Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Σαν Σήμερα, στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 έγινε η σφαγή των Καλαβρύτων, ένα από μεγαλύτερα εγκλήματα της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, μνημείο και κείμενο Ο Γερμανικός Στρατός Κατοχής εκτέλεσε σχεδόν όλο τον ανδρικό πληθυσμό ( πάνω από την ηλικία των 12 ετών) των Καλαβρύτων και έκαψε όλη την πόλη. Οι περισσότερες αναφορές κάνουν λόγο για περισσότερους από 800 νεκρούς. Η αιτία του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων , ήταν ήττα των Γερμανών από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ στη Μάχη της Κερπινής (20 Οκτωβρίου 1943, χωριό κοντά στα Καλάβρυτα), κατά την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες Γερμανοί στρατιώτες και αιχμαλωτίστηκαν 78. Κανείς από τους υπευθύνους του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων δεν λογοδότησε στη Δικαιοσύνη. Πρόσφατα βγήκε στους κινηματογράφους η ταινία «Καλάβρυτα 1943», στην οποία μάλιστα συμπαραγωγός είναι η ΕΡΤ και πρωταγωνιστής ο σπουδαίος Σουηδός ηθοποιός Μαξ φον Σίντοφ (10 Απριλίου 1929- 8 Μαρτίου 2020). Η ταινία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, από τους τοπικούς φορείς και τους απόγονος των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, για παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων και αναβίωση μύθων που εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Τα Καλάβρυτα είναι σήμερα χαρακτηρισμένος ως "Μαρτυρικός Οικισμός".

Μπορεί να είναι ασπρόμαυρη εικόνα Κάστρο Μπραν και ο ποταμός Άρνο 
Η περιοχή «Ράχη του Καπή» που έγινε η σφαγή και στη 2η μετά τον ολασχερή εμπρησμό της πόλης.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όχι φίλε μου ο πραγματικός λόγος που έγινε αυτό το έγκλημα δεν ήταν η ήττα της μάχης που υπέστησαν οι γερμανοί αλλά η εκτέλεση των 77 αιχμαλώτων. Ο ΕΛΑΣ υποχωρώντας τους πήρε μαζί του επιχειρώντας να διαπραγματευτεί απελευθέρωση δικών του κρατουμένων από τους Γερμανούς.
Οι Γερμανοί το αρνήθηκαν και τους είπαν να απελευθερώσουν άμεσα τους στρατιώτες που ήταν μάλιστα και βοηθητικοι (μαγείροι καί άλλες άοπλες ειδικότητες) και το περιστατικό της επίθεσης θα θεωρηθεί λήξαν σε αντίθετη περίπτωση θα προβούν σε αντίποινα ! Οι αντάρτες τους εκτέλεσαν και οι Γερμανοί απλά τρελάθηκαν με αυτό γιατί ήττες είχαν καί άλλες από τα ανταρτικά σώματα φρικαλεότητα όμως τέτοια δεν είχαμε πουθενά στην Ελλάδα ιδίου μεγέθους.
Φυσικά και δεν είμαι με τους κακούργους που διέπραξαν το έγκλημα αυτό αλλά άμα πας να βάλεις το χέρι σου μέσα στο κλουβί του λιονταριού μετά δεν μπορεί να σου φταίει το κακό λιοντάρι που σου το έφαγε.



Ανώνυμος είπε...

Αδελφέ μου συγχώρα με,αλλά αυτό που περιγράφεις στο σχόλιό σου ,είναι το αφήγημα των Γερμανών.Με όλον τον σεβασμό..

Ανώνυμος είπε...

Οι αντάρτες μπορεί να έπιασαν αιχμαλώτους Γερμανούς στρατιώτες,αλλά όπως και να έγινε ή να γινόταν,θηριωδίες εναντίον άμαχου πληθυσμού δεν δικαιολογούνται και είναι βρωμερά ανήθικα εγκλήματα πολέμου.


Είναι εντελώς άνανδρη και άτιμη η εξόντωση από στρατό,ουσιαστικά ανυπεράσπιστων ανθρώπων.

Δυστυχώς οι Γερμανοί έδειξαν ότι ήταν άθλια απολίτιστοι κατακτητές,και κατάφεραν να γεμίσουν την Ελλάδα με μνημεία των θηριωδιών τους (Καλάβρυτα,Κάνδανος,Διστομο,Χορτιάτης κ..α)να θυμίζουν,τουλάχιστον στο παρελθόν,τι είδους πολιτισμό αντιπροσώπευσαν.

Ανώνυμος είπε...

Ναι,αλλά μην ξεχνάμε ότι εάν δεν έβαζαν το χέρι και το κεφάλι τους κάποιοι άλλοι,στο στόμα του λιονταριού,εμείς τώρα θα γράφαμε στα τουρκικά σε τουρκική ιστοσελίδα.

Δεν αποτελεί σίγουρο και στο διηνεκές δεδομενο η ελευθερία.Εκτός του ότι απαιτούνται και θυσίες για να κερδίσεις την ελευθερία.

Κι ΕΛ.ΑΣ κι ΕΔ.ΕΣ,ασχέτως συμμοριτοπολεμου αργότερα,τουλάχιστον στην κατοχή τον κατακτητή πολέμησαν και έβαλαν ένα λιθαράκι ώστε να μην γράφουμε γερμανικά σε γερμανική ιστοσελίδα.

Δεν είναι τόσο απλοϊκά νομίζω τα πράγματα.Γι αυτό ο ποιητης γράφει:Όσοι το χάλκεον χέρι βαρή του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχουσι.Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία.

Σαν μέρος κάποιου εθνικού δεκαλογου μοιάζουν αυτοί οι στίχοι.

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

...πικρή ἡ ἀλήθεια ὄταν λέγεται,
πόσο μᾶλλον ὄταν γράϕεται

κι εὔκολο νὰ σοῦ κολλήσει ἡ ρετσινιά
τοῦ...τατσόπουλου/τατσοπούλας

καθότι συνηθίσαμε δυστυχῶς στὸ "ἄσπρο μαῦρο"...
καὶ ἡ διάκριση, καθόλου δὲν μᾶς διακρίνει...


ἀπὸ τὴν ἄλλη ὅμως,
εἶναι, νομίζω καὶ θέματα δύσκολα αὐτά, λεπτεπίλεπτα

καὶ κάπως θέλουνε τὸν τρόπο τους, ἴσως...