Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Ποιοι είναι οι πειρατές στη Σομαλία;


Η Δύση πραγματικός πειρατής της Σομαλίας
Καθήκοντα ακτοφυλακής εκτελούν ορισμένες φορές οι σομαλοί πειρατές προσπαθώντας να αποτρέψουν ευρωπαϊκά και αμερικανικά πλοία από την παράνομη αλιεία στα χωρικά τους ύδατα, όπως επίσης και τη ρίψη τοξικών αποβλήτων. Πραγματικότητα, που παραλείπουν όσοι τους εμφανίζουν σαν μια νέα μορφή τρομοκρατίας.

Σιωπηρό πόλεμο εναντίον της Σομαλίας κήρυξε και πάλι η Ουάσινγκτον με πρόσχημα τις πειρατικές επιθέσεις στον Κόλπο του Άντεν. Ύστερα από την εν ψυχρώ εκτέλεση τριών πειρατών από αμερικανούς ελεύθερους σκοπευτές, κύκλοι της Ουάσινγκτον εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων - ενδεχόμενο που μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρο το κέρας της Αφρικής. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρουσίασε πακέτο προτάσεων για διεθνή συνεργασία ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο πληρωμής λύτρων υπονοώντας ότι στο εξής το λόγο θα έχουν οι ένοπλες δυνάμεις που περιπολούν στην περιοχή. Ομάδες πειρατών απάντησαν στην εκτέλεση των συντρόφων τους με μπαράζ νέων επιθέσεων στις οποίες χρησιμοποιούνται πλέον αντιαρματικές ρουκέτες και πολυβόλα όπλα. «Οι τελευταίες πειρατείες έχουν ως μοναδικό στόχο να αποδείξουν ότι είμαστε προετοιμασμένοι να πεθάνουμε για να προασπίσουμε τα χωρικά ύδατα της πατρίδας μας», δήλωσε εκπρόσωπος των πειρατών, δίνοντας νέα διάσταση στην αντιπαράθεση.
Παρά το γεγονός ότι αρκετές από τις πρόσφατες πειρατείες έχουν ως μοναδικό στόχο την συλλογή λύτρων τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αποσιωπούν την πιο σοβαρή μορφή πειρατείας που πραγματοποιείται εδώ και χρόνια από δυτικές κυβερνήσεις. Όπως έχουμε σημειώσει και στο παρελθόν οι λεγόμενοι πειρατές λειτουργούν συχνά σαν άτυπη ακτοφυλακή ή πολεμικό ναυτικό προστατεύοντας τη χώρα από την παράνομη αλιεία αλλά και την ρίψη επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων.
Σύμφωνα με τον αναλυτή και συγγραφέα Μοχάμεντ Γουαλντού, αλιευτικοί στόλοι από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Βρετανία τη Νορβηγία και άλλες χώρες εκμεταλλεύονται την περιοχή, συνήθως χωρίς καμία άδεια, στερώντας από τον τοπικό πληθυσμό το μοναδικό μέσο επιβίωσης. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ Ελλήνων ψαράδων και Σομαλών ενόπλων, που περιπολούσαν στις ακτές. Πηγές του ελληνικού αμυντικού ρεπορτάζ ανέφεραν ότι μεταξύ των Ελλήνων ενδέχεται να βρίσκονταν και μισθοφόροι. Ο αναλυτής Μοχάμεντ Γουαλντού, μιλώντας στο δίκτυο Ντιμόκρασι Νάου, υποστήριξε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι χώρες της Δύσης στέλνουν πολεμικά σκάφη στην περιοχή είναι «για να προστατεύσουν τους δικούς τους παράνομους, πειρατικούς αλιευτικούς στόλους».
Να σημειώσουμε ότι ερωτηματικά είχε προκαλέσει πρόσφατη καταγγελία στον ΣΚΑΙ του έλληνα πλοιάρχου και πρώην πλοιοκτήτη Γιάννη Νομικού ότι πίσω από δίκτυα Σομαλών πειρατών βρίσκονται τρείς Έλληνες με έδρα την Αθήνα και τη Σομαλία. Πολύ πιο σκοτεινή είναι όμως η υπόθεση της ρίψης επικίνδυνων τοξικών και ραδιενεργών ουσιών κοντά στις ακτές της Σομαλίας. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν επιβεβαιώσει ότι αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες αδειάζουν απόβλητα στην περιοχή εκμεταλλευόμενες την ανυπαρξία κρατικού μηχανισμού που θα μπορούσε να ασκήσει ουσιαστική κυριαρχία στα σομαλικά χωρικά ύδατα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην υπόθεση εμπλέκονται παράνομες οργανώσεις, όπως η ιταλική μαφία, που αναλαμβάνουν να ξεφορτωθούν φορτία αποβλήτων για λογαριασμό μεγάλων εταιρειών. Ένα τσουνάμι που σημειώθηκε πρόσφατα οδήγησε στις ακτές της επαρχίας Πουντλάντ δεκάδες βαρέλια με τοξικές ουσίες επιβεβαιώνοντας ότι η σχετική δραστηριότητα έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες. Η απόρριψη βιομηχανικών αποβλήτων στον κόλπο του Άντεν κοστίζει στις ευρωπαϊκές εταιρείες μόλις 2,5 δολάρια ανά τόνο ενώ η χημική επεξεργασία που θα απαιτούνταν κοστίζει 1.000 ανά τόνο.
Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, αρκετές από τις επιθέσεις που πραγματοποιούνται εναντίων εμπορικών σκαφών, και οι οποίες χαρακτηρίζονται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σαν «πειρατεία», έχουν ως μοναδικό στόχο να αποτρέψουν τη ρίψη αυτών των επικίνδυνων ουσιών. Μιλώντας στο ίδιο κανάλι, εκπρόσωπος της ανεξάρτητης επαρχίας Πουντλάντ της Σομαλίας, δήλωσε ότι τα λύτρα που ζητούν οι πειρατές για να απελευθερώσουν ουκρανικό πλοίο θα χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό της περιοχής από τις τοξικές και ραδιενεργές ουσίες. Οι Σομαλοί «πειρατές» όμως ενοχλούν τη Δύση και για έναν ακόμη λόγο. Οι επιθέσεις που πραγματοποιούν φέρνουν στο φως παράνομα φορτία τα οποία διακινούνται από τον κόλπο του Άντεν εν γνώσει ξένων κυβερνήσεων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ήταν η πειρατεία στο Ουκρανικό σκάφος «Φέινα» που μετέφερε ρωσικά άρματα μάχης. Το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι τα άρματα κατευθύνονταν στην Κένυα ενώ σχεδόν το σύνολο των διεθνών αναλυτών υποστήριζε ότι στην πραγματικότητα κατευθύνονταν προς το Νότιο Σουδάν – κατά παράβαση δηλαδή του διεθνούς εμπάργκο όπλων.
Να σημειωθεί ότι το περιστατικό της εκτέλεσης των τριών Σομαλών πειρατών σχετίζεται με πλοίο της εταιρείας Μαέρσκ που συνεργάζεται με το Πεντάγωνο για τη μεταφορά οπλικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας – γεγονός που ίσως εξηγεί την άμεση αντίδραση των αμερικανών. Φυσικά η προστασία της παράνομης αλιείας, της παράνομης ρίψης αποβλήτων και του λαθρεμπορίου είναι μόνο ένας από τους λόγους για τους οποίους οι δυτικές χώρες κατεβάζουν τους στόλους τους στην περιοχή.
Το μεγάλο παιχνίδι αφορά τον γεωστρατηγικό έλεγχο των στενών από όπου περνά ένα τεράστιο τμήμα του παγκόσμιου εμπορείου. Η σπουδή με την οποία έσπευσαν όλες οι μεγάλες δυνάμεις να στείλουν πολεμικά σκάφη στην περιοχή μαρτυρά ότι πίσω από τις δηλώσεις περί δήθεν «κοινής δράσης» διεξάγεται ένας ακήρυχτος πόλεμος. Την ίδια ώρα στην Ουάσινγκτον πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν χερσαίες επιχειρήσεις στη Σομαλία για τον έλεγχο της χώρας. «Χρειαζόμαστε μια συμμαχία των προθύμων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο νεοσυντηρητικός πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον.
Το Πεντάγωνο επιχείρησε ήδη να καταλάβει τη χώρα οργανώνοντας την εισβολή του Αιθιοπικού στρατού. Στόχος της επίθεσης ήταν να ανατραπεί η κυβέρνηση των μετριοπαθών ισλαμιστών, που είχαν τη υποστήριξη του πληθυσμού, και να επανέλθουν στην εξουσία συγκεκριμένοι οπλαρχηγοί που εδώ και δεκαετίες συνεργάζονται με τη CIA. Η αιθιοπική επίθεση πέτυχε κατά το ήμισυ το στόχο της αφού οι ισλαμιστές κατάφεραν να ανασυνταχθούν και διεκδικούν και πάλι την εξουσία. Η εκτέλεση λοιπόν των τριών Σομαλών πειρατών, η οποία προφανώς έγινε με σχετική άδεια του Λευκού Οίκου, ίσως να είχε, μεταξύ άλλων, και στόχο να κλιμακώσει την αντιπαράθεση νομιμοποιώντας στα μάτια της κοινής γνώμης ακόμη πιο δυναμική παρέμβαση των ΗΠΑ.


Άρης Χατζηστεφάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: