Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Απαραίτητες συστάσεις για την ηφαιστειακή σκόνη

http://www.sigmalive.com/files/imagecache/full_image/files/node_images/6/8/5/223685/volcano_philippines.jpg

Της Αναστασίας Μοσχοβάκη

Οι δυσμενείς επιδράσεις της ηφαιστειακής σκόνης εκδηλώνονται με συμπτώματα όπως ερεθισμός ματιών, οίδημα βλεννογόνων, ξηρότητα λαιμού, μπούκωμα, δύσπνοια, φαγούρα και άλλες αλλεργικές εκδηλώσεις.

Είναι αρκετά μεγάλος ο αριθμός των ατμοσφαιρικών ρύπων που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα των βιομηχανικών κέντρων και δημιουργούνται τόσο από σταθερές εγκαταστάσεις (π.χ. βιομηχανικές μονάδες, σταθμοί παραγωγής ενέργειας), όσο και από τα αυτοκίνητα. Σημαντικός είναι ο κίνδυνος αλληλεπίδρασης της ηφαιστειακής σκόνης με τους ρύπους αυτούς.

Το είδος των νοσημάτων από τα οποία πάσχει ο οργανισμός καθώς και το status υγείας του είναι πολύ σημαντικά. Οι δυσμενείς επιδράσεις των ρύπων αυξάνουν όταν ένα άτομο πάσχει από ορισμένα νοσήματα όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, στεφανιαία νόσο, καταστάσεις χρόνιας ιγμορίτιδας, ιδιαίτερα όταν τα νοσήματα αυτά δεν θεραπεύονται επαρκώς. Οι καπνιστές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι.

Μέτρα πρόληψης
• Να αποφεύγετε το κάπνισμα.

• Αναβάλλετε το ταξίδι σας σε χώρες με υψηλή συγκέντρωση ηφαιστειακής σκόνης, εάν αυτό είναι εφικτό. Σε περίπτωση που ευρίσκεστε σε περιοχή με αυξημένη συγκέντρωση ηφαιστειακής σκόνης μην κυκλοφορείτε στο εξωτερικό περιβάλλον. Να αποφύγετε να κυκλοφορείτε σε περιοχές με αυξημένους δείκτες βιομηχανικών ρύπων.

• Ειδικά κλιματιστικά συστήματα που κατακρατούν επαρκώς τα σωματίδια του περιβάλλοντος αέρα είναι χρήσιμα. Τα κλιματιστικά συστήματα πρέπει να συντηρούνται με επιμέλεια.

• Τα παράθυρα στο αυτοκίνητο και στο σπίτι πρέπει να διατηρούνται κλειστά. Τα διπλά τζάμια συντελούν στην απομόνωση των εσωτερικών χώρων από το εξωτερικό περιβάλλον.

• Να κάνετε ένα χλιαρό μπάνιο, μετά την επιστροφή σας στο σπίτι από την δουλειά.

• Να μην αμελείτε τους περιοδικούς σωστούς ιατρικούς ελέγχους και την αγωγή που σας χορηγείται μετά από αυτούς για να έχετε άριστη ρύθμιση των χρόνιων νοσημάτων από τα οποία πάσχετε.

• Εάν πάσχετε από ορισμένα νοσήματα (π.χ. άσθμα), μπορεί να χρειαστείτε προφυλακτική αγωγή σε περίπτωση επαφής με αυξημένες συγκεντρώσεις ηφαιστειακής σκόνης.



Η Αναστασία Μοσχοβάκη είναι Ιατρός, Ειδική Παθολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: