. Όλοι πιθανολογούν πια «θερμό επεισόδιο» με την Τουρκία, μέσα στους επόμενους – θερινούς – μήνες…
Κι αυτό είναι, πράγματι, κάτι «καινούργιο» στα Ελληνικά πράγματα, τα τελευταία σαράντα χρόνια…
Μέχρι τώρα ο κίνδυνος ήταν μήπως (ΑΝ θα) γίνει ελληνοτουρκική σύγκρουση, πράγμα που το «ελληνικό πολιτικό σύστημα» έδειχνε δυσκολία να διαχειριστεί.
Τώρα το ερώτημα δεν είναι Αν -αλλά Πότε και Πώς!
Κι αυτά τα «νέα» ερωτήματα – Πότε και Πώς – το πολιτικό σύστημα δείχνει να τα «διαχειρίζεται» κάπως…
Ή τουλάχιστον, να μην τα «απωθεί» (όπως συνέβαινε ως τώρα)…
Αυτό μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα:
— Είτε οι σύμμαχοί μας (και κάποιο τμήμα του εδώ πολιτικού κατεστημένου), ωθούν τα πράγματα σε μια «στημένη ισοπαλία» (ή και «ήττα» ακόμα), που θα μας την εμφανίσουν μετά ως μια «νίκη στα σημεία». Ας πούμε μια «ελεγχόμενη σύγκρουση» μετά την οποία θα κάνουμε κάποιες κρίσιμες παραχωρήσεις κάπου, για να διασώσουμε κάτι άλλο…
— Είτε όντως στο πολιτικό μας σύστημα έχει ήδη «ωριμάσει» η ιδέα ότι τώρα θα γίνει ό,τι αναβαλλόταν επί δεκαετίες – και η Ελλάδα θα κάνει «ό,τι καλύτερο μπορεί. Δηλαδή θα ετοιμαστεί να απαντήσει στις έμπρακτες προκλήσεις όπως αρμόζει, ελπίζοντας ότι, τουλάχιστον, «δεν θα χάσει»…
Τι από τα δύο συμβαίνει;
Συμβαίνουν και τα δύο!
Και θα γίνει στο τέλος κάτι ανάμεσα στα δύο, ή ένας συνδυασμός και των δύο.
Δηλαδή, όλα είναι ανοικτά!
* Πρώτα, πρώτα είναι πολύ δύσκολο να «στηθεί» από πριν ένα θερμό επεισόδιο.
Πολύ περισσότερο, ένας συνδυασμός δύο τριών παράλληλων ή
διαδοχικών θερμών επεισοδίων, έστω διάρκειας μερικών ωρών ή ενός-δύο
24ωρων (που θεωρείται και το πιθανότερο σενάριο).
Ακόμα κι όταν όλοι οι «πολιτικοί παράγοντες» (οι εκατέρωθεν κυβερνήσεις) «ελέγχονται», από τη στιγμή που αρχίζουν «πραγματικά πυρά», ο έλεγχος χάνεται…
Κι αυτό ισχύει πολύ περισσότερο στην περίπτωσή μας, που η κυβέρνηση Ερντογάν δεν ελέγχεται, ουσιαστικά, από κανένα…
Δείτε, για παράδειγμα, τι έγινε τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο.
Υπήρχαν πληροφορίες ότι «κάτι ετοίμαζε» ο Ερντογάν εκεί…
Αλλά όταν μας έστειλε δεκάδες χιλιάδες «εργαλειοποιημένους» λαθρομετανάστες, κανείς δεν περίμενε τέτοιες έκτασης «υβριδική» επίθεση εκείνη τη στιγμή από πλευράς Τουρκίας (πολύ περισσότερο που όλες οι χώρες τότε είχαν αρχίσει να ανησυχούν σοβαρά για την πανδημία).
Κανείς δεν περίμενε ότι η Τουρκία – που είχε σοβαρά εσωτερικά οικονομικά προβλήματα τότε και άλλα «ανοικτά μέτωπα», τόσο στη Συρία όσο και στη Λιβύη – θα άνοιγε εκείνη τη στιγμή μέτωπο κατά της Ελλάδας στον Έβρο…
Πολύ περισσότερο, κανείς δεν περίμενε ότι η Ελλάδα θα αντιδρούσε
όπως αντέδρασε: Δηλαδή ότι θα έκλεινε τα περάσματα στον Έβρο – που τα
είχε κλείσει αποτελεσματικά παλαιότερα, ως τις αρχές του 2015, ύστερα τα
άνοιξε, κι ύστερα αρνιόταν να τα κλείσει και πάλι…
Κι έπρεπε να εκδηλωθεί η τωρινή άμεση πρόκληση της Τουρκίας, για να κλείσει ξανά η Ελλάδα τα περάσματα στον Έβρο κλείνοντάς, στη συνέχεια, και τα νησιά του Αιγαίου.
Αλήθεια, θυμάστε όλους εκείνους που μας έλεγαν ότι «δεν μπορούν να γίνονται απωθήσεις λαθρομεταναστών» από τα παράλια της Τουρκίας;
Τους τελευταίους τρεις μήνες γίνονται απωθήσεις και από τα νησιά! Χώρια που τώρα δημιουργείται και «φράχτης» στον Έβρο (που προϋπήρχε εκεί, αλλά επί ΣΥΡΙΖΑ «ξηλώθηκε» – και τώρα ξανά-στήθηκε και επεκτείνεται…)
Αιφνιδιάστηκαν οι πάντες λοιπόν, από την αποτυχία της «υβριδικής» επίθεσης της Τουρκίας στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο. Περισσότερο ίσως αιφνιδιάστηκε ο ίδιος ο Ερντογάν!
Που η Ελλάδα αντέδρασε – παρά πάσαν προσδοκία – την τελευταία στιγμή Και του ματαίωσε τα σχέδια (έστω και προσωρινά)…
Ο μεγαλύτερος ίσως θεωρητικός του Πολέμου, ο Carl Von Clausewitz έχει αναδείξει ως έννοια καθοριστική για την κατανόηση του Πολέμου την έννοια της «τριβής» (friction).
Δηλαδή την πρακτική αδυναμία να προγραμματιστεί και να
εκτελεστεί με ακρίβεια ένα σχέδιο μάχης, γιατί την ώρα που αρχίζουν «τα
πυρά», απελευθερώνονται τόσο πολλοί «απρόβλεπτοι παράγοντες», ώστε κανένας προηγούμενος σχεδιασμός δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί.
Όπως έλεγαν αργότερα οι Αμερικανοί μελετητές του Κλαούζεβιτζ (για παράδειγμα ο Peter Paret, στο εμβληματικό έργο που επιμελήθηκε και συνεισέφερε και ο ίδιος: Τhe Makers of Modern Strategy from Machiavelli to the Nuclear Age):
There is no battle plan that survives the battle field.
Δεν υπάρχει σχέδιο μάχης που… επιβιώνει στο πεδίο της μάχης!
To ρητό αυτό αποδίδεται αρχικά στον μαθητή του Κλαούζεβιτς, Πρώσο Στρατάρχη Helmut Von Moltke (τον πρεσβύτερο), τον ηγέτη των πρωσικών θριάμβων κατά της Δανίας, της Αυστρίας και της Γαλλίας, μεταξύ 1864-71.
Σκεφτείτε ένας από τους σημαντικότερους επιτελικούς σχεδιαστές της σύγχρονης Ιστορίας, επί κεφαλής σε ένα από τους πειθαρχημένους στρατούς, εκφράστηκε ωστόσο με τέτοιο τρόπο για το πόσο «εύθραυστοί» είναι τελικά οι «σχεδιασμοί» μάχης…
[O Κλαούζεβιτζ έγραψε το κλασικό έργο του απαντώντας σε ένα άλλο, επίσης Πρώσο στρατιωτικό συγγραφέα της εποχή τους, τον Dietrich Heinrich Von Bulow, ο οποίος υποστήριζε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να αναλυθούν με μαθηματική ακρίβεια και να εκτελεστούν με την αποτελεσματικότητα καλο-λαδωμένη μηχανής! Αυτή τη μηχανιστική αντίληψη του πολεμικού σχεδιασμού προσπάθησε να καταρρίψει ο Κλαούζεβιτζ με την έννοια της «τριβής» (friction), την οποία ανέδειξε, στη συνέχεια, σε κεντρικό στοιχείο της Πολεμικής Θεωρίας του]
Η έννοια της τριβής είναι ακόμα πιο επίκαιρη και καθοριστική, όταν δεν
πρόκειται για σχεδιασμό ενός «Πολέμου» (στη διάρκεια του οποίου μπορούν
να γίνουν αλλεπάλληλες διορθώσεις των αρχικών σχεδίων) αλλά για
σχεδιασμό «στιγμιαίας» μάχης. Η «θερμού επεισοδίου»…
Άρα, όσοι πιστεύουν ότι ένα ελληνοτουρκικό επεισόδιο
μπορεί να σχεδιαστεί και να εκτελεστεί με ακρίβεια και προαποφασισμένη
έκβαση, έρχονται σε πλήρη σύγκρουση και με την σύγχρονη στρατιωτική θεωρία, αλλά και με την εμπειρία – παλαιότερη και πρόσφατη…
* Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα που πρέπει να προσέξουμε.
Η Τουρκία έχει μπει σε μια φάση εξωτερικής υπέρ-επέκτασης (και στη Συρία και στη Λιβύη τώρα και έναντι της Αιγύπτου και έναντι της Ελλάδος πλέον) αλλά και ταυτόχρονης εσωτερικής αποσάθρωσης (οι οικονομικοί δείκτες έχουν καταρρεύσει – και αποφεύγει ακόμα τη χρεοκοπία, κυρίως λόγω της μαύρης οικονομίας και των «ενέσεων ρευστότητας» από το Κατάρ – που κι αυτές εξαντλούνται, βέβαια…)
Όταν μια χώρα βρίσκεται σε «υπέρ-επέκταση», δεν μπορεί να χάσει έστω και μια μάχη! Πρέπει να κερδίζει συνεχώς και παντού. Αν χάσει κάπου, είναι πιθανό πλέον να καταρρεύσει παντού!
Η αλήθεια που δεν λέγεται, λοιπόν είναι ότι αυτή τη στιγμή πολλοί θέλουν να – ή δεν θα «στενοχωριούνταν» αν – η Τουρκία πληρώσει ακριβά το τίμημα της υπέρ-επέκτασής της!
Θα το ήθελαν διακαώς κράτη που υπήρξαν (ή παραμένουν) μεταξύ τους ιστορικοί αντίπαλοι
στη Μέση Ανατολή: η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Συρία και το (Σιιτικό) Ιράν!
Θα το ήθελαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία. Θα το
ήθελε ακόμα και η Γαλλία, από τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Δεν θα
είχε αντίρρηση τελικά ούτε η Ρωσία (που χρησιμοποίησε την Τουρκία απλώς
για να αποδυναμώσει πλήρως το ΝΑΤΟ και το πέτυχε), αλλά
ούτε και οι ΗΠΑ μακροχρόνια (οι οποίες, έτσι κι αλλιώς, ετοιμάζονται να
αντικαταστήσουν το ΝΑΤΟ με μια πιο λειτουργική «ατλαντική» συμμαχία που θα συμπεριλαμβάνει το Ισραήλ – ίσως και την Κύπρο, ενδεχομένως και την Αίγυπτο…)
Γενικά όσες χώρες ιεραρχούν ως προτεραιότητα την εξάλειψη του ισλαμικού φονταμενταλισμού, δεν θα είχαν αντίρρηση να πληρώσει ακριβά την υπέρ-επέκταση της Τουρκίας ο Ερντογάν. Ο οποίος θεωρείται και ο μεγάλος «προστάτης» του Σουνιτικού τζιχαντισμού («Αδελφοί Μουσουλμάνοι» κλπ.)
* Το θέμα είναι ότι όλοι αυτοί που επιθυμούν να… «στραπατσαριστεί» η Τουρκία του Ερντογάν δεν θέλουν να ρισκάρουν οι ίδιοι, για το πετύχουν.
Τους ενδιαφέρει γεωπολιτικά (άλλους περισσότερο, άλλους λιγότερο), αλλά δεν είναι έτοιμοι να πρωτοστατήσουν οι ίδιοι για να επισυμβεί…
Κι εδώ, αν η Ελλάδα αντισταθεί αποτελεσματικά στον τουρκικό επεκτατισμό, μπορεί να πετύχει τελικά, πολύ περισσότερα από μια «ισοπαλία στα σημεία». Μπορεί να καταφέρει το μοιραίο πλήγμα στην τουρκική «υπέρ-επέκταση», η οποία θα αντιμετωπίσει, για πρώτη φορά, σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις (όχι «πολιτοφυλακές») και δεν αντέχει, έστω και μια «ισοπαλία στα σημεία».
Γίνεται ήδη – για λόγους άσχετους με μας – μια νέα «ευθυγράμμιση στρατηγικών συμφερόντων» κατά της Τουρκίας! Ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, έστω και περιορισμένο, μπορεί να γίνει καταλύτης πολύ ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων σε βάρος της Άγκυρας.
Θανάσης Κ
ΥΓ.1 Τελικά τα μηνύματα ελληνικής αποφασιστικότητας είναι το πιο αποτρεπτικό όπλο για να αποθαρρύνουμε την Τουρκία. Αλλά και το πιο ισχυρό όπλο για να προσελκύσουμε αληθινούς συμμάχους μακροπρόθεσμα. Το λένε «αξιοπιστία»! Κι είναι αυτό από το οποίο «πάσχουμε» μέχρι σήμερα. Αν κερδίσουμε αποτρεπτική αξιοπιστία στα μάτια τρίτων, αλλάζει όλη η γεωπολιτική δυναμική στην περιοχή μας…
ΥΓ.2 Πάντως η επήρεια του Καστελόριζου στην Ελληνική ΑΟΖ δεν είναι κάτι «δευτερεύουσας σημασίας»! Είναι απολύτως απαραίτητο από γεωστρατηγική άποψη, γιατί αλλιώς αποκόπτεται η «συνέχεια» της ΑΟΖ από την Ελλάδα στην Κύπρο!
Δεν είναι κάτι που «μπορούμε να το θυσιάσουμε» για να κατοχυρώσουμε άλλα. Είναι κάτι που βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών συμφερόντων μας.
Αν χάσουμε την «επήρεια» του Καστελόριζου, εμείς χάνουμε παρά πολλά.
Και η Τουρκία κερδίζει ακόμα περισσότερα…
Εκεί τελικά, θα κριθούν όλα!
8 σχόλια:
Απ' ότι φαίνεται η καυτή
πατάτα, κλειδώνει στον
Κούλη και την παρέα του...
...προεδράρα έχουμε(;)...
μεμέτια τρέμετε...
η ομάδα που ...ξέσκισε
τον κορονοϊό
ετοιμάζεται να ψαρώσει και τον παράτολμο γείτονα
που τάχει σπάσει με όλους
και τώρα πιά, είναι τα
πράγματα ίσως ώριμα,
για να κάνει την
...πατάτα του...
Ίδωμεν...
Πολύ σωστές οι επισημανσεις του Θαναση και πολύ περιεργο το σχολιο του δον κιχ.Αν και στα ( κρισιμα) εθνικα θεματα εχουμε απαξιωτικη αντιμετωπιση των οποιων επιτελους τροπων αποφασιστικης επεμβασης, δεν βοηθαμε ιδιαιτερα...συγγνωμη, αλλα μηπως με την περιφρονητικη σταση( Κουλης κ παρεα) επιδιωκουμε την επανοδο της προηγουμενης, εξαιρετικα επικινδυνης παρεας? Να προσεξουμε λιγο αυτην την συνεχη απαξιωση, γιατι εμεις εδω στο Ματι που μενουμε καηκαμε κυριολεκτικα κι οχι μονο μεταφορικα...η κριτικη κ μαλιστα αυστηρη, ειναι απαραιτητη.Η συνεχης και σε ολα απαξιωση και περιφρονηση φτανει μεχρι την εμπαθεια...καλημερα!
Καλή σου μέρα αδερφέ...
Το ότι με πουλημένες
παρέες στα ίδια αφεντικά
τελικά -έχει προρρηθεί-
ότι μόνο ένα χαστούκι θα
φάμε
(κι ενώ εχθροί και φίλοι
Θέλουν συνδιαχείρηση)
θα αππδειχτεί περίτρανα
οτι... Άλλος κάνει το
πραγματικό κουμάντο...
και δεν θα υπάρξει
καλοπροαίρετος Έλληνας
που να μην το καταλάβει,
ωστε να ξεφύγουμε
από τη χ υ δ α ί α
"κ α ν ο ν ι κ ό τ η τ α"
εμείς και τα παιδιά μας...
Μίλησε κανείς για Κούλη κυρία μου ; Το κάνετε συνεχώς ! Πολιτικοποιείτε θέματα άσχετα . Είναι θεμιτό ο καθείς νά έχει τις προτιμήσεις του , εφ' όσον τον ικανοποιούν . Οι αριστεροί συνεχώς προδίδουν μία ενοχή για τα χάλια στα οποία επί μία γενιά ολοκληρη και βάλε έφεραν την πατρίδα η αριστερές πολιτικές μέ τήν ψήφο βεβαίως και την ανοχή των αριστερών ! Τους έμοιαζαν όλα υπέροχα ! Ξαφνικά ξύπνησαν απο το λήθαργο της ευμάρειας και του χαμένου παραδείσου . Τώρα αμετανόητοι ζητάνε απο τον Κούλη την ρεβάνς . Απο εμάς όμως τί ζητάνε ; Είναι ακατανόητο ! Ψυχολογικώς ζητούν την δικαίωση και το ξέπλυμα της συνειδήσεως μέ το κλισέ " όλοι το ίδιο είναι " ! Έ! Όχι ! Δεν είναι το ίδιο και δεν ευθύνονται το ίδιο. Συγχώρεση μόνο απο τον Θεό νά ζητάτε γιατί " των οικιών ημών εμπιπραμένων υμείς άδατε " . Υπήρχε και υπάρχει μία μερίδα του Ελληνικού λαού , που θρηνούσαμε και θρηνούμε . Και εσείς το ίδιο νά κάνετε μήπως και μας λυπηθεί ο Θεός και νά αφήσετε τα περί Κούλη . Δεν σας φταίει ο Κούλης , αλλά το ξερό σας το κεφάλι . Συγγνώμη που σας μιλώ έτσι , αλλά το κάνετε συνεχώς ....
Πού είναι αλήθεια εκείνες οι νοσταλγικές δεκαετίες των έιντ'ς , των νάιντ'ις , το μιλλένιουμ 2.000, επι τέλους ελευθερωθήκαμε απο τον νεώτερο Καραμανλή το 2008 , που εκεί που πηγαίναμε μιά χαρά , επι τρία χρόνια έφερε την καταστροφή , επι τέλους ήρθε ο Τσίπρας νά μας σώσει , αλλά δυστυχώς τον πρόλαβε ο Κούλης ...! Ά ! Ξέχασα ! Ήταν και ο πατέρας του που επί τρία ολόκληρα χρόνια μας γρουσούζεψε, ο γρουσούζης ! Στις γρουσουζιές του οφείλεται η κατάρρευση της Ελλάδος . Μία φίλη έλεγε και το πίστευε οτι ναί ! ευθύνονται , γιατί άν ήταν αυτοί στην εξουσία και αυτοί τα ίδια θα έκαναν ! Εδώ μιλά η μεταφυσική , μπορεί και η ψυχιατρική ! Τολμάτε βρέ νά μιλήσετε για Κούλη ; Αφήστε νά μιλήσουμε εμείς και βεβαίως δεν κάνουμε κάτι άλλο απο το νά μιλάμε ! Κανένας Κούλης όμως δεν θα σας δικαιώσει , ό, τι και άν κάνει διότι ο κύβος πλέον ερρίφθη .
Η μόνη φορά που ψήφισα
αριστερά αδερφέ μου,
ήταν κάπου το'82
στις ευρωεκλογές.
Εικοσάρης, ήξερα οτι
ήταν
...ό,τι το χειρότερο
για μιά κνίτισσα,
που μούχε γίνει
απίστευτη κολλιτσίδα
να ψηφίσω το κουκουέ...
και που όταν περιχαρής
της ανακοίνωσα το τί
είχα ψηφίσει
έγινε κόκκινη
σα το σημαιάκι... τής κνέ...που ανέμιζε...
Εννοώ φυσικά οτι φήφισα
το τότε κουκουέ εσωτερικού του Κύρκου...
Αλλοίμονο κυρία μου ! Μήν απολογείστε ! Δεν σας κάνουμε τον έλεγχο ! Υπο ποία ιδιότητα !
Δημοσίευση σχολίου