Κάνε κάτι απλό: ξεκίνα με ένα ποτήρι νερό και πρόσφερε άλλο ένα σε κάποιον άλλο, συμβουλεύουν τα μέλη της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, (ΕΝΕ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, επισημαίνοντας ότι η επαρκής πρόσληψη υγρών είναι ένας από τους κανόνες πρόληψης της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (ΧΝΝ). Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού εορτάζεται από το 2006 κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου στοχεύοντας στην κινητοποίηση της ιατρικής κοινότητας, των αρμόδιων αρχών και του κοινού για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας των νεφρών. Στην Ελλάδα, η εκστρατεία υποστηρίζεται από την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρία (ΕΝΕ) με δράσεις ενημέρωσης σχετικά με την Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ) και υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας.
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΕΝΕ Δημήτρης Γούμενος, καθηγητής Νεφρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, η ΧΝΝ είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας που χαρακτηρίζεται από έλλειψη συμπτωμάτων κατά τα αρχικά στάδιά της. Ειδικότερα, είναι δυνατόν κάποιος να χάσει έως και 90% της νεφρικής του λειτουργίας και να μην εμφανίζει συμπτώματα. Στην Ελλάδα 10% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 1.000.000 άτομα, πάσχουν (στην αρχική φάση τα συμπτώματα είναι ήπια) από την ασθένεια. «Οι δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στις μέρες μας, δυσχεραίνουν και την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. Η ΕΝΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πρόληψη και κατάλληλη θεραπεία μιας ασθένειας που, όπως δείχνουν τα στοιχεία, θα συνεχίσει να πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού» τόνισε ο κ. Γούμενος.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΕΝΕ Θεοφάνη Αποστόλου, Νεφρολόγος Διευθυντής ΕΣΥ Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», 12.500 άτομα υποβάλλονται σήμερα σε αιμοκάθαρση στα 164 κέντρα που λειτουργούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Έως σήμερα έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού 2492 άτομα, ενώ περιμένουν για μόσχευμα 1500 ασθενείς. Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στην έλλειψη πτωματικών μοσχευμάτων, κάνοντας λόγο για χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι κρίσιμη, καθώς η επαρκής θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της προλαμβάνοντας την ανάγκη για σοβαρή ιατρική παρέμβαση, αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή ακόμη και μεταμόσχευση. Σε πρώιμο στάδιο, η διάγνωση της ΧΝΝ μπορεί να γίνει με τις συνήθεις εξετάσεις ούρων ή αίματος, ανέφερε η αντιπρόεδρος της ΕΝΕ, Αικατερίνη Παπαγιάννη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεφρολογίας ΑΠΘ. Οι «χρυσοί» κανόνες για την καλύτερη φροντίδα των νεφρών, σύμφωνα με την κ. Παπαγιάννη είναι: καθημερινή άσκηση, υγιεινή διατροφή, σωστή ενυδάτωση, διακοπή του καπνίσματος, αποφυγή κατανάλωσης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, έλεγχος αίματος και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου