Κάλεσμα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες να εργασθούν στους ελαιώνες για τη συγκομιδή του καρπού, απευθύνει ο Ομίτιμος Καθηγητής Μαθηματικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Νικόλαος Σταυρακάκης, ο οποίος είναι και ελαιοπαραγωγός στο Ρέθυμνο. Η ενδιαφέρουσα πρόταση που διατυπώνει, εφαρμόζεται στο εξωτερικό.
Φοιτητές στο μάζεμα της ελιάς - Πρόταση για δουλειά με εργόσημο και ημερομίσθιο πάνω από 60€ (φωτογραφία/best-tv.gr) |
Το Οlivenews επικοινώνησε με τον καθηγητή κ. Σταυρακάκη, ο οποίος δραστηριοποιείται ως Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Οργάνωσης Παραγωγών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Natura Cretica στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης της Περιφέρειας Κρήτης.
Ήδη, ενδιαφέρθηκε για την πρόταση μια μικρή ομάδα φοιτητών της περιοχής που επικοινώνησε και ζήτησε πληροφορίες, ενόψει της συγκομιδής, που στην περιοχή ξεκινούν από την προσεχή εβδομάδα σε αρδευόμενες καλλιέργειες και προς τα μέσα του Οκτωβρίου στις υπόλοιπες περιοχές. Οι φοιτητές ενημερώθηκαν ότι η αμοιβή θα είναι της τάξης των 60 - 65 ευρώ, τα έξοδα για το κολατσιό της ημέρας θα πρέπει να τα αναλάβουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ενώ οι παραγωγοί θα οργανώσουν με δικά τους έξοδα την μετακίνηση των εργαζόμενων στους ελαιώνες, εάν συγκεντρωθεί ικανός αριθμός φοιτητών, με την μίσθωση λεωφορείου. Σε κάθε περίπτωση, θα τους δοθούν όλες οι απαραίτητες οδηγίες (συγκοινωνιακές γραμμές που θα τους εξυπηρετήσουν κ.α.).
Ο κ. Σταυρακάκης, επισημαίνει ότι οι φοιτητές αυτές τις μέρες, έχουν αυξημένες υποχρεώσεις λόγω εξεταστικής περιόδου στα Πανεπιστήμια. Μετά την έναρξη των μαθημάτων, οι φοιτητές θα πρέπει να φροντίσουν να διαμορφώσουν το πρόγραμμά τους έτσι ώστε σε καμία περίπτωση να μην είναι εις βάρος των σπουδών τους. Η εργασία τους θα πρέπει να παρασχεθεί σε χρόνο που δεν δημιουργεί εμπόδια στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις. Αντίθετα, πιστεύεται ότι η εργασία στη φύση, βοηθά σημαντικά στην πνευματική άσκηση και τη μελέτη!
Η επιστολή
Παράλληλα, επειδή η πρόταση για φοιτητική εργασία στους ελαιώνες, είναι ενδιαφέρουσα, ο κ. Σταυρακάκης ενημέρωσε την Ακαδημαϊκή κοινότητα, αποστέλλοντας την παρακάτω επιστολή προς τους Κοσμήτορες των 4 Πανεπιστημιακών Σχολών της πόλης του Ρεθύμνου:
Αγαπητή συναδέλφισσα, αγαπητοί συνάδελφοι, καλησπέρα,
επικοινωνώ μαζί σας με μια πολύ πρόσφατη νέα ιδιότητα μου, αυτή του Προέδρου μιας Οργάνωσης [βιολογικών] Παραγωγών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς με το όνομα NATURA CRETICA, η οποία ξεκίνησε το βηματισμό της πριν λίγους μήνες στο Νομό Ρεθύμνης -από κεντρικό Μυλοπόταμο μέχρι τους ελαιώνες στα ανατολικά προάστια της πόλεως του Ρεθύμνου- με 33 μεσαίους και μεγάλους παραγωγούς, 60.000 ελαιόδενδρα απλωμένα σε 3.000 στρέμματα ελαιώνων.
Σκοπός μας είναι η παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας διεθνώς ανταγωνιστικού. Τα μέλη μας έχουν δουλέψει σκληρά καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της πρώτης καλλιεργητικής περιόδου με συνεχή εκπαίδευση και ακολουθώντας πιστά [και υπό συνεχή παρακολούθηση] τις οδηγίες του Γεωπόνου της Οργάνωσης. Πιστεύουμε ότι έχουμε φθάσει σε ένα ζηλευτό αποτέλεσμα -συγκριτικά με προηγούμενες καλλιεργητικές περιόδους- τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.
Τώρα βρισκόμαστε στο πλέον κρίσιμο στάδιο της όλης διαδικασίας, αυτό της συγκομιδής του ελαιοκάρπου και της ελαιοποίησης αυτού. Διαδικασία η οποία θα πρέπει να γίνει στον σωστό χρόνο. Η όποια καθυστέρηση είναι κρίσιμη εις βάρος τόσο της ποσότητας όσο βέβαια και της ποιότητας του τελικού προϊόντος!
Σε αυτό το σημείο αναδεικνύεται η ανάγκη επικοινωνίας μου μαζί σας. Το ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα των επομένων 3 μηνών είναι αυτό του επαρκούς και κατάλληλου εργατικού δυναμικού. Δυστυχώς το υπάρχον στο παρελθόν [κυρίως αλλοδαπό] εργατικό δυναμικό έχει ελαττωθεί σημαντικά ποιοτικά και ποσοτικά. Το πρόβλημα επιτείνεται δραματικά και από την περαιτέρω επέκταση της τουριστικής περιόδου.
Η σκέψη μας λοιπόν είναι να απευθυνθούμε σε όλους τους ''μαζικούς'' χώρους ανθρώπινου δυναμικού, που βρίσκονται στον τόπο μας και να προσπαθήσουμε να κάνουμε γνωστή την επιθυμία μας να συνεργαστούμε μαζί τους, οικοδομώντας σχέσεις σαφείς, καθαρές και αμοιβαία επωφελείς, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι με θετικό πρόσημο για όλους τους εμπλεκόμενους, τις οικογένειές τους, τον τόπο, την κοινωνία, την οικονομία της χώρας!
Πιο συγκεκριμένα, σκεφτόμαστε να απευθυνθούμε στους φοιτητές μας και να τους ζητήσουμε να μας συνδράμουμε -τις μέρες που ΔΕΝ έχουν εκπαιδευτικές υποχρεώσεις- στη συγκομιδή του ελαιόκαρπου. Γνωρίζουμε ότι ήδη αρκετοί φοιτητές είτε επειδή τους αρέσει ή λόγω οικονομικών αναγκών εργάζονται σε διάφορες εργασίες, όπως εστίαση, υπηρεσίες τουρισμού και γενικότερα σε διάφορες επιχειρήσεις εντός και εκτός της πόλεως. Τα θέματα μετακίνησης, εκπαίδευσης, αμοιβής και τα όποια άλλα σχετικά ζητήματα θα συζητηθούν και θα διευθετηθούν κοινή συναινέσει μεταξύ των δύο πλευρών.
Γιατί αυτή η επικοινωνία μαζί σας; Τι σας ζητώ; Είναι πολύ απλό. Δεν ζητώ τίποτα από εσάς! Απλά θεώρησα καθήκον μου να ενημερώσω την ηγεσία των τοπικών Πανεπιστημιακών Σχολών πριν προχωρήσουμε στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.
Να σας ενημερώσω ότι ήδη δέχομαι προτάσεις από δημοσιογράφους των τοπικών μέσων να μιλήσω για το θέμα στα μέσα τους. Οι ίδιοι βρίσκουν πολύ καλή την ιδέα και θέλουν να την προωθήσουν. Πάντως δεν είμαστε οι πρώτοι. Όπως μου έλεγε χθες φίλος γεωπόνος, σε (σωστά) αναπτυγμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, π.χ. Ολλανδία, αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα τώρα και πολλά χρόνια, δηλαδή η συστηματική απασχόληση φοιτητών στην γεωργία και ειδικά στα θερμοκήπια!
Προφανώς αν επιθυμείτε να συζητήσουμε περαιτέρω το θέμα αυτό, είμαι στη διάθεση σας όποια ώρα και μέρα θελήσετε.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση, Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης,
Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
με πληροφορίες olivenews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου