Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

Ο Γέροντας Δομέτιος

 


Μέσα σε όλες τις ευλογίες που έχει δώσει    ο Θεός στην πατρίδα μας, μια ξεχωριστή είναι και η αγιώνυμος Αθωνική Πολιτεία. Το πλήθος των Οσίων Πατέρων, που ανέδειξε, είναι αμέτρητο.(Ίσως, εμείς οι νεότεροι και νεότερες, να σχηματίζουμε μια κάπως εκκοσμικευμένη ιδέα για το Περιβόλι της Παναγίας...) Θα σας μεταφέρω, λοιπόν, ένα γεγονός που μου αφηγήθηκε Αγιορείτης Γέροντας:

    " Στο βατοπεδινό κελλί του Αγίου Υπατίου εμόνασε ο Γέρων Δομέτιος, ο οποίος ήταν Ρουμάνος στην καταγωγή και όταν βρισκόταν ακόμη στην Ρουμανία, η Παναγία θαυματουργικά, με πνευματικό τρόπο, τον ξενάγησε στο Άγιον Όρος και του έδειξε τις σκήτες και τα μοναστήρια. Έτσι, αποφάσισε και ήρθε στο Περιβόλι της, στο κελλί του Αγίου Υπατίου, όπου Γέροντας ήταν
ο π. Θεοδόσιος, ενάρετος, ταπεινός και
διακριτικός Πνευματικός.
     Ο πατήρ Δομέτιος, νεαρός ακόμη υποτακτικός, δανειζόταν από τη βιβλιοθήκη της Ι. Μονής Βατοπεδίου πατερικά βιβλία, τα οποία μελετούσε και προσπαθούσε να τηρεί όσα διάβαζε. Θαύμαζε την σοφία των Πατέρων και θεωρούσε τον εαυτό του προνομιούχο, που είχε τη δυνατότητα να εντρυφά στο Πνεύμα τους. Του γεννήθηκε έτσι ο λογισμός, ότι θα ήταν καλό τα καλύτερα αποφθέγματα να τα σταχυολογεί, ώστε στο τέλος να γραφεί ένα βιβλίο - ανθολόγιο και να εκδοθεί, για να ωφεληθούν και οι εν Χριστώ αδελφοί στον κόσμο. Πήγε, λοιπόν, στον Γέροντά του, του εξομολογήθηκε τον λογισμό του και ρώτησε αν έχει ευλογία να συγκεντρώνει τα αποφθέγματα με τελικό σκοπό να εκδοθούν.
Ο Γέροντας του είπε ότι " έχει ευλογία".
   Έτσι, επί είκοσι χρόνια ο πατήρ Δομέτιος τα συγκέντρωνε και τα επιμελείτο. Και όταν τελείωσε την εργασία του, πήγε το βιβλίο στο Γέροντά του και του είπε:
- Γέροντα, με την ευχή σας το ολοκλήρωσα και είναι έτοιμο προς έκδοση. Θέλω, λοιπόν, να μου πείτε τι να κάνω.
  Ο Γέροντας τότε του απάντησε:
- Άξιος ο μισθός της αγάπης σου προς τον πλησίον, παιδί μου! Επειδή όμως ο Θεός είναι κοντά στον κάθε άνθρωπο και η Πρόνοιά Του μεριμνά για την σωτηρία του, εσύ άναψε τον φούρνο και ρίξ' το μέσα να καεί!

  Και διηγείτο αργότερα ο ίδιος ο π. Δομέτιος:

     - Αμέσως πήγα, άναψα τον φούρνο κι έριξα μέσα το βιβλίο και κάηκε! Και το έκανα αυτό χωρίς δεύτερη σκέψη!

Αυτό ήταν το μεγαλείο των Αθωνιτών Πατέρων!"

     Ο Γέρων Δομέτιος απέκτησε το χάρισμα των ιαμάτων, το οποίο όμως εκάλυπτε με την χρήση διαφόρων βοτάνων, που συμβούλευε τους ασθενείς να λαμβάνουν, υποσχόμενος ότι θα θεραπεύονταν.
Λόγω της αρετής του έγινε Πνευματικός καθοδηγητής Ιερών Μονών του Αγίου Όρους και πλήθους Μοναχών.
Τελειώθηκε εν οσιότητι ανήμερα των Εισοδίων της Θεοτόκου, το 1985.

    Δι' ευχών του ελπίζουμε και εμείς να κόψουμε το δικό μας θέλημα και να αρκεσθούμε στο "γενηθήτω το θέλημά Σου..."

                         27.09.2022    α. α. μ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου