Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Έφυγαν και οι τρεις με ένα παράπονο…

 




Ο Γέροντας Ακάκιος o Καυσοκαλυβίτης απαντάει σε ερωτήσεις.
Ερώτηση: …Εμείς διακονούμε μέσα στον κόσμο. Είμαστε κληρικοί και πνευματικοί. Πολλοί καταφεύγουν κοντά μας, άνθρωποι.. να τους οδηγήσουμε στον Χριστό, χωρίς όμως να έχουμε φθάσει στον Χριστό, να είμαστε θεοφόροι. Τί έχετε να μας πείτε για να μην αποκάμουμε και να μην απελπιστούμε;
 Γέροντας Ακάκιος: Βέβαια δεν νομίζω ότι είμαι ο πιο κατάλληλος για να συμβουλεύσω πνευματικούς, αλλά όχι, δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια απελπισίας. Και στις μέρες μας, παρόλο ότι δεν έχουμε θεοφόρους -τουλάχιστον δεν μας έδειξε ο Θεός θεοφόρους γιατί πάντοτε υπάρχουν κρυφοί Άγιοι· σε όλες τις εποχές θα υπάρχουν Άγιοι έστω και κρυφοί. Ο Θεός δεν μας τους παρουσιάζει σήμερα, έχει τους λόγους Του.
Θα μου πείτε, ποιοί είναι οι λόγοι;
Μπορώ να σας πω ότι και οι τρεις Άγιοι φύγαν με ένα παράπονο.



Ερώτηση: Ποιοί τρεις Άγιοι;
Γέροντας Ακάκιος: Πορφύριος, Παΐσιος και Ιάκωβος. Οι Άγιοι που αγιοκατάταξε η Εκκλησία μας τώρα τελευταία. Φύγαν με ένα παράπονο και είμαι εις θέση να σας το πω από πρώτο χέρι. Ότι οι πλείστοι των ανθρώπων τους πλησίαζαν είτε για να λύσουν ένα πρόβλημα, για να τους θεραπεύσουν μία αρρώστια, είτε να μάθουν κάτι για το μέλλον. Για τέτοια πράγματα. Όμως οι πλείστοι δεν ερχόντουσαν με σκοπό να ωφεληθούν, με σκοπό την μετάνοια και την σωτηρία της ψυχής τους.
Ο Άγιος Πορφύριος μου έλεγε ότι εγώ κάνω ένα θαύμα για να τους συγκινήσω, να έρθουν σε μετάνοια, δεν κάνω για κανέναν άλλον λόγο.
Ίσως επειδή συμπεριφερόμασταν έτσι ο Θεός μας έκρυψε τους Αγίους, αλλά μας δείχνει, μας φανερώνει πνευματικά αναστήματα αξιόλογα. Ξέρω πολύ καλά ότι τουλάχιστον στην Ελλάδα και στην Κύπρο υπάρχουν αρκετοί αξιόλογοι πνευματικοί που μπορεί να μην έφτασαν στα μέτρα των θεοφόρων αλλά έχουν προχωρήσει αρκετά πνευματικά και με την πείρα τους και με την αγάπη τους μπορούν να στηρίξουν τους πιστούς. Νομίζω ότι αυτοί οι πνευματικοί έχουν συναίσθηση και συνειδητοποίηση των μέτρων τους και δεν θα προχωρήσουν να πάρουν, όπως έλεγε ο Παΐσιος, πένσες και κατσαβίδια να μπουν στο βάθος της ψυχής και να αρχίσουν να δουλεύουν, γιατί μπορεί να κάνουν ζημιά. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι πλείστοι.. από αυτούς τους πνευματικούς που εμπιστευόμαστε. Και απ’ ό,τι βλέπω κι εγώ σαν μοναχός που πάρα πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα και στην Κύπρο στρέφονται σε εμένα και.. [σ.σ. ακατανόητο] βλέπω ότι αρκετοί πνευματικοί τόσο εδώ στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, βοηθούν τους ανθρώπους σήμερα και μάλιστα αναλώνονται και κουράζονται και φθάνουν σε κοπώσεις. Άξιος ο μισθός τους.
***
Απομαγνητοφώνηση Φαίη για το ΑΒΕΡΩΦ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: