
Στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, το έτος 282, ζούσε ένα χριστιανικό ανδρόγυνο, ο Δωρόθεος και η Ευσεβία. Επειδή δεν είχαν παιδιά, παρακαλούσαν τον Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί, υποσχόμενοι ότι θα το αφιερώσουν σε Εκείνον.
Ο Θεός άκουσε την προσευχή τους και απέκτησαν ένα κορίτσι ημέρα Κυριακή. Γι' αυτό και το ονόμασαν Κυριακή. Αφού τη βάπτισαν, την ανέθρεψαν σύμφωνα με τη διδασκαλία του Κυρίου και τη διατήρησαν παρθένο, επειδή επρόκειτο να την αφιερώσουν στον Θεό.
Όταν ο ασεβής Διοκλητιανός άρχισε τον διωγμό κατά των χριστιανών, συνελήφθησαν μαζί με την Αγία και οι γονείς της και οδηγήθηκαν στον τύραννο. Εκείνος, αφού τους ανέκρινε, μαστίγωσε τους γονείς της και τους έστειλε στον δούκα Ιούστο, που βρισκόταν στη Μελιτινή της Μικράς Αρμενίας, τη σημερινή Μαλάτεια. Την Κυριακή την έστειλε στον Καίσαρα Μαξιμιανό, που βρισκόταν στη Νικομήδεια.
Ο Μαξιμιανός την ανέκρινε και, βλέποντας ότι έμενε σταθερή στην πίστη του Χριστού, την έριξε στο έδαφος και τη μαστίγωσε για πολλές ώρες. Επειδή όμως η Αγία προσευχόταν, ο τύραννος οργιζόταν με τους στρατιώτες που τη βασάνιζαν. Τότε η Αγία του είπε:
«Μη γελιέσαι, Μαξιμιανέ. Ποτέ δεν θα με νικήσεις, γιατί με βοηθεί ο Θεός.»
Ο Μαξιμιανός, κουρασμένος πλέον, την έστειλε στον άρχοντα της Βιθυνίας, τον Ιλαριανό.
Ο Ιλαριανός, αφού την ανέκρινε, την οδήγησε στον ναό των ειδώλων. Εκεί η Αγία προσευχήθηκε και έγινε μεγάλος σεισμός, που γκρέμισε τα είδωλα και τα έκανε σκόνη. Αμέσως μετά σηκώθηκε ανεμοστρόβιλος, που σκόρπισε τη σκόνη τους στον αέρα. Έπειτα έπεσε κεραυνός και έκαψε το πρόσωπο του Ιλαριανού. Εκείνος έπεσε από τον θρόνο του και πέθανε.
Ο διάδοχός του, όταν πληροφορήθηκε όσα συνέβησαν, καταδίκασε την Αγία να καεί στη φωτιά. Οι υπηρέτες άναψαν μεγάλη πυρά και την έριξαν μέσα. Η Αγία σήκωσε τα χέρια της στον ουρανό και προσευχόταν για πολλή ώρα. Παρόλο που ο καιρός ήταν καθαρός και καλοκαιρινός, κατέβηκε σύννεφο από τον ουρανό και έσβησε όλη τη φωτιά, χωρίς να πάθει καμία βλάβη η Μάρτυρας.
Ύστερα ο τύραννος άφησε εναντίον της διάφορα θηρία. Εκείνα όμως δεν της έκαναν κανένα κακό, αλλά κυλιούνταν ήρεμα στα πόδια της σαν αρνιά. Βλέποντας το θαυμαστό αυτό γεγονός, πολλοί ειδωλολάτρες πίστεψαν στον Χριστό.
Κατόπιν η Αγία φυλακίστηκε. Την επόμενη ημέρα ο άρχοντας κάθισε στο δικαστήριο και εξέδωσε την τελική καταδικαστική απόφαση σε θάνατο. Οι δήμιοι την οδήγησαν έξω από την πόλη για να την αποκεφαλίσουν.
Η Αγία ζήτησε λίγο χρόνο για να προσευχηθεί. Αφού προσευχήθηκε για αρκετή ώρα, δίδαξε τους χριστιανούς που την είχαν ακολουθήσει. Έπειτα ξάπλωσε στο έδαφος και παρέδωσε την ψυχή της στα χέρια του Θεού.
Όταν οι στρατιώτες πλησίασαν για να την αποκεφαλίσουν, τη βρήκαν ήδη νεκρή και έμειναν έκθαμβοι. Τότε ακούστηκε θεϊκή φωνή που τους έλεγε:
«Πηγαίνετε, αδελφοί, και διηγηθείτε σε όλους τα μεγαλεία του Θεού.»
Οι στρατιώτες επέστρεψαν δοξάζοντας τον Θεό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου