Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Μνήμη του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή σήμερα (1898-1959)

 Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο


Ένας μεγάλος αγωνιστής και εμπειρότατος Στρατιώτης του Χριστού, γνήσιος απόγονος των Νηπτικών Πατέρων.
Ένας από τους πιο πνευματικούς ανθρώπους του 20ου αιώνα, καρπός του οποίου είναι η σημερινή Ορθόδοξη πνευματική αναζωπύρωση όχι μόνο του Αγίου Όρους και των Ορθοδόξων Κρατών, αλλά και πέραν του Ατλαντικού. Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Ο  μακαριστός Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας ο οποίος τάραξε τα νερά της ανέμελης Αμερικής ήταν πνευματικό του παιδί που στάθηκε δίπλα του μέχρι το θάνατο του.
Ο Όσιος Ιωσήφ στερήθηκε της κοσμικής παιδείας, ήταν απόφοιτος της Β' Δημοτικού.
Αξιώθηκε όμως Θείας και Αληθινής Σοφίας και έλαβε τέτοια Χάρη ώστε να λαλεί την Αληθινή Καινή Γλώσσα του Πνεύματος που πολλοί θα ζήλευαν.
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομοΙδού πώς περιγράφει ο Απόφοιτος της Β΄ Δημοτικού την εμπειρία της Χάριτος στο σύγγραμμα του «Η Δεκάφωνος Σάλπιγξ»
"Η Θεία Χάρις κατά μέθεξιν την εμήν, εν αισθήσει πνεύματος νοουμένη και παρά της ειδόσι μεμαρτυρημένη, απαύγασμα είναι της Θείας Λαμπρότητος, αισθομένη εν θεωρία και διαυγεία νοός, διάνοια τυγχάνει λεπτή, ευώδης και γλυκυτάτη πνοή, ευχή αρέμβαστος και λογισμών απαλλαγή, αγνοτάτη ζωή και τελείως ειρηνική, ως και ταπεινή, ήσυχος, καθαρτική, φωτιστική, χαροποιός και πάσης φαντασίας απηλλαγμένη. Ουδεμία χωρεί αμφιβολία κατ' εκείνην την ευλογημένην στιγμήν, ώστε να διανοηθεί ο δεχόμενος αυτήν ότι δεν είναι Θεία Χάρις, ως απηλλαγμένη υπάρχουσα πάσης υπονοίας και φόβου του προς Αυτήν".

4 σχόλια:

The Cave Dweller είπε...

Τρελογιάννη η μνήμη του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή τιμάται την ημέρα της κοιμήσεώς του δηλαδή 16 Αυγούστου με το Αγιορείτικο Ημερολόγιο (δεν γράφω την λέξη παλαιό γιατί σε ορισμένους δεν τους αρέσει η λέξη).

Τί να κάνουμε βρε παιδιά δεν κοιμήθηκε 16 Αυγούστου με το νέο.... Τουλάχιστον για να τον τιμήσετε, ας τον εορτάζεται μαζί με τους Αγιορείτες....

Υγ1: Δεν ξερω πόσοι από εσάς έχετε διαβάσει ολόκληρες τις επιστολές του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή (την Βατοπεδινή έκδοση και όχι το επίλεκτο copy-paste που έχει γίνει στο βιβλίο Έκφρασις Μοναχικής Εμπειρίας) αλλά αν τις διαβάσετε θα καταλάβετε ποια ακριβώς ήταν η γνώμη του για πολλά θέματα.... συμπεριλαμβανομένου και του ημερολογιακού.

Υγ2: Ο Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής δεν συμμετείχε ποτέ δια της παρουσίας του σε λειτουργία Νγτων Ιερέων και γι'αυτό φρόντισε να χειροτονηθεί Διάκος και Ιερέας ο Άγιος Εφραίμ από Πγτη Επίσκοπο των Κυκλάδων Γερμανό.

Υγ3: Τέλος σχετικά με το όνειρο με την Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, υπάρχουν σοβαρές αποδείξεις ότι πρόκειται περί Βατοπεδινής προσθήκης - παπάτζας.

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

...τσκ...τσκ...τσκ...

μὰ πὼς τὰ λές ἔτσι βρέ παιδάκι μου

δεκαιόρος ἔπρεπε νὰ γενεῖς...

...!

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

The Cave Dwelle _Μπερδεμένος ακούγεσαι ,ενώ θα συμφωνήσουμε στα όσα γράφεις για την εμπεριστατωμένη βιογραφία του Αγίου και πτυχές που ξινίζουν την οικουμενιστική οπτική ,απ την αλλη με τον απίστευτη "ημερολατρία" δίνεις μια στην καρδάρα και χύνεις το γάλα ευλογημένε !Ναι όταν εισαι στο Άγιον Όρος ή όπου αλλού πηγαίνουν με το παλαιό εορτολόγιο θα γιορτάσεις στις 16 Αυγουστου μετα της Παναγίας τον άγιο ,εαν εισαι κάπου που έχουν το νεο εορτολόγιο θα εορτάσεις μετά της Παναγίας επίσης τον Άγιο ,και αν θέλεις να κάνεις μια ιδιαίτερη πανήγυρη να τιμήσεις τον Άγιο μπορείς να το κάνεις σε μια άσχετη μέρα . Λες να παρεξηγηθεί ο Άγιος; Δεν νομίζουμε..

Γιαννακίδης Ιωάννης είπε...

Πιστεύω πώς η μνήμη τών Αγίων πρέπει να ορίζεται σύμφωνα με το ημερολόγιο που ακολουθούσαν. Όσοι ήσαν στο Άγιον Όρος, Ιεροσόλυμα, Σερβία, Ρωσία με το παλαιό. Βλέπω πώς γίνεται κατά το δοκούν. Λόγου χάρη, ο Άγιος Ιωσήφ στις 16/8, όπως ήταν το ημερολόγιο που χρησιμοποιούσε, ο Άγιος Σιλουανός 24/9 αντί 11/8, ο Άγιος Πορφύριος 2/12 αντί 19/11.
Για τον Άγιο Παϊσιο, μπορούμε να δεχθούμε το 12/7 επειδή κοιμήθηκε στην Θεσσαλονίκη