Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

Η Παναγιά μας!!

Μπορεί να είναι εικαστικό 2 άτομαΠαναγία η"Δεξιοκρατούσα", όταν κρατάει τον Χριστό στο δεξί της χέρι και όχι προς το μέρος της καρδιάς της. 
Η Βρεφοκρατούσα, η Γλυκοφιλούσα, η Πλατυτέρα των Ουρανών, η Οδηγήτρια. Η Παναγία η "Εσφαγμένη" ονομάστηκε έτσι γιατί κατά την Παράδοση μοναχός θύμωσε μαζί της και με μαχαίρι κτύπησε την εικόνα της Παναγίας στο πρόσωπο. Τότε από την εικόνα άρχισε να τρέχει αίμα, ενώ ο μοναχός τυφλώθηκε και έκανε ως τρελός. Ο μοναχός ζήτησε συγγνώμη και συγχωρήθηκε, αλλά το χέρι που κτύπησε την Παναγία τιμωρήθηκε, αφού έμεινε άλιωτο μετά τον θάνατο του μοναχού. 
Υπάρχει ακόμη η Παναγία η " Πυροβοληθείσα", στη Μονή Βατοπεδίου, αφού την εικόνα της την κτύπησαν με όπλο Τούρκοι.
Από τα θαύματά της ονομάστηκε Γοργοϋπήκοος, Ελεούσα, Ελεήστρα, Γιάτρισσα, Θεραπεία, Αιματούσα ( σταματά την αιμορραγία), Υγεία, Υπακοή, Ψυχοσώστρα, Παραμυθία, Παρηγορήτρα, Παυσολύπη, Φανερωμένη, Μυροβλύτισσα.
Οι πιστοί την αποκάλεσαν Χρυσοκελλαριά, Χρυσοσπηλιώτισσα, Χρυσοπηγή, Χρυσογαλούσα, Χρυσοποδαρίτισσα, Χρυσοχεριά… Υπάρχουν όμως και άλλα, όπως Αγγελόκτιστη, Αερινή, Αναφωνήτρα, Επίσκεψις, Παντάνασσα, Τρανή, Χιλιαρμενίτισσα, Ανθοφορούσα, Ασπροφορούσα και πολλά ακόμα...

 

1 σχόλιο:

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

...το όνομα προσωποποιεί...

έτσι η κάθε εικόνα τής
Παναγίας
ήταν αναγκαίο να έχει
το όνομά της

και πολύ σοφά,
ωστε να μή λέμε
-παραδείγματος χάριν-

η Παναγία τού Πρωτάτου

αλλά η Άξιον Εστίν...!