Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Ο καρκίνος «νίκησε» τη βασίλισσα της σόουλ

Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 76 ετών άφησε χθες στο σπίτι της, στο Ντιτρόιτ, η «βασίλισσα» της σόουλ Αρίθα Φράνκλιν.
Η «κυρία» του πενταγράμμου έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας, με τον οποίο είχε διαγνωστεί από το 2010. Η τελευταία δημόσια εμφάνισή της ήταν τον περασμένο Νοέμβριο.
Μια από τις πιο επιτυχημένες Αμερικανίδες τραγουδίστριες όλων των εποχών η Αρίθα Φράνκλιν, είχε αποσπάσει 19 συνολικά βραβεία Grammy, είχε εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων, ενώ τα κομμάτια της πάντα βρίσκονταν στην πρώτη θέση των παγκόσμιων charts.

Η Αρίθα Φράνκλιν δεν ήταν απλώς η φωνή. Ήταν η δύναμη, η παρουσία, το εύρος. Από τα gospel στη soul, από το r&b στην τζαζ, η Βασίλισσα της Soul πάταγε σε όλες τις νότες και σ’ έκανε να πιστέψεις την αλήθεια της. Σε τραβούσε στον κόσμο της,.Η Φράνκλιν δεν τραγουδούσε. Ερμήνευε, κήρυττε κι έπειθε. Ήταν αυτή που άνοιξε τον δρόμο για τις γυναίκες στον χώρο της και όχι μόνο.«Κανένας δεν ενσωματώνει πληρέστερα την σύνδεση ανάμεσα στο πνεύμα των αφρικοαμερικανών, τα μπλουζ, την r&b, το rock and roll - τον τρόπο που οι δυσκολίες και η θλίψη μεταμορφώνονται σε κάτι γεμάτο ομορφιά και ζωντάνια κι ελπίδα. Η αμερικάνικη ιστορία δακρύζει με χαρά όταν τραγουδάει η Αρίθα», έγραψε για την Φράνκλιν ο Μπαράκ Ομπάμα στο New Yorker, λίγους μήνες μετά την μυθική της εμφάνιση στα Kennedy Center Honors το 2015, όταν τίμησε την Carole King, τραγουδώντας το «(You Make me Feel Like) A Natural Woman» και αναγκάζοντας τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ να δακρύσει στα θεωρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: