Υπάρχουν κάποιοι τομείς στους οποίους φαίνεται ότι τα γονίδια που κληρονομείς από τη μητέρα σου βαραίνουν περισσότερο από εκείνα του πατέρα σου.
Τους μοιάζουμε. Ό,τι κι αν λέμε, τους μοιάζουμε. Κι όσο περνούν τα χρόνια, όλο και συχνότερα «πιάνουμε» τον εαυτό μας να μιμείται μια κίνηση, μια γκριμάτσα, μια απλή μαμαδίστικη συνήθεια. Αυτό το ξέρουμε, όπως ξέρουμε και ότι η συναισθηματική σχέση με τη μητέρα μας είναι καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία μας.
Αυτό που ίσως δεν ξέρουμε είναι ότι τα περισσότερα μοναδικά χαρακτηριστικά μας –από το τι μας αρέσει να τρώμε, μέχρι τον τρόπο που συνδεόμαστε συναισθηματικά με τους άλλους ανθρώπους– επηρεάζονται άμεσα από γονίδια τα οποία κληρονομούνται από τη μητέρα μας!
Ας δούμε ποια είναι αυτά και ποιες εκφάνσεις της δραστηριότητάς μας αφορούν.
1. Οι συνήθειες στον ύπνο και ο ρυθμός καρδιακών παλμών
Τα γονίδια του κιρκάδιου ρυθμού, όπως το CLOCK, το PER3 και άλλα, επηρεάζουν τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου, και κατά συνέπεια, την υγεία μας. Οι καρδιακοί παλμοί καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από γονίδια τα οποία κληροδοτούνται από τις μητέρες στα παιδιά και διαμορφώνουν από την πρώιμη παιδική ηλικία την «συμπεριφορά» που έχουμε στον ύπνο.
2. Τo ύφος προσκόλλησης
Γονίδια που σχετίζονται με τους υποδοχείς οξυτοκίνης, όπως το OXTR, επηρεάζουν το προφίλ μας στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Επηρεάζουν, με άλλα λόγια, τη δυνατότητά μας να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον ώστε να εκφράσουμε ελεύθερα τα συναισθήματα μας στους οικείους μας. Τα ύφη προσκόλλησης, γνωστά και ως attachment styles, διαμορφώνονται στην πρώιμη παιδική ηλικία και επηρεάζουν άμεσα τη συμπεριφορά μας στις ενήλικες σχέσεις μας.
3. Διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις
Υπάρχουν γονίδια που σχετίζονται με τους γευστικούς μας κάλυκες, όπως ο υποδοχέας γεύσης TAS2R38, που είναι υπεύθυνος για την αντίληψη της πικρής γεύσης. Οι τροφές και οι γεύσεις που προτιμάμε (γλυκιά γεύση, πικρή, πικάντικη κ.ά.) έχουν γενετική προέλευση, κληρονομούνται δηλαδή με κάποιο τρόπο. Οι μητέρες κυρίως (οι βασικές τροφοί μας από την στιγμή της γέννησης) είναι ικανές να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το διατροφικό μας πλαίσιο για όλη την διάρκεια της ζωή μας.
4. Εξυπνάδα και γνωστικές ικανότητες
Πολλά γονίδια που συνδέονται με την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, όπως το FMR1, μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά μας να λύνουμε προβλήματα, πρακτικά ή επιστημονικά, τα επιτεύγματά μας σε σχέση με τη μάθηση και γενικότερα την οξυδέρκειά μας. Η εξυπνάδα, αυτή η σύνθετη λειτουργία του εγκεφάλου, επηρεάζεται σίγουρα από πολλές παραμέτρους, τόσο κληρονομικές, όσο και επίκτητες. Μολονότι και οι δυο γονείς «προικίζουν» τα παιδιά τους γονιδιακά, η συμβολή της μητέρας φαίνεται πως είναι η κυριότερη.
5. Συναισθηματική και νοητική υγεία
Διάφορα γονίδια παίζουν καθοριστικό ρόλο στη συναισθηματική και νοητική μας κατάσταση, π.χ. το 5-HTT ή διαβιβαστής σεροτονίνης, και το BDNF που κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη γνωστή ως εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας. Τα γονίδια αυτά θα μπορούσαν ως ένα βαθμό να προκαθορίσουν προδιάθεση για κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές και άλλα ψυχικά νοσήματα. Και σε αυτή την περίπτωση, χωρίς να υποτιμάται κανένας από τους δυο γονεϊκούς ρόλους, η μητέρα φαίνεται να έχει την ισχυρότερη γονιδιακή επιρροή στην ψυχική και νοητική υγεία των παιδιών από την αρχή της ζωής τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου