...και το άφθαρτο λείψανό της στην Κέρκυρα!
Η Αγία Θεοδώρα γεννήθηκε το 815 μ.Χ., στην Παφλαγονία της Μικράς Ασιάς. Απέκτησε με τον εικονομάχο αυτοκρατορα Θεόφιλο έναν υιό το Μιχαήλ και πέντε θυγατέρες τη Θέκλα, την Άννα, την Αναστασία, την Πουλχερία και τη Μαρία. Η αυτοκράτειρα Θεοδώρα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πολιτική και θρησκευτική πάλη γύρω από το ζήτημα της λατρείας ή όχι των εικόνων, που είχε ξεκινήσει ήδη από το 730 μ.Χ., από τον ιδρυτή της δυναστείας των Ισαύρων Λέοντα τον Γ. Η διαμάχη αυτή χώρισε το Βυζάντιό σε δύο μέρη στους εικονολάτρες και στους εικονομάχους. Ο αυτοκράτορας Θεόφιλος ακολούθησε εικονομαχική πολιτική. Με βασανιστήρια, διώξεις και καταστροφή ιερών κειμηλίων και εικόνων (π.χ. ασβέστωναν τις ιερές Εικόνες). Η αυτοκράτειρα Θεοδώρα έμεινε πιστή στις θρησκευτικές αρχές που είχε διδαχθεί από τους γονείς της και μαζί με τα παιδία της κρυφά στα διαμερίσματα της αλλά και σ'; επισκέψεις στην μητέρα της, απέδιδαν τις πρέπουσες τιμές στους Αγίους. Αποκαλούσαν μητέρα και παιδία τις ιερές Εικόνες ''καλά νινιά'' για να μην καταλάβει κάτι ο αυτοκράτορας. Το 842 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Θεόφιλος αρρώστησε βαριά από δυσεντερία τόσο που παραμορφώθηκε το στόμα του και ο λάρυγγάς του είχε βγει έξω. Σε όραμά της η αυτοκράτειρα Θεοδώρα είδε, την άχραντο Θεοτόκο με το θείο βρέφος αγκαλιά, περιστοιχισμένη με λαμπροφορεμένους αγγέλους, οι οποίοι έδερναν το Θεόφιλο ανελέητα. Καθώς ξύπνησε άκουσε το σύζυγο της να λέει αναστενάζοντας,’’Αλίμονό σε μένα τον άθλιο και δυστυχή. Για τις αγίες Εικόνες με κτυπάνε.’’; η Θεοδώρα παρακαλούσε θερμά την εικόνα του Χριστού που είχε βγάλει από τα σεντούκια, να τον λυπηθεί. Ξαφνικά ο Θεόφιλος άρπαξε και καταφιλούσε μια εικόνα, που σαν εγκόλπιο είχε κρεμασμένη ένας από τους παρευρισκομένους. Το θαύμα έγινε και το στόμα και ο λάρυγγάς του επανήλθαν στη φυσιολογική τους κατάσταση.
Με το θάνατο του συζύγου της το 842 ανέβηκε στο θρόνο ο ανήλικος υιός της Μιχαήλ σε ηλικία τριών ετών. Η Αυγούστα, ως επίτροπος του υιού της συγκρότησε και επικύρωσε τα πρακτικά της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας (787), κατέβασε από τον πατριαρχικό θρόνο τον εικονομάχο Ιωάννη, τον έβδομο και ανέβασε το Μεθόδιο. Επίσης αποφασίστηκε η οριστική αναστήλωση των ιερών Εικόνων. Έδωσε εντολή ν' αφεθούν ελεύθεροι από τις φύλακες και να επιστρέψουν από τις εξορίες όσοι εξαιτίας των εικόνων είχαν βασανισθεί και διωχθεί. Με απόφαση Συνόδου το 842, συγκεντρώθηκαν στην Αγία Σοφία όσοι Πατέρες , μοναχοί , κληρικοί είχαν διασωθεί από την αυτοκρατορική οργή και μ'επικεφαλής την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα και τον υιό της Μιχαήλ, τέλεσαν λιτανεία των Ιερών Εικόνων με θυμιατά, λαμπάδες και επανέφεραν στους ναούς τις ιερές Εικόνες. Η εκκλησία μας τιμά και εορτάζει αυτό το γεγονός κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή των Νηστειών, η οποία ονομάσθηκε Κυριακή της Ορθοδοξίας.
Όμως κηδεμόνας του Μιχαήλ ήταν ο αδερφός της Βάρδας, άνθρωπος ποταπός και ασεβής, που παρέσυρε σε ανόσιες πράξεις τον ανιψιό του. Αφού συκοφάντησε για κατάχρηση του αυτοκρατορικού ταμείου τη Θεοδώρα και πως επιβουλευόταν τον υιό της, κατάφερε να ξεσηκώσει το Μιχαήλ εναντίον της και την έκλεισε στο μοναστήρι των Γαστρίων μαζί με τις κόρες της.
πηγή
2 σχόλια:
ΜΕΓΑΛΕς ΓΥΝΑΙΚΕς !
Έχει πλάκα η ιστορία του Θεόφιλου που τά βρήκε πολυ σκούρα μέ τις γυναίκες ! Μά ήταν και αυτό φλέρτ , πήγε να πεί στην Κασσιανή ΄΄εκ γυναικός τά φαύλα ΄΄; Τιποτα άλλο δέν βρήκε να της πεί ; Τι αμηχανία και αυτή ! Η Θεοδώρα του έπαιξε πολύ μεγάλο παιχνίδι με τις εικόνες ! Ακόμα και η πεθερά του έδινε στά παιδιά γλυκά και τους δίδασκε για τις εικόνες και τους έλεγε αυτά να μήν τά πείτε στον πατέρα Όμως το μικρό μέ την αθωότητά του, όπως όλα τά παιδιά, τά είπε όλα και ότι τους είπε ΄΄νά μήν τά πούν στον πατέρα ΄΄......! Πολύ ωραία υπόθεση για ένα ιστορικό μυθιστόρημα ! Απορώ πώς ξέφυγε του Κώστα Κυριαζή που έγραψε μέ ανεπανάληπτο τρόπο την ιστορία της μάχης του Ματζικέρτ μέ τον Ρωμανό τον Δ' τον Διογένη καί το κάθαρμα της ιστορίας τον Μιχαήλ Ψελλό ,και αρκετά άλλα Από τις πιο γλυκές σελίδες της ιστορίας ! Θά έπρεπε την Κυριακή της ορθοδοξίας να την καθιερώναμε κάι ως γιορτή της γυναίκας ,μέ τόσους γυναικείους ρόλους Τοσες γυναίκες έβαλαν στην άκρη έναν ολόκληρο αυτοκράτορα καί σφράγισαν την ιστορία Ο ιστορικός μας Παπαρρηγόπουλος λέει οτι οι εικόνες βρήκαν καταφύγιο μέσα στό ίδιο το παλάτι που τις κατεδίωκε ! Το κλασικό ευρωπαϊκό θέατρο δηλαδή η όπερα στηρίζεται σέ τόσο γελοία σενάρια μέ ερωτικές ίντριγκες ενώ αυτές οι γλυκές ιστορίες μπορεί να θεωρηθούν η συνέχεια του αρχαίου θεάτρου που μας διδάσκουν στάση ζωής ,τί σημαίνει να΄είσαι ΓΥΝΑΙΚΑ ..... Όσο για τον Θεόφιλο τί σημαίνει να είσαι μ.....
Δημοσίευση σχολίου