Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

Οι αναισθησιολόγοι της Σάμου αρνούνται τις εκτρώσεις για λόγους ηθικής !

Οι αναισθησιολόγοι της Σάμου αρνούνται τις εκτρώσεις για λόγους ηθικής 

Το σύνολο των αναισθησιολόγων του Νοσοκομείου Σάμου, με απόφασή τους που κοινοποιήθηκε έγγραφα στη διοίκηση του νοσοκομείου, αρνούνται να χορηγούν αναισθησία σε περιπτώσεις διακοπής κύησης, εκτός αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι κινδύνου της ζωής ή της υγείας της εγκύου. Σύμφωνα με το σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ που μετέδωσε την είδηση, αν και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη ανακοίνωση για το θέμα, οι αναισθησιολόγοι επικαλούνται το άρθρο 31 του Νόμου 3418/2005 (κώδικας ιατρικής δεοντολογίας) το οποίο αναφέρει πως «ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στις διαδικασίες τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της υγείας της». Να σημειώσουμε ότι μέχρι πρότινος πραγματοποιούνταν διακοπές κυήσεως στο νοσοκομείο του νησιού, με τη συναίνεση της εγκύου ή των γονέων σε περιπτώσεις ανήλικης όπως εξάλλου και ο νόμος ορίζει. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σταθμού Αιγαίου της ΕΡΤ πάντα, η διοίκηση του Νοσοκομείου φαίνεται να μην έχει το δικαίωμα να υποχρεώσει τους αναισθησιολόγους και τους μαιευτήρες να συμμετάσχουν σε "διακοπή" εγκυμοσύνης και έτσι το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αφού οι γυναίκες που αποφασίζουν να μη συνεχίσουν την εξέλιξη της εγκυμοσύνης την οποία δεν επιθυμούν, δεν θα μπορούν να το κάνουν στο μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού που είναι το νοσοκομείο Άγιος Παντελεήμονας αλλά να ταξιδέψουν για αυτό στην Αθήνα.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΓΕ!

Ανώνυμος είπε...

Άριστα πράττουν οι συνάδελφοί μου σχετικώς.
Σας πληροφορώ ότι και σε άλλα Νοσοκομεία ιατροί άλλων ειδικοτήτων που εμπλέκονται στη σχετική διαδικασία αρνούνται την οιαδήποτε "συνεισφορά" τους σε αυτήν για λόγους ηθικής και θρησκευτικής συνειδήσεως.
Λ.Ν.

maria.p. είπε...

Μπράβο στους αναισθησιολόγους.

Ανώνυμος είπε...

''Φροντιζω την ψυχη μου καθε μερα,..''
Δοξα τω Θεω κ ευχαριστουμε !!
Τις Θεος Μεγας!!!
Χριστος Ανεστη!!

Ανώνυμος είπε...

Σας παραθέτω την επιεικέστατα κατάπτυστη σχετική παρέμβαση του κ.Βαρνάβα, γενικού γραμματέα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κατά τα άλλα..., που αποκαλύπτει το μέγεθος της ηθικής διαβρώσεως που μαστίζει μερίδα του ιατρικού κόσμου της χώρας μας!
http://www.samostimes.gr/portal2/index.php/nea-samos/koinonia/111-na-lavoun-thesi-oloi-oi-foreis-tou-nisioy-gia-to-thema-tis-diakopis-ton-ektroseon
Λ.Ν.