Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Για όσους είναι γεννημένοι μεταξύ 1945 -1980! Ένα εξαιρετικό κείμενο

 

Για όσους είναι γεννημένοι μεταξύ 1945 -1980! Ένα εξαιρετικό κείμενο

H αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε…Είμαστε μια γενιά σε αναμονή: περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας. Έπρεπε να περιμένουμε δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο ώρες μεσημεριανό ύπνο για να ξεκουραστούμε και τις Κυριακές έπρεπε να μείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε.

Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή. Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί..Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους. Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών, πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι και δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσης». Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια και μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά..

Ανεβαίναμε στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά, κάναμε ωτο-στοπ, καβαλάγαμε μοτοσικλέτες χωρίς δίπλωμα. Οι κούνιες ήταν φτιαγμένα από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες.

Ακόμα και τα παιχνίδια μας ήταν βίαια. Περνάγαμε ώρες κατασκευάζοντας αυτοσχέδια αυτοκίνητα για να κάνουμε κόντρες κατρακυλώντας σε κάποια κατηφόρα και μόνο τότε ανακαλύπταμε ότι είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φρένα. Παίζαμε «μακριά γαϊδούρα» και κανείς μας δεν έπαθε κήλη ή εξάρθρωση..

Βγαίναμε από το σπίτι τρέχοντας το πρωί, παίζαμε όλη τη μέρα και δεν γυρνούσαμε στο σπίτι παρά μόνο αφού είχαν ανάψει τα φώτα στους δρόμους. Κανείς δεν μπορούσε να μάς βρει. Τότε δεν υπήρχαν κινητά.

Σπάζαμε τα κόκκαλα και τα δόντια μας και δεν υπήρχε κανένας νόμος για να τιμωρήσει τους «υπεύθυνους» Ανοίγανε κεφάλια όταν παίζαμε πόλεμο με πέτρες και ξύλα και δεν έτρεχε τίποτα. Ήταν κάτι συνηθισμένο για παιδιά και όλα θεραπεύονταν με λίγο ιώδιο ή μερικά ράμματα.. Δεν υπήρχε κάποιος να κατηγορήσεις παρά μόνο ο εαυτός σου. Είχαμε καυγάδες και κάναμε καζούρα ο ένας στον άλλος και μάθαμε να το ξεπερνάμε.

Τρώγαμε γλυκά και πίναμε αναψυκτικά, αλλά δεν ήμασταν παχύσαρκοι. Ίσως κάποιος από εμάς να ήταν χοντρός και αυτό ήταν όλο. Μοιραζόμασταν μπουκάλια νερό ή αναψυκτικά ή οποιοδήποτε ποτό και κανένας μας δεν έπαθε τίποτα. Καμιά φορά κολλάγαμε ψείρες στο σχολείο και οι μητέρες μας το αντιμετώπιζαν πλένοντάς μας το κεφάλι με ζεστό ξύδι..

Δεν είχαμε Playstations, Nintendo 64, 99 τηλεοπτικά κανάλια, βιντεοταινίες με ήχο surround, υπολογιστές ή Ιnternet. Εμείς είχαμε φίλους.. Κανονίζαμε να βγούμε μαζί τους και βγαίναμε. Καμιά φορά δεν κανονίζαμε τίποτα, απλά βγαίναμε στο δρόμο και εκεί συναντιόμασταν για να παίξουμε κυνηγητό, κρυφτό, αμπάριζα… μέχρι εκεί έφτανε η τεχνολογία. Περνούσαμε τη μέρα μας έξω, τρέχοντας και παίζοντας.

Φτιάχναμε παιχνίδια μόνοι μας από ξύλα. Χάσαμε χιλιάδες μπάλες ποδοσφαίρου. Πίναμε νερό κατευθείαν από τη βρύση, όχι εμφιαλωμένο, και κάποιοι έβαζαν τα χείλη τους πάνω στη βρύση. Κυνηγούσαμε σαύρες και πουλιά με αεροβόλα στην εξοχή, παρά το ότι ήμασταν ανήλικοι και δεν υπήρχαν ενήλικοι για να μας επιβλέπουν.

Πηγαίναμε με το ποδήλατο ή περπατώντας μέχρι τα σπίτια των φίλων και τους φωνάζαμε από την πόρτα. Φανταστείτε το! Χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους γονείς μας, ολομόναχοι εκεί έξω στο σκληρό αυτό κόσμο! Χωρίς κανέναν υπεύθυνο! Πώς τα καταφέραμε; Στα σχολικά παιχνίδια συμμετείχαν όλοι και όσοι δεν έπαιρναν μέρος έπρεπε να συμβιβαστούν με την απογοήτευση.

Κάποιοι δεν ήταν τόσο καλοί μαθητές όσο άλλοι και έπρεπε να μείνουν στην ίδια τάξη. Δεν υπήρχαν ειδικά τεστ για να περάσουν όλοι.. Τι φρίκη! Κάναμε διακοπές τρεις μήνες τα καλοκαίρια και περνούσαμε ατέλειωτες ώρες στην παραλία χωρίς αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και χωρίς μαθήματα ιστιοπλοΐας, τένις ή γκολφ..

Φτιάχναμε όμως φανταστικά κάστρα στην άμμο και ψαρεύαμε με ένα αγκίστρι και μια πετονιά. Ρίχναμε τα κορίτσια κυνηγώντας τα για να τους βάλουμε χέρι, όχι πιάνοντας κουβέντα σε κάποιο chat room και γράφοντας ; ) : D : P

Είχαμε ελευθερία, αποτυχία, επιτυχία και υπευθυνότητα και μέσα από όλα αυτά μάθαμε και ωριμάσαμε. Αν εσύ είσαι από τους «παλιούς»… συγχαρητήρια! Είχες την τύχη να μεγαλώσεις σαν παιδί…

 athensmagazine

3 σχόλια:

GeorGRE είπε...


Τα ζήσαμε όντως αυτά.
Χωρίς υπερβολή.
Δοξάζω το Θεό που
μεγάλωσα έτσι.

Λυπάμαι που τα παιδιά
μου δεν το ζουν.

Δεν υπήρχαν μπουκάλια νερό.
Πίναμε όλοι από μία βρύση.

Δεν μας ενδιέφερε ο χρόνος
αλλά το ...φως της ημέρας.

Δεν είχαμε το μυαλό μας
στο φαΐ, το θυμόμασταν
μόνο όταν γουργούριζε
η κοιλιά!!!

Μπορούσαμε να πιούμε
πέντε φίλοι από το
ίδιο μπουκάλι, τα
μοιραζόμασταν όλα.

Εξερευνούσαμε τόπους
χωρίς να ξέρει κανένας
που είμασταν.

Το βράδυ μιλούσαμε για
τα... παράξενα του κόσμου.
Είχαμε πνευματικές
αναζητήσεις.

Ο ύπνος ήταν
απλά μία... ανάγκη.

Υπέροχα χρόνια.

Name είπε...

Το κείμενο έχει νοσταλγική χροιά, τα χρόνια εκείνα ήταν σίγουρα πιο αθώα και τα πράγματα πιο απλά, ωστόσο παρουσιάζει και προροβληματικά σημεία (στα δικά μου μάτια τουλάχιστον). Για παράδειγμα είναι υπερβολή το ότι όλο το πρωί περίμεναν νηστικοί για να κοινωνήσουν, διότι όπως και τώρα η Θ. Λειτουργία τελειώνει νωρίς και τα παιδιά ξυπνάνε και εμφανίζονται πριν το τέλος και στο κάτω κάτω και λίγη εγκράτεια δεν είναι και τόσο ζήτημα. Δεν μου αρέσει ούτε εκείνο με τα κορίτσια για να χουφτώσει και το αμίμητο "Στα σχολικά παιχνίδια συμμετείχαν όλοι και όσοι δεν έπαιρναν μέρος έπρεπε να συμβιβαστούν με την απογοήτευση.", όπου πέρα από την αντίφαση βγάζει ένα εύκολο βολικό συμπέρασμα. Προφανώς και δεν νοιάστηκε ποτέ για τα συναισθήματα εκείνου που δεν συμμετείχε ή εκείνου που έμενε.

Ενώ πήγε να με ταξιδέψει λέω "ώπα", τα σημερινά χάλια δεν ήρθαν από το πουθενά, ο Ελληναρας χωρίς εγκράτεια σε φαγητό, ορμές, για τα κορίτσια, τους συμμαθητές δε μας νοιάζουν τα συναισθήματα.
Γενικά, αναπολώντας τα παιδικά μου χρόνια και βλέποντας τώρα την κατάληξη με οικεία πρόσωπα να έχουν επιλέξει τη βελόνα, προσπαθώντας να βρω πού στράβωσε, καταλήγω στο ότι τα θεμέλια εκείνης της εποχής ήταν σαθρά, χωρίς Χριστό, ορθόδοξη ασκητική, υπήρχε κάτι ψεύτικο και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα. Φτάσαμε στην εποχή της κάθαρσης και αν θέλει ο Θεός και ζήσουμε θα ακολουθήσουν καλύτερα.

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

δυστυχῶς φίλε μου
ἔχεις δίκιο...

ἄν και δεν ἀπορρίπτω το πνεῦμα τῶν ὄσων ἔγραψε
ὁ αδερφός μας

ἔστω κι ἅμα στο ...ἁλάτισμα ἔχασε λιγάκι τόν ἔλεγχο...!