Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Τα παιδιά μελετούν τον Ποντιακό Ελληνισμό



Η «Ομάδα Μελέτης Ποντιακού Ελληνισμού» των μαθητών του 3ου Λυκείου Αιγάλεω, εμπνέεται από την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών», και μελετά την ποντιακή διάλεκτο.
Οι μαθητές, με τον συντονισμό του καθηγητή τους Χρήστου Δάλκου, καταγράφουν προφορικές μαρτυρίες στα Ποντιακά και βοηθούν έτσι στην μελέτη της πλέον ομιλούμενης ελληνικής διαλέκτου.
Η δουλειά τους θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση με θέμα «Η Διάλεκτος των Ελλήνων του Πόντου» που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου στο 3ο Λύκειο Αιγάλεω.
Στην εκδήλωση περιλαμβάνεται ομιλία του γλωσσολόγου και πρώην διευθυντή του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών Ν. Κοντοσόπουλου , ενώ ο ιστορικός Β. Αγτζίδης θα αναφερθεί στο ρόλο των προφορικών μαρτυριών ως στοιχείου για την κατανόηση της ιστορίας.
Οι ποντιακοί χοροί και τα τραγούδια δεν θα λείψουν, αφού το συγκρότημα της Μουσικοχορευτικής και Πνευματικής Εστίας Ποντίων και φίλων Αιγάλεω «Ο Καύκασος» θα ντύσει μουσικά την διοργάνωση.
Η συνδιοργάνωση της εκδήλωσης ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 5ο Γυμνάσιο Αιγάλεω, το 3ο Γενικό Λύκειο Αιγάλεω, και τον Ποντιακό Σύλλογο «Ο Καύκασος» και θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του 3ου Λυκείου Αιγάλεω στις 7 μ.μ.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: