Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Έβρος: Οι φρουροί των συνόρων που κρατούν τη σημαία ψηλά

Οδοιπορικό  στον Έβρο- Μαρτυρίες των ακριτών που ζουν στην ελληνοτουρκική μεθόριο - Οι αντιδράσεις τους στα fake news των ημερών

 Αποστολή στον Έβρο: Παναγιώτης Σαββίδης, φωτογραφίες: Νίκος Οικονόμου

To παράπονο των ακριτών μας στον Έβρο, των ανθρώπων που επέλεξαν συνειδητά να ζήσουν στην άκρη της Ελλάδας, είναι πως η Αθήνα και τα ΜΜΕ ασχολούνται μαζί τους μόνο κάθε φορά που η ένταση με την Τουρκία χτυπάει … «κόκκινο». Τελευταία φορά ήταν το 2018, με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατήθηκαν για 18 μήνες, και εδώ και μία σχεδόν εβδομάδα, με την επιχειρούμενη προσπάθεια της Άγκυρας να προωθήσει χιλιάδες παράνομους μετανάστες στη χώρα μας.



Ακριβώς 218 χλμ του ποταμού Έβρου, από τα συνολικό μήκος των 528 χλμ., αποτελούν φυσικό σύνορο της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Παράλληλα με τη δεξιά όχθη του Έβρου, από το Δέλτα του ποταμού νότια έως τα Δίκαια στο βόρειο άκρο εκεί που ενώνονται τα σύνορα των τριών χωρών, τα χωριά της παραμεθορίου -μ’ εξαίρεση τα μεγάλα αστικά κέντρα της περιοχής- και οι λιγοστοί άνθρωποί τους, «φυλάττουν Θερμοπύλες», δίπλα ακριβώς στο σύνορο.
Όπως λένε με νόημα οι ντόπιοι, μπορεί τα μικρά χωριά τους -που φθίνουν χρόνο με το χρόνο- να είναι μια «πινέζα» στον χάρτη της Ελλάδας, αλλά «αν πέσει η «»πινέζα» θα πέσει και ο χάρτης» με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ψηλά η ελληνική σημαία …




ΖΙΩΛΓΑΣ-1


Την περασμένη Τρίτη που ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι βρέθηκαν στις Καστανιές, ο 80χρονος κ.Κωνσταντίνος Ζιώλγας ύψωσε την ελληνική σημαία στο μπαλκόνι του σπιτιού του και έσπευσε να δει από κοντά τον κ.Μητσοτάκη μετά το τέλος της ενημέρωσης. «Αποτελεί μεγάλη τιμή για το χωριό μας που Έλληνας πρωθυπουργός μας επισκέφθηκε έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες. Θα θέλαμε να τον ξαναδούμε σύντομα, για ν’ ακούσει τις αγωνίες των νέων ανθρώπων κυρίως που θέλουν να μείνουν και να ζήσουν εδώ στην ακριτική Ελλάδα. Εμείς είμαστε μεγάλοι πλέον. Το θέμα είναι να μείνουν νέοι άνθρωποι στα σύνορα» λέει ο κ. Ζιώλγας, που μετά από 40 χρόνια εργασίας στην Γερμανία επέστρεψε στ’ αγαπημένο του χωριό, δίπλα ακριβώς από την Τουρκία «Είμαστε ακρίτες και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Την ελληνική σημαία θα την κρατάμε πάντα ψηλά, παρά τ΄ ανατολίτικα παιχνίδια του Ερντογάν» λέει.

«Στην «πινέζα» του χάρτη»




ΣΚΑΡΛΑΤΙΔΟΥ-2


Mε το ξέσπασμα της κρίσης πριν από μία εβδομάδα, έφτασαν στην … «πρώτη γραμμή» δίπλα στο σύνορο, προσφέροντας, πίτες, γλυκά και άλλα φαγώσιμα -που έφτιαξαν με τα χέρια τους γυναίκες της περιοχής. Η πρωτοβουλία των μελών της Εθελοντικής Ομάδας Νέας Βύσσας, έγινε viral και συγκίνησε. «Μόλις έπεσε η ιδέα, ανεβάσαμε ανακοίνωση στο facebook και μέσα σε λίγες ώρες συγκεντρώθηκαν ένα σωρό πράγματα, για τους άνδρες του στρατού και της αστυνομίας που έδιναν τον δικό τους αγώνα. Ζήσαμε συγκινητικές στιγμές εκείνες τις ώρες και με την κίνησή μας στόχο είχαμε να εμψυχώσουμε τους ανθρώπους αυτούς» λέει το μέλος του συλλόγου κυρία Σοφία Σκαρλατίδου, που ζει μόνιμα με τον σύζυγό της και τα δύο μικρά παιδιά τους στη Νέα Βύσσα, δίπλα ακριβώς από τα σύνορα με την Τουρκία. «Επιλέξαμε συνειδητά να ζήσουμε και να μεγαλώσουμε εδώ τα παιδιά μας. Στην «πινέζα» του χάρτη της Ελλάδας» λέει, καταλήγοντάς με νόημα : «Η «πινέζα» είναι καλά στερεωμένη, γιατί αν πέσει η «πινέζα» θα πέσει και η Ελλάδα».

Εκεί που έζησε η «Κυρά των Μαρασίων»




ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗΣ-1


Στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές ο 34χρονος κ. Γιώργος Καραμπατζάκης εξελέγη Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαρασίων. Ενός μικρού χωριού δίπλα ακριβώς στο σύνορο και στο σημείο που ο Άρδας συναντάει τον ποταμό Έβρο. Στο χωριό αυτό έζησε η αείμνηστη Βασιλική Λαμπίδου – Φωτάκη, γνωστή και ως «Κυρά των Μαρασίων» -απεβίωσε το 2011 σε ηλικία 107 ετών- που για 50 χρόνια ύψωνε καθημερινά την ελληνική σημαία, δίπλα στο σύνορο. «Πρόκειται για μία γυναίκα που έγινε σύμβολο και μας καθοδηγεί με τη στάση ζωής της και την αγάπη της για την πατρίδα και το συνάνθρωπο» λέει ο πρόεδρος του χωριού, που αν και είναι από τους λίγους νέους ανθρώπους στα Μαράσια, ελπίζει πως μπορεί να έρθουν καλύτερες μέρες αν το κέντρο δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τ’ ακριτικά χωριά του Έβρου. Όσον αφορά την τελευταία κρίση με την Τουρκία, όπως λέει ο κ.Καραμπατζάκης, όχι μόνο δεν έχει πτοήσει τους κατοίκους του μικρού χωριού, αλλά ακόμη και οι γέροντες εκτελούν χρέη … φύλακα, επιτηρώντας από τα παράθυρά τους τα περάσματα στο ποτάμι και ειδοποιώντας αμέσως αστυνομία ή στρατό εάν δουν κάποια ύποπτη κίνηση από την απέναντι πλευρά.

Οι καλύβες του Δέλτα που … «Φυλάττουν Θερμοπύλες»




ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ-1


Οι ψαράδες, κτηνοτρόφοι και κυνηγοί, που διατηρούν 168 καλύβες στις όχθες και τις νησίδες του Δέλτα του ποταμού Έβρου, βοηθούν σημαντικά τις τελευταίες μέρες το έργο του στρατού και της αστυνομίας στην περιοχή, αφού γνωρίζουν όσο κανείς άλλος, πιθαμή προς σπιθαμή, το ποτάμι και τα περάσματα που χρησιμοποιούν οι διακινητές για να προωθήσουν παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα. Πρόκειται ουσιαστικά για φρουρούς, εθνοφύλακες έτσι και αλλιώς οι περισσότεροι, μιας περιοχής που προσπαθεί να βάλει «πόδι» η Άγκυρα. «Οι ώρες είναι δύσκολες. Έχουμε αφήσει οικογένειες και δουλειές και περιπολούμε σε δύσβατα σημεία του Δέλτα, προκειμένου να εμποδίσουμε τα σχέδια του κ.Ερντογάν το οποίον ευχαριστούμε βεβαίως που πέτυχε να μας ενώσει. Υπάρχει μεγάλη ομοψυχία και ο κόσμος έχει εδώ και καρδιά και τσαγανό και δεν φοβάται» λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα» κ.Πάρις Παπαδάκης, που από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση, βοηθάει με τ’ άλλα μέλη του συλλόγου το έργο του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας.

Άφησε την Αθήνα και κάνει live δίπλα στο σύνορο




ΚΑΤΡΙΒΕΣΗ


Πριν από επτά χρόνια, λίγο μετά το ξεκίνημα της κρίσης, η κυρία Βασιλική Κατριβέση πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει την Αθήνα και να εγκατασταθεί μόνιμα στα Μαράσια, ανοίγοντας ένα μικρό καφέ, στ΄ οποίο διοργανώνει μικρά live με την ίδια στο μικρόφωνο. Το μπαλκόνι του μαγαζιού της, έχει θέα τον Έβρο και την απέναντι τουρκική πλευρά. «Ήταν μία απόφαση ζωής για την οποία δεν μετάνιωσα ούτε στιγμή. Ήρθα για καλοκαιρινές διακοπές, επέστρεψα στην Αθήνα, παραιτήθηκα από τη δουλειά μου και ανηφόρισα στα Μαράσια» λέει, για την τολμηρή απόφαση ν’ αφήσει τις ευκολίες της Αθήνας και να ζήσει μόνιμα, λίγα μέτρα από τα σύνορα. «Τα τελευταία γεγονότα σίγουρα δεν είναι κάτι συνηθισμένο, ωστόσο οι εικόνες με μετανάστες να περνούν παράνομα το ποτάμι και να μπαίνουν στο χωριό, είναι συνηθισμένες. Το ηθικό μας είναι υψηλό και δεν φοβόμαστε, αφού η φύλαξη από στρατό και αστυνομία είναι συνεχής και ιδιαίτερα αυξημένη με τα τελευταία γεγονότα» επισημαίνει.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι στην πρώτη γραμμή




ΚΟΛΓΙΩΝΗΣ-1


Ο κ.Δημήτρης Κολγιώνης δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον Πρωτογενή τομέα και παράλληλα είναι χωρικός αντιδήμαρχος Φερρών, του δήμου Αλεξανδρούπολης. «Αυτό που ενόχλησε τους κατοίκους είναι πως υπήρχε μια οργανωμένη κίνηση από την απέναντι πλευρά, να φέρουν χιλιάδες δυστυχισμένους ανθρώπους και να τους εξαναγκάσουν να περάσουν σύνορά μας. Αυτό ήταν που δεν δέχτηκε εδώ ο στον Έβρο ο κόσμος» λέει ο κ.Κολγιώνης, επισημαίνοντας πως : «Ειδικά στα εθνικά θέματα στον ακριτικό Έβρο, πάντα υπάρχει ομοψυχία. Στην Αθήνα μπορούν να απορούν γιατί ξεσηκώθηκε ο κόσμος εδώ Πολύ απλά γιατί αισθάνθηκε πως απειλείται»
Σημαντικός ήταν ο ρόλος αγροτών και κτηνοτρόφων στην περιοχή, που τις πρώτες μέρες της κρίσης, ανέλαβαν περιπολίες δίπλα στο ποτάμι ή με τα αγροτικά τους μηχανήματα βοήθησαν σημαντικά το έργο στρατού και αστυνομίας. «Είτε με περιπολίες, είτε με τα φώτα των τρακτέρ τους οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες έχουν συνεισφέρει σημαντικά στη συνολική προσπάθεια, στέλνοντας το μήνυμα στην απέναντι πλευρά πως από τον Έβρο δεν θα περάσουν» λέει ο αντιδήμαρχος Φερρών.

Τα fakeNews για τις Καστανιές




ΜΑΥΡΙΔΟΥ


Λίγες ώρες με το ξέσπασμα της κρίσης στις Καστανιές, αστραπιαία διαδόθηκε η υποτιθέμενη «είδηση» στα social media, περί εκκένωσης του χωριού από τους κατοίκους του. Ήταν ένα απαράδεκτο fakenews, για το οποίο ασκήθηκε στη συνέχεια δίωξη για διασπορά ψευδών ειδήσεων από την Εισαγγελία Αθηνών. «Ανοησίες και εσκεμμένη παραπληροφόρηση. Κανένας κάτοικος δεν σκέφτηκε να εγκαταλείψει τις Καστανιές, εκείνες τις δύσκολες πρώτες ώρες» λέει η κυρία Φωτεινή Μαυρίδου, πρόεδρος του Εκπολιτιστικού – Μορφωτικού Συλλόγου του χωριού.
Σύμφωνα με την ίδια το ηθικό των κατοίκων της περιοχής είναι ακμαιότατο, αφού έχει συνηθίσει σε καταστάσεις κρίσης με τη γειτονική Τουρκία. «Μ’ αυτό που έγινε έπεσαν όλα τα φώτα της δημοσιότητας στο χωριό μας. Καλό θα είναι να υπάρξει ουσιαστικό ενδιαφέρον, γιατί τα χωριά μας ερημώνουν. Φυλάμε Θερμοπύλες. Είμαστε και θα είμαστε εδώ» λέει με νόημα. Μερικά χλμ παραπάνω, στα σύνορα με την Βουλγαρία, επικρατεί απόλυτη ηρεμία, αφού δεν υπάρχουν ανάλογες εικόνες όπως στις Καστανιές. «Δεν σας κάνει εντύπωση που κανένας παράνομος μετανάστης δεν προσπαθεί να εισέλθει σ’ ευρωπαϊκό έδαφος από την Βουλγαρία» διερωτάται καυστικά η ίδια.

Ψαράδες … «φρουροί» του Έβρου




ΑΔΑΛΗΣ--2


Ψαράς στον Έβρο, γνωρίζει κάθε γωνία του Δέλτα του ποταμού Έβρου. Πολλές φορές μάλιστα ήρθε τετ α τετ με θρασείς Τούρκους συναδέλφους του, που αναζήτησαν τις «ψαριές» τους σε ελληνικά νερά. «Οι ψαράδες του Έβρου, είμαστε το «μάτι» και το «αυτί» της Ελλάδας μέσα στο ποτάμι, που αποτελεί φυσικό σύνορο με την Τουρκία, 360 μέρες το χρόνο» λέει ο κ.Αλέξανδρος Αδαλής. Ο ίδιος, μαζί με δεκάδες άλλους συναδέλφους του, βοηθούν τελευταίες μέρες το έργο της αστυνομίας και του στρατού, στην προσπάθεια αποτροπής εισόδου παράνομων μεταναστών στην ελληνική πλευρά. «Από 16 έως 75 ετών είμαστε στο πόδι, αφήνοντας τις δουλειές μας για να φυλάξουμε τα σύνορά μας. Όλο το ποτάμι έχει περάσματα τα οποία φυλάμε για να μην περάσει το σχέδιο της Τουρκίας» λέει ο κ.Αδαλής, επισημαίνοντας πως : «Με το τελευταίο περιστατικό η ηρεμία και η καθημερινότητά μας ταρακουνήθηκε. Όμως δεν πτοηθήκαμε. Η ομοψυχία είναι μεγάλη. Τα ανοιχτά σύνορα δεν είναι λύση και γι’ αυτό προστατεύουμε την πατρίδα μας, χωρίς να υπολογίσουμε δυσκολίες και κόπους».
πηγή 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Την ώρα που η χώρα δίνει μάχες στα σύνορα, το αριστερό αληταριο στην Αθήνα, διαδηλωνει υπέρ των ανοιχτών συνόρων. Απύθμενη θρασυτητα και καραμπινάτη προδοσία.

Ανώνυμος είπε...

Αυτοι την κρατουν ψηλα και τα Αναρχοκομμουνια την βλεπουν και βγαζουν σπυρια.

Γεωργιος είπε...

Το αληταριο εχει πολυ πεπερασμενο πληθος. Αντε 1000 Αθηνα και καμμια 500αρια στην θεσνικη. Τους μαζευουμε εμεις και τους πεταμε απ την αλλη να δουνε γλυκα. Κατα 530 το πρωι να ναι κσι φρεσκαδουρες