Τα τελευταία χρόνια δεκάδες νέες δίαιτες και είδη διατροφής έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα γυναικεία περιοδικά και το internet, με αποτέλεσμα πια να έχουμε ξεχάσει τη διατροφή εκείνη που ανέθρεψε γενιές Ελλήνων. Εμείς αντιστεκόμαστε στη μόδα της εποχής και στηρίζουμε για τους παρακάτω λόγους τη μεσογειακή διατροφή, που χιλιάδες διατροφολόγοι παγκοσμίως επιμένουν πως είναι η πιο ισορροπημένη και υγιεινή. Ορίστε 10 λόγοι για να το κάνεις και εσύ.
1. Βοηθά στο αδυνάτισμα
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, όσοι ακολουθούν το μεσογειακό μοντέλο διατροφής μειώνουν αισθητά τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου. Επιπλέον, μελέτη του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης διαπίστωσε ότι μια διατροφή πλούσια σε “καλά λιπαρά”, όπως η μεσογειακή είναι πολύ πιο αποτελεσματική στο αδυνάτισμα απ’ ό,τι κάποια που περιορίζει τις θερμίδες και τα λιπαρά.
2. Χαρίζει μακροζωία
Ένας στους δέκα κατοίκους στο ιταλικό χωριό, Acciaroli, που βρίσκεται στις όχθες της Μεσογείου, πεθαίνει μετά τα 100. Το μυστικό τους; Μια υγιεινή μεσογειακή διατροφή αρωματισμένη με άφθονο δεντρολίβανο, που λέγεται ότι βοηθάει στην λειτουργία του εγκεφάλου.
3. Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας
Μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, διαπίστωσε πως οι ηλικιωμένοι που επέλεξαν να ακολουθήσουν μία μεσογειακή διατροφή διατήρησαν περισσότερο όγκο εγκεφάλου σε διάστημα τριών ετών από εκείνους που δεν την ακολούθησαν τόσο πιστά.
4. Προστατεύει από ποικίλες ασθένειες
Σύμφωνα με ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου των Υπουργείων Εξωτερικών των ΗΠΑ, η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 57%, μεγάλων καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 29% και διαβήτη τύπου 2 κατά 30%.
5. Ενισχύει τις σεξουαλικές επιδόσεις των αντρών
Προβλήματα στην κρεβατοκάμαρα; Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, η μεσογειακή δίαιτα μειώνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας και αυξάνει τα επίπεδα ανδρικής τεστοστερόνης. Φασολάκια κανείς;
6. Μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ADHD (Διαταραχής Υπερκινητικότητας και Ελλειμματικής Προσοχής)
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics διαπίστωσε ότι τα παιδιά που καταναλώνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος είναι επτά φορές πιο πιθανό να έχουν τη συγκεκριμένη διαταραχή. Αναφέρεται επίσης ότι οι νέοι που σπάνια τρώνε ψάρια, ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά εμφανίζουν και αυτοί συχνά συμπτώματα ADHD.
7. Καταπολεμά την οστεοπόρωση
Οι γυναίκες που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή έχουν έως 30% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν κάποια στιγμή στιγμή στη ζωή τους από κατάγματα ισχίου. Επιστήμονες από τη Βαυαρία πιστεύουν επίσης ότι τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν σ’ αυτή τη διατροφή, μπορούν να προστατεύσουν και από την οστεοπόρωση.
8. Βοηθά στην μείωση του πόνου της αρθρίτιδας
Μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Kent απέδειξε πως η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τους δείκτες της φλεγμονής και να βελτιώσει την κάμψη του γόνατος και την περιστροφή του ισχίου σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα, ενώ μια ξεχωριστή ιαπωνική μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
9. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου
Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία με επικεφαλής τον Ρόι Χάρντμαν του Κέντρου Ανθρώπινης Ψυχοφαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Σουίνμπερν στη Μελβούρνη, η διατροφή αυτή συνδέεται με την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου και κυρίως με καλύτερη μνήμη, αλλά επίσης και με βελτίωση της προσοχής και της γλωσσικής ικανότητας.
10. Βοηθά στην αύξηση της καλής χοληστερίνης
Όλοι οι επιστήμονες υγείας, γιατροί και διαιτολόγοι συστήνουν το μεσογειακό πρότυπο διατροφής ως το πλέον ενδεδειγμένο για την αύξηση της καλής χοληστερίνη (HDL), η οποία αποτελεί προστατευτικό παράγοντα έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
11. Κάνει καλό στη χολή
Σύμφωνα με πρόσφατες γαλλικές ιατρικές έρευνες, τα άτομα που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων, λαχανικών, ελαιόλαδου και ψωμιού ολικής αλέσεως διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο να υποβλυθούν σε χολοκυστεκτομή και μάλιστα κατά 11-27%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου