Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Αποστείρωση βάζων και μπουκαλιών

Αποστείρωση βάζων και μπουκαλιών | Άρθρα | Bostanistas.gr ...
Αποστείρωση ονομάζεται η διαδικασία καταστροφής όλων των μικροοργανισμών που μπορεί να υπάρχουν μέσα στα βάζα και τα μπουκάλια, μέσω της έκθεσής τους σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη,  προκειμένου να μπορέσουμε να συντηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα γλυκά με φρούτα, σάλτσες, σπιτικά λικέρ και εκχυλίσματα βοτάνων. 



•   Αποστείρωση στον φούρνο:


Πλένουμε πολύ καλά, µε ζεστό νερό και σαπούνι, τα βάζα και τα καπάκια τους.
Τα σκουπίζουμε με καθαρή πετσέτα και τα τοποθετούμε ανάποδα πάνω σε μια σχάρα του φούρνου μας, την οποία έχουμε στρώσει με μια καθαρή, βαμβακερή πετσέτα κουζίνας. (Εναλλακτικά, μπορούμε να τα βάλουμε πάνω σ' ένα ταψί στρωμένο με πετσέτα).
Βάζουμε τη σχάρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 110°C ή στους 150°C αν είναι κρύος ο φούρνος μας, στις αντιστάσεις ή στον αέρα και τα αποστειρώνουμε για 15΄.Όταν βγάλουμε τα βάζα από το φούρνο, κι αφού κρυώσουν λίγο, για 1' - 2', τα γεμίζουμε, με ζεστό το υλικό που θέλουμε να διατηρήσουμε, μέχρι πάνω, ξεχειλιστά, και σφραγίζουμε µε τα καπάκια.
Τα γυρνάμε ανάποδα, (με τα καπάκια να ακουμπούν στον πάγκο μας) και τ' αφήνουμε έτσι, μέχρι τα βάζα να κρυώσουν καλά.
Φυλάμε σε σκιερό και δροσερό μέρος, τα αποστειρωμένα βάζα, με το γλυκό ή το φαγητό, για μήνες.
Όταν ανοίξουμε το βάζο, τότε το διατηρούμε οπωσδήποτε, στο ψυγείο.


•   Αποστείρωση με βρασμό:

Πλένουμε τα βάζα και τα καπάκια µε νερό και σαπούνι, και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με βραστό νερό που να τα σκεπάζει, μέσα στην οποία έχουμε στρώσει μια καθαρή, βαμβακερή πετσέτα και έχουμε ρίξει λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού ή ξυδιού, για τα άλατα.
Τα αφήνουμε να βράσουν για 12' λεπτά και έπειτα τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.Τα βάζουμε να στραγγίσουν πάνω σε καθαρή πετσέτα και έπειτα τα σκουπίζουμε απ΄έξω.
Εναλλακτικά, αφού στραγγίσουν, τα βάζουμε στη σχάρα του φούρνου να στεγνώσουν, στους 120°C για 4' - 5' λεπτά.
Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, με την πρώτη μέθοδο.

•   Αποστείρωση σε φούρνο μικροκυμάτων:

Εναλλακτικά για μεγαλύτερη ευκολία, μετά το πλύσιμο, μπορούμε να τα βάλουμε στον φούρνο μικροκυμάτων, στη δυνατότερη ρύθμιση για 5', υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει τίποτα μεταλλικό στα καπάκια ή στα βάζα και είναι κατάλληλα για χρήση στα μικροκύματα.


•   Αποστείρωση μπουκαλιών:

Όταν πρέπει να αποστειρώσουμε μπουκάλια, αφού τα πλύνουμε και τα στραγγίσουμε καλά, τα τοποθετούμε όρθια σ' ένα ταψάκι στρωμένο με καθαρή, βαμβακερή πετσέτα και τα βάζουμε στο φούρνο της κουζίνας μας, ακολουθώντας την πρώτη μέθοδο, για να τ' αποστειρώσουμε.
Έπειτα τα βγάζουμε από το φούρνο, τα τοποθετούμε πάνω σε μια καθαρή πετσέτα στον πάγκο της κουζίνας μας, βάζουμε τα καπάκια χωρίς να τα βιδώσουμε και τ' αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

-- Αν τα βάζα ή τα μπουκάλια είναι χρησιμοποιημένα ξανά και έχει μείνει μυρωδιά παρ' όλο το πλύσιμο, μπορούμε να την διώξουμε ρίχνοντάς τους μέσα λίγο καθαρό οινόπνευμα και κουνώντας τα για λίγο. Ξεπλένουμε με νερό και συνεχίζουμε κανονικά τη διαδικασία.


 Δείτε επίσης  :Πως φτιάχνω ΣΠΟΡΕΙΟ και πως μεγαλώνω φυτά, ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ!! 

 Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια! Τα απαραίτητα βήματα επιβίωσης!

Αποθήκευση τροφίμων ανά έτος

Κονσερβοποίηση τροφίμων στο σπίτι