Συνέχεια απο εδώ
Όσοι από τους πιστούς ορθοδόξους σήμερα αμφισβητούν την «Ὀρθοδοξότητα» του Αββά Ισαάκ, ας αναρωτηθούν εάν βαδίζουν στο δρόμο που μας έδειξαν οι Άγιοι Πατέρες μας, διότι η μόνη οδός που οδηγεί στη σωτηρία είναι αυτή του Αγίου Ευαγγελίου. Είναι πολύ σημαντικοί οι λόγοι των Αγίων Πατέρων και αποτελούν τον τέλειο διαχρονικό φωτεινό οδοδείκτη στην πνευματική μας ζωή.
Όταν εμείς οι πιστοί δεν έχουμε βιωματική γνώση και εμπειρία της ασκητικής και νηπτικής ζωής των αγίων και απλανή πνευματικό καθοδηγητή, πολύ εύκολα μπορεί να πλανηθούμε και να ξεφύγουμε από την Ορθόδοξη οδό της σωτηρίας.
“Υπάρχουν κάποιοι που ακόμη και σήμερα επιμένουν να αμφιβάλλουν για την ορθοδοξότητα του αββά Ισαάκ. Δεν θα κάνουμε εδώ ανάλυση των λόγων για τους οποίους αμφισβητήθηκε από ερευνητές, κυρίως της Δύσης, η αγιότητα του αββά Ισαάκ”.
Πνευματική απάντηση στο ζήτημα αυτό της αγιότητας του Αββά Ισαάκ δίνει το παρακάτω περιστατικό, που περιγράφεται στο Βίο του Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου: «Καθισμένος στο πεζούλι έξω από την Σταυρονικήτα συζητούσε ο Γέροντας με προσκυνητές. Κάποιος θεολόγος υποστήριζε ότι ο αββάς Ισαάκ ο Σύρος ήταν Νεστοριανός. Επαναλάμβανε δυστυχώς τις γνωστές δυτικές αντιλήψεις. Ο Γέροντας Παΐσιος προσπαθούσε να τους πείσει ότι είναι όχι μόνο Ορθόδοξος αλλά και Άγιος, και ότι οι ασκητικοί του Λόγοι έχουν πολλή χάρι και δύναμη, αλλά ματαίως. Ο θεολόγος επέμενε πεισματικά στις απόψεις του.
Έφυγε ο Γέροντας για το Καλύβι του λυπημένος και προσευχόμενος. Όταν εκείνος προχώρησε λίγο και έφθασε στο σημείο που είναι ο μεγάλος πλάτανος «κάτι του συνέβη», όπως είπε, χωρίς να θελήσει να εξηγήσει τι ακριβώς ήταν αυτό που του συνέβη. Σύμφωνα με μαρτυρία, είδε σε όραμα τον χορό των Οσίων Πατέρων να περνά από μπροστά του. Κάποιος από αυτούς σταμάτησε και του είπε: «Είμαι ο Ισαάκ ο Σύρος. Είμαι Ορθοδοξότατος. Πράγματι υπήρχε στην περιοχή μου η αίρεση του Νεστορίου, αλλά εγώ την καταπολέμησα».
Αδυνατούμε να επιβεβαιώσουμε ή να απορρίψουμε την αξιοπιστία αυτής της συγκεκριμένης μαρτυρίας. Πάντως, αδιαμφισβήτητο είναι ότι το «κάτι που συνέβη» στον Γέροντα ήταν υπερφυσικό γεγονός που τον πληροφορούσε ξεκάθαρα περί της Ορθοδοξότητος και Αγιότητος του αββά Ισαάκ» (20).
Παλαιότερα, η μνήμη του αββά Ισαάκ εορταζόταν -μαζί με τη μνήμη του οσίου Εφραίμ του Σύρου- στις 28 Ιανουαρίου. Σήμερα όμως, οι περισσότεροι από τους Αγιορείτες μοναχούς, αλλά και πολλοί λαϊκοί πιστοί στον κόσμο, γιορτάζουν πανηγυρικά τον αββά Ισαάκ στις 28 Σεπτεμβρίου. Υπάρχει, μάλιστα, Ακολουθία που είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στην αγία νηπτική και ασκητική ζωή του αββά Ισαάκ: ποίημα του αειμνήστου Γέροντα Γερασίμου του Μικραγιαννανίτου.
Την ακολουθία αυτή εξέδωσε ο μακαριστός Γέροντας Ισαάκ του Κελλιού της Αναστάσεως του Σωτήρος της Καψάλας του Αγίου Όρους και πολλοί μοναχοί και πιστοί εορτάζουν τον αββά Ισαάκ ψάλλοντας την Ακολουθία αυτή (21)”.
Αδελφοί μου, η αγιότητα και η καθαρότητα της ψυχής δεν κρύβεται από τα μάτια του Θεανθρώπου. Ο Αββάς Ισαάκ ο Σύρος αγάπησε αληθινά και με όλη την ψυχή του τον Θεάνθρωπο Κύριο Ιησού Χριστό και δεν τον εγκατέλειψε η Θεία Χάρις, αλλά τον πληροφόρησε περί της Αληθείας Του. Εάν και εμείς με τον ίδιο ζήλο αγαπήσουμε την άσκηση στη ζωή μας, τότε μόνο μπορούμε με τα έργα μας να ακολουθήσουμε τον άγιο ασκητή, και να τον μιμηθούμε σε όλα τα κατορθώματά του. Μπορούμε να παρακαλούμε το Άγιο Πνεύμα να μας φωτίσει το νου, ώστε μέσα από τα κείμενά του να τον κατανοούμε και να αναπνέουμε τον καθαρό αέρα της ευωδίας του αρώματος της ζώσας Ορθοδοξίας μας.
Υπάρχει μία ακόμη μαρτυρία για την ορθόδοξη πνευματική πατρότητα του αγίου Αββά Ισαάκ.
-“Ρώτησαν κάποτε έναν Γέροντα οι υποτακτικοί του: «Γέροντα, τι πρέπει να μελετούν οι αρχάριοι μοναχοί στην πνευματική ζωή;».
-Και εκείνος τους απάντησε: «Διαβάζετε Αγία Γραφή, το Ψαλτήρι και Αββά Ισαάκ».
-Τον ρώτησαν πάλι: «Και όσοι έχουν προχωρήσει κάπως στα πνευματικά, τι πρέπει να διαβάζουν;».
-Ο Γέροντας τους είπε: «Διαβάζετε Αββά Ισαάκ».
Και όταν πάλι, για τρίτη φορά τον ρώτησαν: «Γέροντα, και όσοι έχουν εμβαθύνει στα Θεία νοήματα και έχουν φτάσει ψηλά στα πνευματικά πράγματα, τι πρέπει να διαβάζουν»;
-Τότε, ο Γέροντας τους απάντησε: «Διαβάζετε Αββά Ισαάκ».
Και επειδή οι υποτακτικοί απόρησαν, διότι ο Γέροντας για τρίτη φορά τους συμβούλευσε να διαβάζουν Αββά Ισαάκ, ζήτησαν να τους το εξηγήσει.
-Και ο σοφός Γέροντας τους απάντησε: «Μην απορείτε καθόλου. Τα ασκητικά κείμενα του Αββά Ισαάκ είναι ωφέλιμα και για όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην πνευματική ζωή, και για αυτούς που έχουν ξεπεράσει το στάδιο των αρχαρίων, αλλά και για εκείνους που αγωνίζονται και έχουν προχωρήσει πολύ στα πνευματικά, πάλι Αββά Ισαάκ να διαβάζουν.
Από όταν ξεκίνησα ως δόκιμος μοναχός μέχρι σήμερα, όλα αυτά τα χρόνια ποτέ το βιβλίο του Αββά Ισαάκ δεν έλειψε από το προσκεφάλι μου, αυτό ήταν το πνευματικό μου ανάγνωσμα στο μικρό Κελλί μου.
Για όσους επιδιώκουν την άσκηση και την αρετή, για όσους αγωνίζονται κατά των πειρασμών και των λογισμών, ο Αββάς Ισαάκ είναι ο καλύτερος οδηγός για τα πνευματικά»”.
Όπως αποκαλύφθηκε από το Συναξάρι, τις μελέτες και τις αγιοπνευματικές έρευνες και αποκαλύψεις των Αγίων Πατέρων, των παλαιών και σύγχρονων, ο Αββάς Ισαάκ ο Σύρος είναι «Ὀρθοδοξότατος»! Μπορεί στην εποχή που έζησε να υπήρξε η αίρεση του Νεστορίου, ωστόσο εκείνος, ως ταπεινός ασκητής του Θεού, την πολέμησε, έμεινε σταθερός και δεν την ακολούθησε. Αυτό σημαίνει ότι δεν σιώπησε και δεν έμεινε άπραγος απέναντι στην αίρεση. Σημασία έχει ο αγώνας του πιστού να παραμείνει εντός της Εκκλησίας, με ανόθευτη την Ορθόδοξη Πίστη, και αυτό είναι φανερό μόνο στα μάτια του Θεού. Όταν πονάει η ψυχή του για την Ορθοδοξία, αλλά κυρίως για όσους πλανήθηκαν και εξαιτίας της πλάνης τους θα χάσουν τη δόξα της Βασιλείας του Αγίου Τριαδικού Θεού. Όσοι δεν μελετούν τα Πατερικά κείμενα με ταπείνωση και διάθεση μαθητείας, είναι πολύ δύσκολο να αντισταθούν στην εκκοσμίκευση και στο δαιμονικό πνεύμα της Νέας εποχής του Οικουμενισμού, και οδηγούνται στην απώλεια της ψυχής τους.
Όσοι δεν έχουν άγιο και έμπειρο Πνευματικό, που να ακολουθεί με ορθόδοξο πνεύμα την εκκλησιολογία και την ορθόδοξη Παράδοση της Εκκλησίας, δεν έχουν πυξίδα στο μακρινό ταξίδι τους και κινδυνεύουν να χαθούν. Όσοι επίσης δεν βιώνουν την Ορθοδοξία, όπως οι άγιοι, με το ίδιο ορθόδοξο φρόνημα, δεν μπορούν να υπερασπιστούν την Πίστη. Δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι στη σύγχρονη εποχή η Πίστη κινδυνεύει. Γι’ αυτούς καμία δίωξη δεν υφίσταται.
Έτσι, κατέληξαν να σιωπούν για την ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου, όπως και για τη νέα εκκλησιολογία που εκείνη έφερε, αλλά και για την ψευδο-εκκλησία της Ουκρανίας που ίδρυσε ο Πατριάρχης του Φαναρίου, η οποία δεν παύει από τότε να υπονομεύει και να διώκει την Κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας με τον Μητροπολίτη Ονούφριο. Δε βλέπουν ούτε το σχίσμα που δημιουργήθηκε στη φιλτάτη Ορθοδοξία, εξαιτίας της επικράτησης του κοσμικού φρονήματος. Ούτε ακόμη βλέπουν το οικουμενιστικό σχέδιο της ένωσης με τον Πάπα, κάτω από το παπικό πρωτείο και με την παράλληλη προώθηση της πανθρησκείας.
Στη σύγχρονη εποχή, η Ορθοδοξία μας κινδυνεύει όσο ποτέ άλλοτε. Παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι ορθόδοξοι σιωπούν. Όσοι ακολουθούν το οικουμενιστικό πνεύμα δεν έχουν κανένα βίωμα στη ζωή τους και ασφαλώς δεν πιστεύουν στα θαύματα του Θεού. Δε διαβάζουν τα Συναξάρια των Αγίων της Εκκλησίας μας, ώστε να γνωρίζουν ότι εκτός από οσίους ασκητές και αγίους μάρτυρες, έχουμε και αγίους Ομολογητές, που μας εμπνέουν με την αγία ζωή τους.
Η ευωδία της ομολογίας τους και τα άπειρα θαύματά τους, σε εμάς τους πολύ πιστούς, προσφέρουν σημαντική πνευματική ενίσχυση. Αυτοί είναι οι άγιοι που στηρίζουν την ιεροκανονική Αποτείχιση των σύγχρονων αγίων Πατέρων μας, επιλέγοντας τη διακοπή μνημοσύνου του οικείου τους Μητροπολίτη, για λόγους Πίστεως. Και εμείς αυτούς τους αγίους Πατέρες ακολουθούμε, επειδή αγαπούμε την Ορθοδοξία όσο τίποτε άλλο στη ζωή μας.
Η Ορθοδοξία είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία μας, και κεφαλή της είναι ο Κύριος και Δεσπότης της αγίας πνευματικής ζωή μας, διότι έτσι μας δίδαξαν οι άγιοι Πατέρες μας. Ευχόμαστε όλοι να ακολουθήσουμε με ακρίβεια τα δόγματα της αποκαλυφθείσας, από τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, Πίστης μας!
Ο Κύριος να φωτίζει πάντοτε το νου και την ψυχή μας! Αμήν!
«Δόξα τῷ Θεῷ πάντων ἔνεκεν»!!!
- 20. Ιερομονάχου Ισαάκ, Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου, Άγιον Όρος 2008, σελ. 259-260.
- 21. «Προσεγγίζοντας την ησυχαστική ζωή του αββά Ισαάκ του Σύρου», του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου, «Ρωμιός», τευχ. 12, Απρίλιος-Ιούνιος 2013. Τάτσης Ιωάννης – Θεολόγος, π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος. (https://www.tideon.org/)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου