού Τοντ Σόλοντζ, το «Single man» του Τομ Φορντ με την Τζουλιάν Μουρ και τον Κόλιν Φερθ αλλά και την τελευταία ταινία του μετρ των zombie movies Τζορτζ Ρομέρο «Survival of the dead», όπου και πάλι τον πρώτο λόγο έχουν οι ζωντανοί νεκροί.

Σ το εκτός διαγωνισμού πρόγραμμα ξεχωρίζουν αμερικανικές παραγωγές όπως το «Τhe informant» του Στίβεν Σόντερμπεργκ με τον Ματ Ντέιμον, το ντοκυμαντέρ του Ολιβερ Στόουν «South of the border» (με θέμα τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ), το αστυνομικό δράμα του Αντουάν Φουκουά «Βrooklyn΄s finest» με τους Ρίτσαρντ Γκιρ και Ιθαν Χοκ και το παράξενο μόνο και μόνο από τον τίτλο του «Τhe men who stare at goats» («Οι άντρες που κοιτάζουν τις κατσίκες») του Γκραντ Χέσλοφ με τους Τζορτζ Κλούνεϊ,Γιούαν Μακ Γκρέγκορ,Κέβιν Σπέισι και Τζεφ Μπρίτζες. Ας σημειωθεί επίσης ότι θα παιχτεί η τρίτη ταινία κινουμένων σχεδίων της σειράς «Τoy story» που σκηνοθέτησε ο εγκέφαλος της Ρixar Τζον Λάσετερ. Για τη διεκδίκηση του Χρυσού Λέοντα η Γαλλία «κατεβαίνει» με πολλές ταινίες: το «Μr Νobody» του Ζακό βαν Ντορμέλ, το «White material» της Κλερ Ντενίς, όπου πρωταγωνιστεί η Ιζαμπέλ Ιπέρ, το «Ρersecution» του Πατρίς Σερό με τους Σαρλότ Γκενσμπούρ, ΖανΙγκ Ανγκλάν και τις «36 όψεις από το Πικ Σαν Λουπ» του βετεράνου Ζακ Ριβέτ, όπου η Βρετανίδα Τζέιν Μπίρκιν συναντά τον Ιταλό Σέρτζιο Καστελίτο.

Ισχυρή είναι όμως και η παρουσία των Ιταλών εφέτος στη Μόστρα. Ο Μικέλε Πλάθιντο παρουσιάζει το «Ιl grande sogno», ο Τζιουζέπε Τορνατόρε την «Βaaria», η Φραντσέσκα Κομεντσίνι το «Lo Spazio bianco» και ο Τζιουζέπε Καποτόντι το «La doppia ora».


Ασιάτες, Αραβες και Ισραηλίτες

Αν και ο ασιατικός κινηματογράφος θεωρείται αδυναμία του Μάρκο Μίλερ, καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Βενετίας, οι ασιατικές παραγωγές δεν ξεχωρίζουν στην επιλογή του εφετινού διαγωνιστικού τμήματος: μόλις δύο ταινίες από το Χονγκ Κονγκ («Ο πρίγκιπας των δακρύων» του Γιοφάν και το «Ατύχημα» του Που-Σόι Τσανγκ ) και μία από την Ιαπωνία («Τetsuo- Ο άνθρωπος σφαίρα»).

Στα παντελώς άγνωστα ονόματα ανήκουν ο Αχμέντ Μαχέρ από την Αίγυπτο με τον «Ταξιδιώτη», ο Σαμιουέλ Μαόζ από το Ισραήλ με τον «Λίβανο», ο Σιρίν Νεσάτ από τη Γερμανία με το «Γυναίκες χωρίς άντρες» και ένας σκηνοθέτης από τη Σρι Λάνκα ονόματι Βιμουκτί Γιαγιασουντάρα με την ταινία «Ανάμεσα σε δύο κόσμους». Ενδιαφέρον, τέλος, προκαλεί η τελευταία ταινία του Γερμανού τουρκικής καταγωγής Φατίχ Ακίν «Soul kitchen», όπου βρίσκουμε και δύο ελληνικά ονόματα στη διανομή: τον Ανταμ Μπουσντούκος και τη Μαρία Κετικίδου .

Δεν υπάρχουν σχόλια: