Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Ο Ερντογάν μισεί και διώκει τη διανόηση , γιατί φοβάται τις ιδέες της

Σάλπισμα για αντίσταση από την Ασλί Ερντογάν

Σάλπισμα για αντίσταση από την Ασλί Ερντογάν

Η αυτοεξόριστη Τουρκάλα συγγραφέας, που αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 9 ετών για προπαγάνδα στην πατρίδα της, καλεί τους εκδότες και τους αναγνώστες της να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στην επίθεση που δέχεται η ελευθερία της έκφρασης και του λόγου.
Στις 14 Φεβρουαρίου, το τουρκικό δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει οριστική καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Ασλί Ερντογάν, η οποία κατηγορείται από το 2016 για υπονόμευση της εθνικής ενότητας, συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και προπαγάνδα. Η διάσημη Τουρκάλα συγγραφέας, που αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης εννέα ετών, ζει τα τελευταία χρόνια αυτοεξόριστη στη Γερμανία. Μια σκιά του εαυτού της, με φανερά πάνω της τα σημάδια της κακουχίας και των βασανιστηρίων που υπέστη στις τουρκικές φυλακές, τα οποία έχουν επιδράσει αρνητικά στην ψυχολογία της.
Η Ερντογάν δεν δηλώνει πολιτική συγγραφέας ή ακτιβίστρια, είναι αφιερωμένη στη λογοτεχνία και τη μυθοπλασία. Καθώς όμως αντιμετωπίζει μια εξωφρενική ποινή φυλάκισης για μόλις τέσσερα δημοσιευμένα κείμενά της στη φιλοκουρδική εφημερίδα Ozgur Gundem, έστειλε επιστολή προς τους εκδότες της σε όλο τον κόσμο (στην Ελλάδα εκπροσωπείται από τον «Ποταμό» της Αναστασίας Λαμπρία) και προς τους αναγνώστες της ζητώντας να αντιδράσουμε δυναμικά: «Σας καλώ να υψώσετε τη φωνή σας ενάντια σε αυτή την πολύ ισχυρή επίθεση που δέχεται η ελευθερία της γνώμης και του λόγου, αλλά και για κάτι περισσότερο...
Η Τουρκία ξεκίνησε έναν κανονικό πόλεμο εναντίον των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της λογοτεχνίας και πάνω απ’ όλα ενάντια στη ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, στην επιμονή της να συνεχίζει να με τιμωρεί».









Στίχο του Σεφέρη έχει δανειστεί η Ασλί Ερντογάν ως τίτλο του βιβλίου με τα άρθρα για τα οποία διώκεται στην Τουρκία
Η πολυβραβευμένη και πολυμεταφρασμένη συγγραφέας είχε συλληφθεί στις 16 Αυγούστου του 2016 ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της καθ’ όλα νόμιμης φιλοκουρδικής εφημερίδας Ozgur Gundem και εν συνεχεία, αφού της απαγγέλθηκαν ανυπόστατες κατηγορίες, οδηγήθηκε στις τουρκικές φυλακές όπου και παρέμεινε έγκλειστη σε άθλιες συνθήκες για τεσσερισήμισι μήνες.
Μετά την απελευθέρωσή της, έχοντας βρει φιλοξενία στη Γερμανία, εξέδωσε τα «ένοχα» άρθρα της σε βιβλίο που δανείζεται τον τίτλο από στίχο του Σεφέρη «Μήτε κι η σιωπή είναι πια δική σου», το οποίο κυκλοφόρησε μεταξύ άλλων από τις εκδόσεις Penguin, Actes Sud, Kanus, Gylendal, Ramos, Ποταμός και έγινε αμέσως διεθνές μπεστ σέλερ.

Εξοντωτικές ποινές

Στο μεταξύ, η δίκη αναβαλλόταν συνεχώς, όταν πριν από περίπου έναν μήνα ο εισαγγελέας ζήτησε για τους δύο αρχισυντάκτες της Ozgur Gundem και τον πρώην αρχισυντάκτη Ερεν Κεσκίν (επικεφαλής και Οργάνωσης για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) ποινή κάθειρξης 15 χρόνων, τιμωρώντας τους γιατί είναι μέλη του PΚΚ. Για την Ασλί Ερντογάν ζήτησε ποινή από 2 μέχρι 9 έτη για προπαγάνδα. «Το πιο παράλογο», αναφέρει η συγγραφέας στην επιστολή της, είναι «ότι δεν διενεργήθηκε καμία έρευνα για τα άρθρα μου».
Και επαναλαμβάνει ότι δεν είναι προπαγανδιστικά. Ένα από αυτά, το «Ημερολόγιο φασισμού: σήμερα», είναι «ένας εσωτερικός μονόλογος, ένα κείμενο πρόζας... Δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα πολιτικό σε αυτό το κείμενο, είναι εντελώς αφαιρετικό, χωρίς συγκεκριμένο χώρο και χρόνο, μια λογοτεχνική απεικόνιση της εσωτερικής καταστροφής του ατόμου υπό καταπιεστικό καθεστώς...», αναφέρει η συγγραφέας και τονίζει: «Αν είμαι ένοχη, τότε την ενοχή μου μοιράζονται όλοι οι εκδοτικοί οίκοι και οι χιλιάδες αναγνώστες των βιβλίων μου».

Από τη Φυσική στη συγγραφή

Η Ασλί Ερντογάν γεννήθηκε το 1967 στην Κωνσταντινούπολη, σπούδασε στο τμήμα Πληροφορικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου και με υποτροφία του CERN έζησε δύο χρόνια (1991-1993) στη Γενεύη μελετώντας τη Φυσική των Στοιχειωδών Σωματιδίων. Τότε ξεκίνησε η περιπέτειά της με τη συγγραφή, εγκαταλείποντας την επιστημονική έρευνα. Το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο Διηγήματος Sait Faik τον Αύγουστο του 2016, αμέσως μετά τη σύλληψή της, με το σουηδικό βραβείο Τuchoslky, το 2017 με το γερμανικό Erich Maria Remarque Prize.
Ισως ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει πως η γιαγιά της ήταν Εβραία της Θεσσαλονίκης γι’ αυτό και αγαπάει πολύ αυτή την πόλη. Και ο κόσμος της Θεσσαλονίκης την αγαπάει ασφαλώς, αφού έσπευσε να τη συναντήσει τον περασμένο Μάιο στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου, στη ΔΕΘ. Και τότε η Ερντογάν είχε δηλώσει απογοητευμένη για τις διώξεις που υφίσταται στην Τουρκία: «Μπορώ να γυρίσω όλο τον κόσμο εκτός από ένα μικρό σημείο, και αυτό κάνει όλο τον κόσμο να μοιάζει με φυλακή».   
Τίτλοι  Βιβλίων  της Ασλί  Ερντογάν , στη βάση Βιβλιονέτ
(2019) Κοκκινοσκουφίτσα πόλη, Ποταμός
(2017) Μήτε κι η σιωπή είναι πια δική σου, Ποταμός
(2017) Ο θαυμαστός Μανδαρίνος, Ποταμός

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2011) Το τόλμημα της μνήμης, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2009) Οδοιπορικό στην Ιστανμπούλ, Εκδόσεις Καστανιώτη
πηγή

Αποτέλεσμα εικόνας για ασλι ερντογαν

Δεν υπάρχουν σχόλια: