Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Άναυδοι έμειναν οι Τούρκοι όταν στις αρχαιολογικές ανασκαφές που διεξάγουν στην περιοχή Küçükçekmece και στην τοποθεσία Göl Havzası, βρέθηκαν προς ενός οργανωμένου βυζαντινού φαρμακείου που περιείχε πολλούς αμφορείς και δοχεία με σπάνια φάρμακα της εποχής, την ίδια περίοδο που στην Ευρώπη οι άνθρωποι πέθαιναν σαν τα σπουργίτια από τις διάφορες επιδημίες και ο πολιτισμός τους ήταν ακόμα ο πολιτισμός της τρώγλης.
Συγκριμένα στις ανασκαφές που διεξάγει το αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστήμιου Kocaeli της Κωνσταντινούπολης, ανασκαφές που άρχισαν από το 2007 και μετά από μια μικρή διακοπή συνεχιστήκαν το 2009, βρέθηκαν αυτές τις μέρες εκατοντάδες φαρμακευτικά δοχεία σε μια σπάνια ανακάλυψη που δείχνει για άλλη μια φορά το μεγάλο πολιτιστικό – ιατρικό επίπεδο του Βυζαντίου.
Όπως αναφέρεται, ανακάλυψαν ένα οργανωμένο βυζαντινό φαρμακείο που πρέπει να είχε δημιουργηθεί την περίοδο 620 με 640 μ Χ, όταν την Κωνσταντινούπολη πολιορκούσαν τότε οι Αβάροι και οι Βούλγαροι και ο βυζαντινός στρατός και υπήρχαν αυξημένες ιατρικό-φαρμακευτικές ανάγκες.
Ο ίδιος ο καθηγητής του Αρχαιολογικού τμήματος, Sengül Aydıngün, ομολόγησε ότι έχει μείνει έκπληκτος από την οργανωμένη σειρά των αμφορέων που περιείχαν σπάνια φάρμακα της εποχής, τα οποία και σήμερα αναδίδουν χαρακτηριστικές οσμές για πολλά προβλήματα υγείας και που δείχνουν το πολύ ανώτερο επίπεδο της ιατρικής περίθαλψης που παρείχε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου καθηγητή, έχουν μέχρι τώρα ανακαλυφθεί και συλλεχτεί περί τα 7000 δοχεία με φάρμακα, γεγονός που δείχνει ότι επρόκειτο για ένα από τα μεγαλύτερα φαρμακεία της εποχής σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι έρευνες, όπως αναφέρουν οι Τούρκοι, θα συνεχιστούν καθώς υπάρχει προσδοκία; για περισσότερες ανακαλύψεις στην περιοχή όπου ανέτειλε για άλλη μια φορά το μεγαλείο του Βυζαντίου, δηλαδή της μεγάλης Ανατολικής Ρωμαίικης Αυτοκρατορίας.
Σκεφτείτε την Ρωμιοσύνη του τότε και τον… Νεοελληνισμό του σήμερα!
nikosxeiladakis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου