Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Σπανακόπιτα μετά-πασχαλινή

Συνεχίζοντας την αξιοποίηση των περισσευμάτων του πασχαλινού τραπεζιού, ιδού ένας τρόπος να «προωθήσουμε» μια ικανοποιητική ποσότητα από τα βαμμένα αυγά, που κατακλύζουν το ψυγείο. Η μετά-πασχαλινή σπανακόπιτα, είναι εμπνευσμένη από τη ιταλική πασχαλινή πίτα, την torta pasqualina, σπεσιαλιτέ της Λιγουρίας (πρωτεύουσά της είναι η Γένοβα).
[Shutterstock] 
Υλικά:
  • 6 φύλλα χωριάτικα για πίτα 
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 πράσο
  • 300γρ φέτα
  • 50 γρ γκούντα τριμμένη
  • 8 αυγά βρασμένα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 2-3 κουταλιές γάλα
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι
Παρασκευή:
Καθαρίστε και πλύντε το σπανάκι. Βάλτε το σε μια κατσαρόλα, χωρίς να το στραγγίσετε, βάλτε το καπάκι στην κατσαρόλα, και βάλτε το να βράσει με το νερό που θα βγάλει. Όταν είναι έτοιμο, βάλτε το σε ένα τρυπητό να στραγγίσει για μια ωρίτσα. 
Σε μια σοτέζα, βάλτε 5 κουταλιές λάδι και ροδίστε το κρεμμύδι μαζί με το πράσο, αφού τα ψιλοκόψετε. Προσθέστε και το σπανάκι, χοντροκομμένο, και σοτάρετέ το για μερικά λεπτά. Αλατίστε και  πιπερώστε. Αφήστε το να κρυώσει. 
Σε ένα λαδωμένο ταψί, στρώστε ένα φύλλο, αλείψτε το με λάδι και επαναλάβετε με άλλα 2 φύλλα. Απλώστε από πάνω το σπανάκι. Καθαρίστε τα αυγά και κόψτε τα στα δύο. Βάλτε τα αυγά να φωλιάσουν μέσα στο σπανάκι.
Περιχύστε με την κρέμα γάλακτος και από πάνω ρίξτε την φέτα, τριμμένη. Καλύψτε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, πάντα λαδώνοντάς τα. Κόψτε τα κομμάτια αποό τα φύλλα που περισσεύουν, και γυρίστε τις άκρες προς τα μέσα. Κόψτε την πίτα, σχηματίζοντας έναν σταυρό. Αλείψτε την επιφάνεια με το γάλα και τέλος σκορπίστε την τριμμένη γκούντα. 
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: